Dragostea Florii-de-Bujor de Lisa See – recenzie

Despre autoare:

Lisa See (n.1955) este o romancieră americană, al cărui străbunic era chinez, fapt care a avut un impact major asupra romanelor sale. S-a născut la Paris, dar a crescut la Los Angeles, unde locuiește și în prezent. Mama ei, Carolyn See, a fost, de asemenea, romancieră. Lisa See a absolvit Loyola Marymount University, a fost corespondent și a scris articole pentru reviste prestigioase, a organizat expoziții pentru Antry Museum și Smithsonian. A scris mai multe romane și a câștigat numeroase premii.

Despre carte:

13934707_1378738778822168_89055499365273476_n-minProdus publicat în 2011 de RAO
Colecția: Pentru tine
Tip copertă: Broșată/Cartonată
Număr pagini: 256
ISBN: 978-606-609-042-1

Când am început să citesc Dragostea Florii-de-Bujor, mă așteptam la o poveste siropoasă de dragoste. E într-adevăr o poveste de dragoste, dar în niciun caz una siropoasă.

Romanul este inspirat dintr-o poveste reală din China secolului al XVII-lea. Floare-de-Bujor este o tânără a cărei căsătorie, cu un bărbat pe care nu-l cunoștea, a fost aranjată, conform traddiției, de tatăl său. Până la șaisprezece ani, Floare-de-Bujor nu trecuse dincolo de porțile reședinței familiei sale. Una mare și somptuoasă, e adevărat, în care trăiau multe degete, adică mai mulți membri ai familiei Chen. Par și mai mulți dacă numeri degetele, așa cum a făcut autoarea :).

De ziua ei, Floare-de-Bujor primește în dar de la tatăl său reprezentația unei opere din literatura chineză, Pavilionul Bujorului. Ea vede spectacolul, împreună cu celelalte femei, din spatele unui paravan, izolate de bărbați. Din spatele paravanului, ea vede un tînăr de care se îndrăgostește imediat. Trei nopți se întâlnește cu el pe ascuns, iar când tatăl său anunță public căsătoria sa, Floare-de-Bujor refuză să-l privească pe viitorul său soț.

În lunile următoare, Floare-de-Bujor refuză să mănânce, citește mult, scrie versuri și comentarii pe marginea unui exemplar din Pavilionul Bujorului. Între timp, darurile sosesc de nuntă sosesc în casa miresei.

Darurile de mireasă fuseseră aduse acasă în cutii cu cadru lăcuit, care arătau precum sicriele de sticlă. Familia mea primise obiectele obișnuite: mătase și satin, aur și bijuterii, porțelan și ceramnică, prăjituri și găluște, vase cu vin și carne de porc prăjită. Unele dintre aceste lucruri erau pentru mine,însă cele mai multe, pentru sipetele tatei.

Dar, Floare-de-Bujor se îmbolnăvește de dragoste și, cu puțin timp înainte de căsătoria sa, moare. Nu înainte de a afla că soțul ales de tatăl său este tocmai poetul de care se îndrăgostise. Prea târziu însă pentru ea.

13902704_1378738815488831_1807003099362631161_n-min1

Și povestea abia aici începe. Recunosc că am fost tentată de vreo două ori să abandonez cartea până am ajuns în acest punct, dar am reușit să trec de primele 100 de pagini și bine am făcut. Ce urmează? Pe scurt, trei femei s-au căsătorit cu același bărbat (cu una dintre ele doar o căsătorie de spirite) și au scris împreună o carte de critică literară despre Pavilionul Bujorului, care a fost publicată sub titlul Comentariile celor Trei Soții.

Citatul preferat:

Dragostea mea pentru el nu se stinsese, ci doar se schimbase, devenise mai puternică, la fel ca vinul care fermentează sau ca murăturile care se sărează. Îl purtam în mine cu stăruința apei care își face drum prin mijlocul unui munte.

Recomandări:

Este o carte recomandată pentru:

  • cei fascinați de magia Orientului
  • cei care vor să afle mai multe despre ritualurile și obiceiurile vechi din China, unele dintre ele păstrate neschimbate până astăzi
  • cei cărora le place să citească povești (e adevărat cu spirite în loc de zâne și vrăjitoare).

Evaluarea mea pe Goodreads: 4/5 stele. Dacă ai citit cartea, aș vrea să aflu părerea ta. Dacă încă nu, o poți găsi, cu reducere, la librăriile online.

Cumpără cartea de pe elefant.ro sau de pe libris.ro.

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.