Miniaturista de Jessie Burton – sau cum era viața în Amsterdam la sfârșit de secol XIX

Despre autoare:

Jessie Burton (n.1982, Londra) este actriță și scriitoare britanică. A studiat literatura engleză și limba spaniolaă la Universitatea Oxford și la Central School of Speech and Drama.

A publicat proză scurtă, articole și eseuri în  Harper’s Bazaar US, Stylist,The Wall Street Journal, The Independent, Vogue, Elle, Lonely Planet Traveller și The Spectator.

Romanul ei de debut, Miniaturista  a fost senzația Târgului de Carte de la Londra, în anul 2013 și, până în prezent, s-a vândut în 26 de țări. În 2016, a apărut al doilea roman al său, The Muse, tradus în limba română și apărut la Humanitas Fiction.

În prezent, Jessie Burton locuiește în Londra.

Despre carte:

Publicat în 2015 de RAO
Format: 130×200
Tip copertă: Cartonată
Număr pagini: 416
ISBN: 978-606-609-898-4

Cartea m-a cucerit de îndată ce și-a făcut apariția din coletul primit de la Editura RAO. Foarte bine realizată, plăcută ochiului și mâinii (da, eu cred că o carte trebuie să fie plăcută nu doar sufletului ci și ochilor și mâinilor) și, mai ales cu o copertă superbă, toate astea m-au făcut să-mi doresc s-o citesc cât mai repede.

Dar s-a dovedit o lectură relativ greoaie, n-am putut s-o citesc cu ușurință, am simțit nevoia să recitesc anumite pasaje sau chiar să închid cartea ca să fac câte o pauză. Uneori, chiar am avut impresia că lipsesc unele pasaje și că ceva nu se leagă. N-aș putea spune că am vrut s-o abandonez, fiindcă eram curioasă să descopăr secretul miniaturistei.

Miniaturista nu se dorește a fi un roman biografic, totuși are la bază o poveste reală, aceea a Petronellei Brandt și a căsuței ei de păpuși, care astăzi poate fi admirată la Rijksmusem din Amsterdam.

În toamna anului 1686, Nella Oortman sosește în casa din Amsterdam a noului ei soț, Johannes Brandt, un negustor bogat din Amsterdam. Ea lasă în urmă viața liniștită de la țară și vine în oraș, într-o casă în care o întâmpină, aproape cu ostilitate, sora soțului ei și servitorii casei, Cornelia și Otto. Nu și soțul ei, plecat într-o călătorie de afaceri. Până la sfârșitul cărții, Nella se transformă dintr-o tânără sfioasă într-o femeie puternică, stăpână pe viața ei.

Johannes îi face soției sale un cadou care o nedumerește la început, fiindcă darul pare potrivit unei fetițe de 6 ani, nu unei tinere doamne: o casă de povești, replică fidelă a casei lor.

„Femeia rămase cu respirația tăiată. I se dezvăluie interiorul cabinetului, împărțit în nouă secțiuni, unele cu tapet cu relief de aur, iar altele cu panouri din lemn.”


„Acuratețea cabinetului este ciudată, ca și când o casă adevărată ar fi fost micșorată, tăiată în două și căreia interiorul îi fusese expus. Cele nouă camere, începând cu bucătăria de serviciu, cu salonul și sfârșind cu podul în care se depozitează, departe de umezeală, cărbunii și lemnul pentru foc, sunt o replică perfectă.”


„Cositorul este încorporat în lemn asemenea unor vinişoare de metal, delicate şi întinse pe toată suprafaţa, chiar şi pe picioare. Lemnul transmite un fior ciudat. Chiar şi atingerea perdelelor din catifea sugerează o anumită putere.”

În scurt timp, Nella devine tot mai preocupată de căsuța ei de păpuși și decide s-o decoreze cu miniaturi. Pentru asta, ea apelează la un miniaturist pe care-l descoperă într-o listă a meșteșugarilor din oraș. Miniaturistul locuia pe Kalverstraat, în casa cu semnul soarelui. Se pare că, în vremea respectivă, casele nu erau numerotate ci însemnate cu diverse simboluri: delfin, vulpe, căpățâni de zahăr, soare… Miniaturistul se dovedește a fi, de fapt, o femeie și începe să-i trimită Nellei, pe lângă obiectele pe care le comandă, și alte miniaturi, care par să prevestească evenimente ce urmează a se întâmpla.

Cumnata Nellei, Marin Brandt, este necăsătorită și pare o femeie austeră, îmbrăcată mereu  în negru, mănâncă puțin și ieftin și dezaprobă excesele de orice fel. Ea conduce casa fratelui său și îl ajută să-și administreze afacerile. Se dovedește că aparențele înșeală și că Marin nu este ce pare a fi.

Între Johannes și Nella se naște o legătură puternică, pe care eu nu am înțeles-o, având în vedere perioada scurtă de timp și felul în care Johannes s-a comportat cu soția lui.

Încă de la început, autoarea abordează teme grele, cum ar fi discriminarea socială, homosexualitatea, rasismul, fără să le aprofundeze însă.

casa-papusi
Casa de păpuși a Petronellei Oortman, Rijksmuseum Amsterdam

De ce i-am dat (doar) 3 stele pe Goodreads

 • lectura e, cumva, fragmentată, uneori ai impresia că lipsește ceva
 • personajele nu prea sunt credibile: Nella s-a transformat prea rapid și e prea îngăduitoare cu soțul ei, mai ales având în vedere vremurile în care trăiau
 • pentru un roman de ficțiune istorică, pare cam superficial documentat
 • nu simți că intri în atmosferă, lipsesc detaliile care să reconstituie viața locuitorilor din Amsterdam
 • traducerea putea fi mai bună
 • prea multe întrebări rămân fără răspuns.

Cu toate astea, e o carte care merită citită și sper că autoarea are în vedere o continuare, care să lămurească misterele nedezlegate.

Comandă cartea pe Elefant sau pe Libris.

Lectură plăcută!

9 gânduri despre „Miniaturista de Jessie Burton – sau cum era viața în Amsterdam la sfârșit de secol XIX

 1. Mi-am dorit cartea asta pentru copertă, chiar am fost entuziasmată, dar nu am putut să o termin. Sunt complet de acord cu tine. Am abandonat undeva pe la jumătate. Pur și simplu nu mi se părea credibilă povestea, nu mai voiam să-i știu finalul. Puține sunt cărțile la RAO care nu m-au dezamăgit în același fel, din păcate.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Esteticul este important, dar continutul este cel care are ultimul cuvant. Desi nu am citit cartea, ma atrage descrierea ta. Stiu ca iti plac romanele istorice si mereu m-am inspirat din recomandarile care le-ai facut pe site.
  Am sa o caut, poate ma imbie primele 50 de pag.😉

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.