În umbra eșafodului de Carol Birch

Despre autoare:

Carol Birch (n.1951, Manchester) este o scriitoare britanică, autoare a 11 romane, dintre care unele i-au adus premii literare. printre altele, a fost nominalizată la Man Booker Prize.

A făcut studii de literatură engleză și americană la Keele University. A locuit o vreme în Londra, după care s-a căsătorit și s-a mutat în Irlanda. S-a reîntors la Londra după ce s-au despărțit și s-a recăsătorit cu profesorul Martin Butler. În prezent, locuiește, împreună cu familia ei în Lancaster.

Despre carte:

Publicat în 2016 de Editura ALL
Colecția Strada Ficțiunii
Format: 200×130
Tip copertă: Broșată, cu supracopertă
Număr pagini: 441
ISBN: 978-973-724-477-2

13876452_1362631313766248_2340038014877590678_n-min

Mărturisesc că am auzit pentru prima dată de Margaret Catchpole atunci când Editura All mi-a propus să citesc povestea noii locatare de pe Strada Ficțiunii. Titlul cărții, În umbra eșafodului, m-a făcut cumva să mă gândesc la un roman cu acțiunea în Evul Mediu (nu scris în Evul Mediu, precizare pentru cei care mai au de dat bacalaureatul :)). Ei bine, este povestea unei femei condamnate de două ori la moarte și a reușit să scape de fiecare dată, care a trăit în 1762-1819. Vina ei: iubea un bărbat nepotrivit și iubirea a împins-o la fapte condamnabile la moarte, în vremea aceea.

Povestea începe în 1817, când o găsim pe Margaret (54 de ani) în New South Wales, colonistă liberă și moașă apreciată în regiune. Ea asistă la o naștere, dar imediat după ce copilul vine pe lume, se dezlănțuie o furtună, urmată de inundații, iar Margaret, lăuza, nou-născutul plus servitoarea și un copil aboriginal sunt nevoiți să se refugieze mai întâi într-un hambar, apoi pe crengile unui uriaș jacaranda. Scena este dramatică și îi oferă lui Margaret prilejul să-și rememoreze viața. o viață tumultoasă, plină de peripeții, de câteva ori la granița dintre viață și moarte.

Ea s-a născut într-o familie de arendași, cu mulți copii, în Suffolk, în apropiere de Ipswich. Cu toată sărăcia, atmosfera în familie era plăcută iar membrii ei erau atașați unii de alții. Mai târziu, au început să apară și problemele.

La vârsta de șase ani, Pegs, cum îi spuneau apropiații, cățărată pe umerii fratelui său, Robert, asistă uluită la execuția publică a unei falsificatoare de bani, iar amintirea acestui eveniment va plana cumva deasupra întregii acțiuni.

În adolescență îl cunoaște pe Will Laud, un aventurier și se îndrăgostește iremediabil de el. Will începe să se ocupe cu contrabanda și își petrece viața în compania unor marinari dubioși. „Pruncul născut în iad”, așa îi spunea lui Will Robin, un bătrân cu mințile rătăcite, cu aparente momente de luciditate. Robin de la Robinson Crusoe, cum era porecla lui.

Margaret știe că Will nu este bărbatul care să se căsătorească și să aibă copii, așa că își petrece viața între plecările și sosirile lui din curse, visând la ziua în care se vor stabili în Amsterdam și vor avea o prăvălie.

Între timp, lucrează ca bonă în casa unchiului său, apoi ca servitoare la o familie înstărită din Suffolk. Aici învață să scrie și să citească și are parte de momente de aparentă fericire. Viața însă nu a fost lină pentru Margaret și momentele grele nu au ocolit-o.

„Alunecasem jos, jos de tot, ca într-un joc pe care-l jucam când eram mici, jocul copacului, un joc foarte vechi, pe care îlavea mama pe o tăblie… Tabla era colorată în albastru, cu un copac gravat pe ea; ramurile erau verzi, îndreptate spre cer ca niște brațe imploratoare, sau negre, curgând în jos ca sălciile mari de la St. Margaret’s Green. În partea de sus, cerul era strălucitor, cu păsări ca niște cărți deschise, și într-un colț strălucea un soare galben, cu raze subțiri și tremurate. În partea de jos erau bălți negre de noroi și ierburi de un verde închis, cu frunze groase, vălurite, care arătau ca niște guri flămânde. Chiar când credeai că ajunseseși în vârf, aruncai rău cu zarul și nimereai pe vârful uneia dintre ramurile negre, de unde alunecai înapoi în noroi. Mama spunea că asta dovedește cât de capricios e norocul.”

13873105_1362631197099593_3677707844899486624_n-min

Visul plecării la Amsterdam este spulberat brusc când Will este arestat, iar Margaret fură unul dintre caii stăpânilor săi cu inteția de a-l vinde, pentru a face rost de banii necesari pentru eliberarea lui. Dar este și ea arestată și ajunge la Newgate, o închisoare înfricoșătoare. Fiind o fire optimistă, chiar pe drumul spre închisoare găsește puterea să vadă ceva frumos.

„Ce frumos e domul mare pe fundalul cerului alburiu, mi-am zis. Am văzut niște domni urcând și coborând niște trepte înalte și largi, aproape ca scările spre rai, domni bine îmbrăcați, toți în negru, cu ciorapi albi și cu peruci înalte. Unii se uitau la noi. Mi-a venit să le fac cu mâna, dar cătușele erau foarte grele și ar fi trebuit să fac un efort prea mare ca să ridic brațul.”

Este condamnată la moarte de două ori (a doua oară pentru evadare), dar sentința îi este comutată în deportare, așa că ajunge în Australia, unde rămâne până la sfârșitul vieții sale, în 1819.

Deși dramatică, povestea decurge lin, în același timp, cu o forță care te emoționează profund. Detaliile biografice provin din scrisorile pe care Margaret le-a trimis din Australia fostei sale stăpâne, iar pentru perioada din copilărie și adolescență, când încă nu știa să scrie, imaginația autoarei a umplut golurile cu succces. O recontituire impresionantă a vieții familiilor engleze și a coloniștilor din Australia, la sfârșit de secol XVIII și început de secol XIX.

O poveste foarte frumoasă despre viață și moarte, despre iubire și destin. I-am dat 5/5 pe Goodreads. Apropo de Goodreads, am găsit acolo păreri interesante despre această carte.
Poți comanda cartea pe elefant.ro sau pe libris.ro.

Lectură plăcută!

Un gând despre „În umbra eșafodului de Carol Birch

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.