De 3 ori Porto

1. Porto – orașul cu nume de vin

Vinurile roșii provenite din valea râului Douro au fost apreciate încă din epoca romană iar în 1860, un comerciant englez amestecat vinul roșu cu puțin alcool distilat și a obținut astfel un aperitiv foarte căutat (porto) pe piața britanică. Rețeta a fost apoi modificată, dar porto a rămas la fel de căutat, mai ales pe piața britanică. După Brexit, probabil că va fi ceva mai scump :).

Vinul de Porto se obține din struguri proveniți din regiunea Douro, situat la aproximativ 100 km de Porto. Chiar dacă este produs din struguri din regiunea Douro și este învechit în cramele din Vila Nova de Gaia, vinul a început să fie cunoscut ca vin de Porto, încă din a doua jumătate a secolului al XVII-lea. El pleacă în lumea întreagă din marile antrepozite din suburbia sudică Vila Nova de Gaia. Vinul era adus din Alto Douro în crame cu niște bărci numite rabelo, amabarcațiuni tipice pentru râul Douro, construite cu un amestec de tehnici nordice, mediteraneene și orientale, adaptate zone și transportului vinului. Bărcile aveau o lungime între 19 și 23 m și era manevrate de echiapje formate din 6-7 oameni. Începând cu 1961, odată cu introducerea energiei hidraulice, bărcile rabelo sunt folosite doar pentru plimbarea turiștilor pe râul Douro.

Vinul de Porto se deosebește de alte vinuri prin faptul că fermentația nu este terminată și i se adaugă alcool natural din struguri. Prea tare și prea dulce, dacă e să  mă întrebați pe mine :). Pasionații pot degusta, la Institut Solar Vinho do Porto, peste 200 de soiuri de porto.

2. Porto – orașul cu 6 poduri

Râul Douro este traversat de 6 poduri, diferite între ele, care fac legătura între Porto și Vila Nova de Gaia: Dona Maria Pia, Arrabida, Sao Joao, Freixo, Infante și, cel mai cunoscut, Dom Luis I. Unul dintre constructorii celebri care au ridicat poduri peste Douro a fost Gustave Eiffel.

Podul Dom Luis I are două pasarele la 10 m respectiv 67 m deasupra apei și leagă Ribeira de Gaia. Dacă ajungi în Porto, fă o plimbare pe pod, neapăart pe pasarela de sus, dacă vrei să admiri panorama orașului.

Îți recomand croaziera celor 6 poduri, durează aproximativ 1 oră și costă 12 euro. Nu vei regreta :).

3. Porto și Harry Potter

Știai că J.K. Rowling, autoarea simpaticului personaj, a trăit o perioadă în Porto, unde era profesoară de engleză. S-a căsătorit cu un jurnalist portughez, cu care a avut o fiică, dar de care s-a despărțit în 1993. Se spune că îi plăcea să-și bea cafeaua și să scrie la cafeneaua Majestic și chiar la librăria Lello. Așa că nu e de mirare că Porto a inspirat-o pentru celebra serie cu Harry Potter: scara roșie de la librărie, clădiri abandonate, robele studenților de la universitate, aleile înguste și întunecate, pisicile care se plimbă leneșe pe străzi.

O fi adevărat că unele scene din film au fost filmate la librăria Lello? Nu știu, dar un lucru e cert: librăria se mândrește de asocierea cu Harry Potter, dovadă și cărțile care tronează în vitrină.

Trebuie să recunosc că eu n-am citit cărțile cu Harry Potter, dar după ce am fost la Porto, mai că m-aș apuca.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.