Bacalaureat

13615288_1343309285698451_4653151611437544046_n-minA venit din nou bacalaureatul peste noi. E timpul ca tot poporul să-și aducă aminte de școală. Se întâmplă asta în fiecare an: timp de vreo două săptămâni, toată lumea se dă preocupată de școală. După afișarea rezultatelor, lumea intră în vacanță și tot în vacanță intră și preocuparea românilor pentru subiect.

Anul ăsta a fost o vânzoleală la Evaluarea națională, când profii de mate n-au fost și ei în stare să facă un subiect după modelul „Mănăstire-ntr-un picior/Ghici ciupercă ce-i?”. Nici nu s-a potolit bine agitația, că a început alta. De data asta, profii de română n-au și ei ce face, decât un subiect care să-i pună în încurcătură pe bieții copilași. Nu puteau și ei să scrie direct numele romanului, ca să fie foarte clar ce vor de fapt. Auzi acolo, roman interbelic, se poate așa ceva? Ce e ăla roman interbelic? O chestie bună numai să bage bețe în roate viitorilor studenți. Avea dreptate madam Caliopi Georgescu a lui Caragiale:

„Să-l persecute pe băiat! să-i zdrobească băiatului cariera!… Cum este el simţitor, e în stare să se prăpădească… Ştii ce mi-a zis? „Mămiţo, dacă pierz un an, mă omor!…” E în stare, cum e el ambiţios…”

Așa că toți Georgeștii s-au pus cu gura pe profesorul Popescu și au simțit nevoia să-și dea cu părerea asupra subiectului. Că se pricep sau nu, că n-au mai călcat într-o sală de clasă de vreo 40 de ani, că au sau nu habar ce și cum se predă la școală, că locuiesc în țară sau, de-o viață, în „străinezia”, toți au băgat capul în poza Bac 2016.

„— Frate Popescule, ciudate sunt şi programele şi regulamentele şcoalelor noastre: prea se dă o importantă egală tuturor obiectelor de studiu, şi asta este dăunător mersului, adică, vreu să zic, progresului; căci, în definitiv, ce vrea să facă şcoala din tinerile generaţiuni, cari vin şi caută, mă-nţelegi, o cultură sistematică, pentru a deveni cetăţeni utili, fiecare în ramura sa de activitate socială?…”

Oricum, n-ar putea profii ăștia să nu mai inducă în oroare eroare candidații și să le dea direct rezolvarea ca s-o transcrie pe foaia de examen? Așa nimeni n-ar mai avea niciun dubiu și n-ar mai juca Nilă Moromete în romanul interbelic. Totul ar fi foarte simplu. Dar la ce te poți aștepta de la niște imbecili? Că așa le-a zis unul din bostănăria lui Julien că sunt. Apropo de bostănărie. S-a apucat Julien să dea cu măturoiul, că prea se depusese praful și se adunaseră păianjenii. Nimic rău în asta. Dar de unde crezi că a început? Exact din anexa părăsită a educației. Bună treabă asta. Să dai cu măturoiul în ea în plin examen de bacalaureat. Curat murdar, coane Fănică!

Să ne păstrăm însă optimismul. În câteva zile vom putea exclama cu toții:

„— Uf! … am scăpat! Am dat şi bacaloriatul ăsta „

Citate din Bacalaureat de I.L.Caragiale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.