Blestemul regelui de Philippa Gregory

Despre autoare:

Philippa Gregory este una dintre cele mai cunoscute scriitoare britanice contemporane de ficțiune istorică. S-a născut în Kenya, iar la vârsta de doi ani s-a mutat în Anglia, împreună cu familia. Poți citi mai multe aici.

Despre carte:

Publicat în 2015 de Polirom
Colecția BIBLIOTECA POLIROM. Actual
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 592
ISBN: 978-973-46-5656-1

Blestemul-regelui

Acțiunea romanului se petrece în Anglia secolului al XVI-lea (1500-1541) și prezintă transformarea lui Henric al VIII-lea dintr-un prinț fermecător într-un personaj odios, pe care nici cei apropiați nu-l mai recunosc.

„Henric regele se mișcă prea repede pentru mine, într-un fel în care Henric prințul n-o făcea niciodată. Căci Henric prințul era ager și isteț, dar Henric regele este pripit și viclean ca un lunatic: nebunește de hotărât.”

Personajul principal este Margaret de York, descendentă a familiei Plantagenet, căsătorită cu Sir Richard Pole, un nobil mărunt, căruia i se încredințase tutela prințului de Wales. Acesta se căsătorește cu Caterina de Aragon, infanta Spaniei, dar, din nefericire, moare la scurt timp după căsătorie.

Caterina, crescută pentru a deveni regina Angliei, face tot posibil să-și îndeplinească menirea, chiar după moartea lui Arthur, așa încât se căsătorește cu fratele mai mic al acestuia, pretinzând că nu a fost consumată căsătoria ei cu Arthur.

Margaret devine doamna de onoare și confidenta reginei Caterina și apoi i se încredințează tutela fiicei acesteia, prințesa Maria. Cum Henric și Caterina nu reușesc să aibă vreun moștenitor de sex masculin, Henric vrea să scape de regină și să se căsătorească cu o femeie mai tânără de care se îndrăgostise, Anne Boleyn. Nici Anne nu reușește să-i dăruiască regelui un băiat, așa că încep să apară zvonuri despre un blestem pe care mama lui Henric și bunica acestuia l-ar fi aruncat asupra Tudorilor, fără să știe, la momentul respectiv, că va fi vorba și de proprii lor urmași.

Henric a avut șase soții, dar, blestem sau nu, toți băieții lui Henric fie se nasc morți, fie mor în copilărie sau în tinerețe. Singurele moștenitoare rămân cele două fete, Maria și Elisabeta.

Margaret Pole și-a petrecut întreaga viață încercând să ignore că provine din familia regală de York și să evite orice suspiciune de trădare ar putea plana asupra ei sau a fiilor ei. Cu toate strădaniile ei, mânia regelui o va ajunge în cele din urmă. Este un personaj ciudat aș putea spune, o prietenă loială pentru Caterina de Aragon și pentru fiica ei, dar, deși pretinde că este o bună mamă, au fost momente în care fiii ei par că o încurcă.

Ea are parte de suișuri și coborâșuri (așa erau vremurile), dar este mândră de obârșia ei regală și bunurile materiale, castelele, lanurile de grâu, hambarele pline o fac fericită.

„Desigur, vecinii mei se plâng că drumul este blocat și după aceea primesc o scrisoare de la lordul primar, prin care mi se poruncește să degajez drumurile. O ignor cu desăvârșire. Sunt contesă, pot să blochez toate drumurile din Londra dacă am chef.”

Dacă ar fi să aleg un singur cuvânt ca s-o caracterizez, aș zice: egoistă. Philippa Gregory a găsit înduioșătoare povestea acestei familii dezrădăcinate. O fi, dar eu nu am găsit nimic înduioșător în felul în care Margaret o închide în mănăstire pe nora ei, după moartea fiului său, Arthur, doar de dragul averii. Sau în îngrijorarea ei că un alt fiu al său, întors vremelnic acasă, ar putea să dorească să locuiască cu mama lui, în castel și i-ar tulbura astfel viața tihnită.

Plus

  • documentarea minuțioasă pe care a făcut-o autoarea pentru acest roman, dovadă și bibliografia consistentă, cu un număr impresionant de titluri

Minus

  • traducerea (ex. mamă-sa, mamă-sii, tată-său, țistui, estimp, ș.a.). Celelalte romane din serie au fost mai bine traduse.

O carte bună de citit în zilele de vacanță. I-am dat 5 steluțe pe Goodreads.

Cumpără cartea de la elefant.ro sau de la libris.ro.

Lectură plăcută!

3 gânduri despre „Blestemul regelui de Philippa Gregory

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.