Porto – un oraș colorat

Porto- un oraș colorat

Puțină istorie

Romanii au ridicat o așezare comercială, la 6 km de gura de vărsare a râului Douro în Oceanul Atlantic. Asta s-a întâmpla prin 200 î.Hr. I-au spus Portus Cale, de la portus care înseamnă port și cale care poate veni de la kalós (frumos în greacă), de la canāles (canale în latină) sau de la rădăcina galică qel, qal (a ascunde). Eu cred că e valabilă prima variantă, adică port frumos. Oricare ar fi etimologia, Porto a dat numele său unui vin și chiar Portugaliei.

Așezarea s-a extins pe ambele maluri ale râului, iar sub conducerea vizigoților a devenit sediu de episcopie. A urmat stăpânirea maură, timp de 300 de ani, după care Porto a devenit prima capitală a comitatului Portugalia. Regatul Portugaliei s-a extins apoi până la frontierele actuale.

Orașul medieval nu a fost ușor de construit, clădirile fiind ridicate pe terase dăltuite în granit. Catedrala, care domină și astăzi orașul ca o fortăreață medievală, a fost ridicată în secolul al XII-lea, într-un stil arhitectonic inițial romanic și, mai târziu, gotic.

Locuitorii orașului Porto au fost cunoscuți pentru spiritul lor civic și libertății lor, care i-a făcut să se revolte adesea la adresa autorităților. La sfârșitul Evului Mediu, au primit privilegiul să interzică stabilirea nobililor în oraș. Mai târziu, în 1891, s-au revoltat împotriva monarhiei și apoi împotriva dictaturii lui Salazar (1930-1970).

Orașul astăzi

Centrul istoric este, din 1996, parte a Patrimoniul Mondial al UNESCO. Clădirile sunt monumentale și multe sunt construite din granit. Deși în Porto se întâlnesc multe stiluri arhitectonice, de la cel romanic până la art nouveau, orașul are un aspect mai unitar, comparativ cu Lisabona. Unitar nu înseamnă, în niciun caz, plictisitor. Clădirile sunt frumoase, chiar cele abandonate par interesante și au un aer misterios.

Una dintre cele mai vechi zone din porto este Ribeira, cartierul de la malul râului, în secolul al XV-lea, locul de întâlnire al negustorilor, azi populat mai ales de turiști, care zăbovesc la una dintre numeroasele terase sau cumpără suveniruri de la magazinele de artizanat.

Am ajuns în Porto într-o duminică după-amiaza, venind de la Lisabona, și am fost surprinsă să dau de un oraș aproape pustiu, mai ales în zona rezidențială unde era hotelul nostru. Se pare că portughezii preferă să-și petreacă duminica acasă, vizitându-și părinții sau ocupându-se cu alte activități casnice. În zilele următoare, am ajuns și în zone mai aglomerate, dar tot n-am îndrăznit să ne plimbăm după lăsarea întunericului. Întotdeauna ne întorceam acasă cu taxiul.

Porto poate fi plăcut ochiului, dar destul de greu pentru picioare. Orașul este construit pe dealuri, așa că ai ceva de urcat și de coborât dacă vrei să-l vizitezi. Dar merită tot efortul, crede-mă.

Ce să faci neapărat în Porto

  • Du-te la Librăria Lello
  • Bea o cafea la Majestic Cafe
  • Petrece o seară în Ribeira, cartierul de pe malul râului, zona turistică cea mai animată din oraș
  • Fă o croazieră pe râul Douro
  • Cumpără suveniruri din plută (bijuterii, pălării, genți, accesorii), dar ai grijă să nu te păcălești cu fake-uri
  • shopping pe Via Catarina
  • Traversează podul Dom Luis I, neapărat pe pasarela superioară
  • Dacă tot ești în Porto, dă o fugă până la Guimaraes, locul unde s-a născut Portugalia.

Cum ajungi în Porto

  • Cu avionul, orașul fiind deservit de Aeroportul Francisco Sá Carneiro. Poți ajunge în oraș cu metroul sau cu taxiul.
  • Cu trenul (aproape 3 ore de la Lisabona, o călătorie foarte confortabilă).

Galerie foto

Și poate vrei să asculți puțină tradițională portugheză, interpretată de un ansamblu local dintr-o mică localitate din apropiere de Porto.

 

10 gânduri despre „Porto – un oraș colorat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.