Caragiale, mai actual ca niciodată

Mare vâlvă s-a stârnit în țărișoară cu un subiect de la proba de matematică dat absolvenților clasei a VIII-a la evaluarea națională. Ocupată fiind cu examenele de competențe, nu am dat prea mare atenție chestiunii. Citisem câteva comentarii despre diagrame funcționale, abscise, ordonate, axa oX sau oY și alte alea-alea.

Azi însă am văzut și eu subiectul (pe FB, unde altundeva?) și nu m-am putut abține să nu bag capul în poză. Și să-mi dau cu părerea, ca orice român care se respectă :).

13501661_1125712900823438_4025981914089705830_n

O singură concluzie am: Wow!!! sau Uauu!!! dacă sunteți cumva supărați pe limba Maiestății Sale. Ce e, domnule (vorba Bostanului din grădina lui Julien), derutant aici? Nu se vede destul de clar în partea dreaptă pătrățelul albastru lângă care scrie număr de elevi? Mai mult decât atât, candidații nu au aflat până acum că notele sunt de la 1 la 10, nu de la 1 la 8? Trebuia să precizeze subiectul chestia asta? Și cum puteau să ia nota 3 5 elevi, apoi 9 elevi, apoi 10 elevi???

Aflu că există și o petiție, semnată deja de peste patruzeci de mii de persoane, părinți, bunici, unchi, mătuși (famelie mare, remunerație mică, vorba lui nea Iancu), petiție care sună cam așa:

„Datorită faptului că MEN a derutat elevii la Subiectul I exercițiul 6 prin diagrama reprezentată greșit, propunem o reevaluare a tuturor lucrărilor din sesiunea iunie 2016, astfel încât ambele variante (3 și 8 elevi) să fie punctate ca fiind corecte.”

Pe bune? Patrujdemii de oameni au semnat chestia asta? Câți dintre ei au văzut oare cum arată subiectul? Și câtă agitație în jurul problemei :(. Că sistemul care nu-i învață pe elevi să gândească logic ci doar să memoreze, că profii de mate, că ministerul, că incapabilii, că imbecilii (pardon, asta e din alt episod al serialului cu școala românească) …

Căldură mare, mon cher! Altă explicație nu există pentru ieșirile neamurilor domnului Goe :).

Și o întrebare: oare Curajul educației a plecat în vacanță ca să aibă ce ne povesti în 12 septembrie? Sau s-a transformat în Bostan, la miezul nopții?

Dacă aș face parte dintre tinerii frumoși și liberi aș striga „Jos guvernul!”, dar cum mă încadrez la boșorogii de peste 50 de ani care iar s-au dus la vot, propun să se desființeze, domnule, școala asta, care numai bătăi de cap ne dă și găuri în buget ne face.

7 gânduri despre &8222;Caragiale, mai actual ca niciodată&8221;

 1. Primul meu gând când am citit despre vâlva asta şi am văzut subiectul a fost: adică, un elev de clasa a VIII-a nu se prinde că notele sunt alea de la 1 la 10, trebuia chiar mură-n gură? unde i-a încurcat şi cu ce? După aia, pe modelul cât de poate de românesc „n-ai copiii aşa că taci”, am tăcut.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Axa oY e gradata de la 0-8.Noua ca adulti ni se pare usor pentru ca am avut de-a face cu diagrame pana acum, dar cei de clasa a 8 a (poate) nu au avut destule informatii in legenda.Totusi aceasta diagrama nu tine de logica sau statistica?Nu m-am putut abține să nu bag capul în aceata (//stire). Și să-mi dau cu părerea, ca orice român care se respectă:).

  Apreciază

  1. Eu cred ca si elevii au mai vazut diagrame, pentru ca exercitiul era din programa. In ce priveste legenda, eu cred ca apare foarte clar in dreapta patratul alaturi de care scrie „numar de elevi”.

   Apreciază

 3. Notele sunt pe axa y, de vreme ce la legenda se specifica clar ca pe x, cu albastru, sunt elevii. Cred ca, sincer, a fost dat putin la deruta, dar trebuia gandit putin si atat.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.