Guimarães – locul unde s-a născut Portugalia

Aici s-a născut Portugalia

Guimarães este un orășel pitoresc din districtul Braga, în nord-vestul Portugaliei, cunoscut și ca leagăn al națiunii portugheze sau locul unde s-a născut Portugalia. Asta pentru că aici s-a născut, în 1143, Afonso Henric, primul rege al Portugaliei și pentru că în apropiere de Guimarães a avut loc bătălia de la São Mamede (1128), în urma căreia s-a fondat regatul Portugaliei.

20160531_135451-min

Astăzi, turiștii au luat locul cavalerilor și conților și Guimarães este un orășel tihnit unde, mai întâi, trebuie să vizitezi palatul conților de Braganza și castelul vechi de 1000 de ani.

Palatul 

A fost reședința primilor duci de Braganza. Stilul arhitectural a fost influențat de arhitectura nobiliară franceză. Construcția lui a început în 1420, dar începând cu secolul al XVI-lea, palatul a fost abandonat și a intrat într-o lungă perioadă de uitare. La începutul secolului al XX-lea, palatul a fost restaurat, a devenit monument național, iar astăzi este una dintre reședințele președinției portugheze.

Castelul

Este o fortificație militară, construită în secolul al X-lea pentru a apăra mănăstirea de atacurile maurilor. Construcția are caracteristice arhitectonice gotice, având forma unui scut cu opt turnuri rectangulare și o curte interioară.

 

Orașul 

După ce te-ai încărcat de istorie, o iei ușor la pas, ca să te pierzi prin labirintul de străduțe liniștite. Din când în când, o să dai în câte o piață mică, unde îți poți trage sufletul la o terasă. Asta după ce te-ai săturat de făcut poze, desigur. Asta până ajungi în Largo de Oliveira, centrul vechi al orașului. O piață plină-ochi de turiști, în momentul când am ajuns noi acolo. Mi-a atras atenția un interesant altar gotic, ridicat în memoria bătăliei de la Salado, unde forțele portugheze împreună cu cele castiliene, au ținut piept armatei maure din Granada (1339).

Multe dintre casele vechi, unele din secolul al XIV-lea, sunt construite dintr-un amestec de lemn și granit, tipic pentru Guimarães. Orașul este foarte bine conservat, așa că poți vedea cum s-a dezvoltat, din Evul Mediu până în prezent. De altfel, Guimarães face parte din Patrimoniul UNESCO și pentru tehnicile de construcție folosite aici în Evul Mediu și duse mai apoi în coloniile portugheze din Africa și din Lumea Nouă.

Începând cu anul 2001, centrul vechi al orașului face parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO, iar în 2012, împreună cu Maribor (Slovenia), a fost Capitală Culturală Europeană.

Dacă Lisabona nu m-a impresionat prea tare, Guimarães, în schimb, a câștigat, în câteva ore, un loc fruntaș în topul orașelor mele preferate. Și nu cred că va pleca prea curând de acolo :).

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.