Ce să faci două zile în Lisabona

Dacă ajungi pentru două zile în Lisabona, cred că n-ar trebui să ratezi câteva experiențe locale.

1. Mănăstirea Jeronimos

Vizitează Mănăstirea Jeronimos (Mosteiro dos Jerónimos), veche de 500 de ani, în patrimoniul UNESCO, începând cu 1983. Este una dintre puținele clădiri importante care a „supraviețuit” marelui cutremur din 1755.

Mănăstirea a fost construită în stilul gotic târziu, cunoscut sub numele de manuelin (un amestec de arhitectură gotică, maură și indiană). Construcția, cu trei nave din gresie gri, a început în anul 1501 și i-au fost alocate sume importante de bani provenite, în mare parte, din comerțul cu mirodenii. Regele Manuel a hotărât ca mănăstirea să fie ocupată de călugării Ordinului Sf. Jeronimo, care urmau să se roage pentru sufletul său dar și pentru navigatorii care plecau să descopere Lumea Nouă. Aici, în apropierea locului din care a plecat în primul său voiaj, este înmormântat Vasco de Gama (1460-1524), primul european care a ajuns în India pe mare.

 

2. Turnul Belem

Fă-ți o poză lângă turnul Belem (Torre de Belém). E unul dintre simbolurile Lisabonei, așa că nu-l  poți rata. A fost construit în stil manuelin, la începutul secolului al XVI-lea, de asemenea în Patrimoniul UNESCO. Inițial, turnul era a fost construit cu scop de apărare a orașului împotriva atacurilor venite de pe mare, dar mai târziu a avut alte funcțiuni total diferite: vamă, telegraf, far sau temniță pentru prizonierii politici. Lângă Turnul Belem erau devarcate comorile aduse din lumea largă: metale și pietre prețioase, mirodenii, mătase, animale exotice.

3. Monumentul Descoperirilor

Fă o plimbare pe esplanada estuarului râului Tagus, spre Monumentul Descoperirilor (Padrão dos Descobrimentos). A fost inaugurat în 1960, cu prilejul comemorării a 500 de ani de la moartea Infantelui Henric Navigatorul și evocă epoca marilor descoperiri geografice, monumentul este decorat cu 33 de statui care reprezintă figuri importante din epoca marilor descoperiri (printre care Vasco da Gama și Magellan), cea mai mare fiind a Infantelui Henric. Vârful monumentului este un punct de observație de unde poți admira frumoasa panoramă a districtului Belem, cu râul Tagus de-o parte și Mănăstirea Jeronimos de cealaltă. Când am fost eu acolo, n-am urcat pentru că bătea vântul foarte tare și ploaia stătea să înceapă.

4. Străzi

Pregătește-ți încălțări comode, o să ai de-a face cu kilometri întregi de trotuare în pantă și pavate cu frumoasă piatră cubică în alb și negru.

5. Castelul Sao Jorge

Urcă la Castelul Sao Jorge, dar numai dacă ai timp suficient. O să ai parte de o panoramă superbă a Lisabonei, de câteva metereze bine conservate și de câțiva păuni pe care o grămadă de turiști francezi se străduie zadarnic să-i facă să-și desfacă cozile. Castelul există încă din secolul al XI-lea, când Lisabona era un important port musulman. În 1147, primul rege al Portugaliei, Afonso Henric a cucerit orașul și castelul de la mauri. Din secolul al XII-lea până în secolul al XVI-lea, castelul a fost reședință regală și locul în care se întâmplau evenimente importante. Aici l-a primit regele Manuel pe Vasco da Gama, la întoarcerea sa din India. După marele cutremur din 1755, castelul și-a pierdut din importanță, până în secolul al XX-lea când a fost restaurat.

6. Tramvaiul turistic – unul dintre simbolurile Lisabonei

Să nu-ți treacă prin cap să te plimbi cu celebrul tramvai turistic 28. Pardon, reformulez, e o listă cu ce să faci, nu cu ce să nu faci. Alege orice alt mijloc de transport în afară de tramvaiul turistic 28. Riști să ai parte de o călătorie într-o conservă de sardine ofilite (a se citi o trupă de seniori francezi), fără să ai măcar ceva de care să te atârni :(. Alege mai bine tuk-tuk-ul, poți face o plimbare foarte agreabilă.

7. Cozi 

Înarmează-te cu multă răbdare. În Lisabona stai la coadă la orice: la taxi, la tramvai, la toaletă la shopping center, la liftul Santa Justa (o, ce coadă!), chiar și la restaurant. Două seri la rând am trecut pe lângă o berărie cu o coadă impresionantă la intrare. Ce-o fi fost așa deosebit acolo, n-am aflat.

8. Ocenario

Petrece 2 ore la Ocenario, mai ales dacă ai în dotare sau în suflet un copil. Ocenario este unul dintre cele mai mari acvarii din lume, care reproduce foarte fidel pentru vizitatorii săi viața din patru oceane ale lumii.

 

9. Podul Vasco da Gama

Traversează podul Vasco da Gama, dacă n-ai ce face cu 30 de euro, cât costă taxiul ca să te ducă acolo :). Eu m-am mulțumit să-l admir din telegondolă.

Podul Vasco da Gama în spatele meu
Podul Vasco da Gama în spatele meu

10. Ce să mănânci

Degustă delicioasele pastel de nata, un fel de tarte tradiționale, cu care te întâlnești la tot pasul. Sunt foarte bune, îți garantez, mai ales cele de la Casa Brasilieira, pe strada pietonală.

11. Ce să asculți

Ascultă muzică fado la o terasă de pe Rua Augusta, strada pietonală cea mai circulată din Lisabona. Între timp te poți delecta cu tradiționala pastel de bacalhau (un fel de chiftea cu pește) și un pahar de vino verde. Muzica fado a început să devină populară în Lisabona în secolul al XIX-lea și este un gen muzical caracterizat prin melodii tânguitoare și versuri melancolice. Muzica fado este o combinație de ritmuri ale muzicii sclavilor africani cu muzica tradițională portugheză, dar și cu accente de muzică arabă și braziliană (modinha).

 

12. Unde te cazezi

Alege un hotel care să aibă mai mult de 3 stele. Eu am stat la hotelul Anjos și, crede-mă, l-aș lăuda dacă aș spune că arată ca un hotel comunist/sindicalist/cum vrei tu.

 

13. Alfama

Evită Alfama după lăsarea întunericului. Ziua e un cartier interesant, dar noaptea nu prea cred. Alfama e un cartier cu străduțe înguste și în pantă, scări, rufe întinse la uscat, case placate cu azulejos (plăci de faianță de toate culorile, nu doar albastre, cum ai fi tentat să crezi), copiii care se joacă pe stradă dar și cu splendide cândva dar părăsite și degradate azi. Alfama e un cartier cosmopolit, cu locuitori, magazine și restaurante chinezești, indiene, maghrebiene și de alte nații (cum li se zice locuitorilor din Bangladesh?).

 

14. Personalul din hoteluri, restaurante, magazine

Pregătește-te să ai de-a face cu lucrători în servicii (hoteluri, restaurante, magazine) prea puțin politicoși și deloc binevoitori. Am avut tot timpul impresia că ne fac o favoare că ne servesc. Sau poate că profesioniștii erau în vacanță când am vizitat eu Lisabona.

Alte imagini din Lisabona:

 

 

Recomandări de lectură:

 

Publicitate

2 gânduri despre „Ce să faci două zile în Lisabona

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.