Zeul deșertului de Wilbur Smith

Despre autor: 

Wilbur Addison Smith (n.1933, Zambia) este un romancier sud-african, contabil de meserie, care a devenit scriitor, după ce a cunoscut succesul cu primul său roman publicat, „Festinul leilor” (1964). Și-a petrecut copilăria la ferma tatălui său. Pasiunea pentru cărți a dobândit-o de la mama sa, care obișnuia să-i citească în fiecare seară. Elev la o școală din provincia Natal, a pus bazele unei reviste școlare, căreia îi scria aproape întregul conținut (mai puțin articolele de sport). A absolvit Universitatea Rhodes, fiind licențiat în Comerț. Este căsătorit cu Mokhiniso, mai tânără decât el cu 39 de ani, care l-a reînvățat ce înseamnă iubirea după ce a pierdut-o pe prima sa soție, Danielle, în urma unei boli necruțătoare.

A publicat 35 de romane, în peste 240 de milioane de exemplare. Pentru fiecare carte pe care o scrie, se documentează minuțios, călătorind în întreaga lume.

Despre carte:

Al cincilea roman din seria egipteană a lui Wilbur Smith îl găsește pe magul Taita ca sfetnic al faraonului Tamose. Foarte bătrân, dar cu o condiție fizică excelentă (nimeni nu-i dădea mai mult de jumătate din vârsta sa reală), Taita pornește o campanie împotriva hicsoșilor, care ocupaseră de multă vreme partea nordică a Egiptului, obligându-i pe egipteni să se retragă spre sud. Faraonul Tamose vrea să se alieze cu cel mai important imperiu la vremea respectivă, Creta, dar pentru asta e nevoie să rupă alianța cretanilor cu hicsoșii. Taita înscenează un atac al hicsoșilor asupra cretanilor, apoi, recurgând la un vicleșug, îl ucide pe regele hicsoșilor. Cu ocazia atacului asupra cretanilor, Taita pune mâna pe comoara acestora, o cantitate uriașă de argint.

În semn de considerație pentru Supremul Minos, conducătorul Cretei, faraonul Tamose îi oferă acestuia ca soții pe cele două surori ale sale, Tehuti și Bekatha. Așa încât Taita pleacă la drum să le ducă pe prințesele sale, așa cum le considera, la curtea din Knossos, unde urmau să devină soții regale.

În drum spre Creta, Taita trece și pe la Babilon, pentru a încheia o alinață cu regele Sumerului. Astfel, convoiul străbate deșertul Arabiei și ajunge la Babilon.

Iubita mea Teba, minunatul oraș cu o sută de porți, era un sat umil în comparație cu acest oraș strălucitor care se întindea pe ambele maluri ale fluviului. Am recunoscut multe dintre monumente deoarece le văzusem desenele și schițele. Cu toate acestea, reprezentările pe un sul de papirus ale acestor edifcii uimitoare erau la fel de ineficiente ca încercarea de a descrie uriașa Mare de Mijloc arătând o găleată cu apă sărată.

Călătoria continuă spre portul Sidon, de unde se îmbarcă cu toții spre Creta.

Drumul e lung și greu, călătorii au parte nu doar de căldura ucigătoare a deșertului, ci și de dușmani care par să pândească la tot pasul. După numeroase peripeții, ajung în Creta, unde cele două prințese ajung în haremul regal, iar Taita negociază cu cretanii alianța contra hicsoșilor.

Între timp, avem parte și de câteva povești de iubire, Taita însuși fiind protagonistul uneia dintre ele. Sau poate doar a unui vis de iubire :).

Am avut parte de aventuri, intrigi, călătorii prin deșert și pe mare, zei buni și răi, lupte pe apă și pe uscat (prea multe, dacă mă întrebi pe mine), vindecări miraculoase (prea explicite, după gustul meu), grandoare, dar și decădere.

Cartea face parte din așa numita saga Taita, dar poate fi citită și independent de celelalte volume.

Recomand cartea:

– pasionaților de istoria antică

– cititorilor de romane de aventuri

– fanilor lui Wilbur Smith.

A primit din partea mea 4/5 steluțe pe Goodreads.

Cartea poate fi comandată aici.

Lectură plăcută!

8 gânduri despre „Zeul deșertului de Wilbur Smith

  1. De Wilbur Smith am citit doar „Noaptea leopardului“, și frumusețea descrierilor peisajelor africane, de care eu sunt fascinată…, m-a convins : Wilbur Smith chiar este un maestru al descrierilor!!!
    Aceste cărți sunt de mult în lista mea, așteptând cuminți să le vină rândul!!!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Eu am citit saga Courtney și seria despre Egiptul Antic și mi-au plăcut foarte mult. Păcat că se traduc la o distanță așa mare volumele din cele două serii, aproape că uiți despre ce e vorba :).

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.