Calendar: 15 mai

1891: S-a născut, la Kiev, Mihail Bulgakov, romancier și dramaturg rus (d. 1940), autorul romanului „Maestrul și Margareta”. 

Sursa foto
Sursa foto

1928: Mickey Mouse și Minnie Mouse, simpaticele personaje de desene animate, create de către regizorul și desenatorul american Walt Disney, au apărut pentru prima dată în filmul de animație Plane Crazy. Cu toate că lui Walt Disney îi era frică de șoareci, un șoricel a devenit personajul principal al Walt Disney Word. Inițial, Walt Disney se gândea să-l numească Mortimer Mouse, dar i-a schimbat numele în Mickey Mouse la sugestia soției sale. Minnie Mouse este prietena lui Mickey. Îi place să cânte, să danseze şi, de ce nu, să flirteze. Poartă dresuri negre şi pantofi cu toc, prea mari, aşa încât îi scapă adesea din picioare. Odată cu trecerea timpului, ea a devenit ceva mai conservatoare, inclusiv în îmbrăcăminte.

Sursa foto
Sursa foto

1935: S-a deschis prima secțiune a metroului din Moscova, între stațiile Gorki Park și Sokolniceskaia. Linia avea 13 stații, iar la construcția metroului au contribuit aproape 500 de companii. Astăzi, metroul din Moscova are 150 de stații și transportă zilnic peste 8 milioane de călători, mai mult decât metroul din New York și Londra la un loc. Design-ul stațiilor de metrou, care reflectă stiluri și perioade diferite, a fost realizat de importanți arhitecți, pictori și sculptori ruși, care au creat o rețea subterană de mare valoare artistică. Poți chiar face un tur al stațiilor de metrou, care durează 2 ore și poate fi organizat pentru minim 2 persoane.

moscow-metro-stations-12[5]-min
Sursa foto

1940: Ciorapii din nylon au fost pentru prima dată puși în vânzare, în SUA. Nylon-ul este un material termoplastic mătăsos, fiind primul polimer sintetic care s-a bucurat de un mare succes comercial, datorită calităților sale: este iefin, ușor, rezistent și fin. Prima dată a fost folosit la fabricarea periuțelor de dinți (1938), apoi pentru ciorapii de damă, iar astăzi nylon-ul este folosit pentru obținerea hainelor, frânghiilor, diverselor tipuri de perii sau a corzilor de instrumente muzicale. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mătasea a fost înlocuită cu nylon-ul la confecționarea parașutelor, iar femeile erau încurajate să doneze ciorapii de nylon pe care nu-i mai foloseau, pentru a fi utilizați în acest scop.

Sursa foto

În ce privește originea cuvântului nylon sunt mai multe teorii. Una dintre ele este că nylon provine de la NY (New York) și LON (London). Alta că ar fi de fapt acronimul prenumelor soțiilor inventatorilor de la DuPont care l-au inventat (Nancy, Yvonne, Louella, Olivia și Nina). O poveste mai simpatică zice că denumirea de nylon are de-a face cu concurența acerbă dintre americani și japonezi pentru a crea acest tip de polimeri. Când firma DuPont a reușit, se spune că cineva din echipă ar fi exclamat „Now you lose old nipons” (acum ați pierdut japonezi învechiți).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.