„Taina pictorului” de Adèle Geras

Despre autoare: 

Adèle Geras (n.1944) este o scriitoare britanică, născută la Ierusalim. Și-a petrecut copilăria în Nigeria, Cipru, Tanzania, Gambia și Borneo, a urmat cursurile unei școli din Brighton și a absolvit Colegiul St. Hilda de la Oxford, specializarea limbi moderne. Înainte de a deveni scriitoare (începând cu 1976) a fost actriță, cântăreață și profesoară de franceză la o școală de fete în Manchester. Are două fete și locuiește în Cambridge.

A scris peste 90 de cărți pentru copii, tineret și 4 romane pentru adulți. Cărțile ei au câștigat numeroase premii.

taina-pictorului-chiar-si-cele-mai-fericite-familii-ascund-secrete_1_fullsize-minDespre carte: 

Produs publicat în 2012 de RAO
Colecția Biblioteca RAO
Format: 125×200
Tip copertă: Broșată/Cartonată
Număr pagini: 480
ISBN: 978-606-8251-15-8

La sfârșitul verii, Leonora Simmonds, fiica lui Ethan Walsh, un celebru pictor, sărbătorește împlinirea a 75 de ani. Îi sunt alături copiii și nepoții (ba chiar și un strănepot). Familiei i se alătură în acele zile Sean Everard, un regizor de televiziune care face un film documentar despre viața și opera tatălui Leonorei. O singură persoană îi lipsește Leonorei: soțul ei, Peter, mort într-un accident cu mulți ani în urmă.

În atmosfera idilică de la Willow Court, conacul familiei Walsh, se înfiripă două povești de iubire, o familie se destramă dar, mai ales, ies la iveală două secrete care păreau ascunse pentru totdeauna. Unul dintre ele va schimba pentru totdeauna viața Leonorei.

Povestea se întinde pe aproape șaptezeci de ani, cu alternarea reperelor temporale, odată cu întoarcerea personajelor cu gândul în trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat. Leonora rememorează copilăria trăită la conac, împreună cu mama și tatăl ei, dar și anii de tinerețe și iubirea ei cu Peter. Rilla, fiica cea mică a Leonorei, își amintește de prima ei iubire dar, mai ales, retrăiește drama pierderii fiului ei, Mark, iar Beth, fiica adoptivă a Rillei, ajunge în sfârșit la concluzia că s-a îndrăgostit de cine nu trebuia.

Cartea e populată cu personaje bine conturate, cu lumini și umbre, care-și trăiesc dramele și bucuriile în cadrul pitoresc al Angliei rurale.

„Vremea fusese extraordinară în ultimele câteva zile, de parcă Leonora ar fi comandat o vară englezească perfectă special pentru ziua ei. Uneori Sean avea impresia că Willow Court avea o existență separată de restul lumii; că întreaga casă și locatarii ei făceau parte dintr-un aranjament frumos așezat sub o cupolă de sticlă gigantică.”

„Acesta era genul de zi, reflectă el, care îi câștigase Angliei reputația de țară frumoasă. Pe o vreme ca asta, satele din Wiltshire prin care se deplasa păreau ilustrarea unui peisaj tradițional idilic, și existau porțiuni de drum în care se simțea de parcă ar fi condus printr-un platou de filmare. Ploile, străzi gri, trotuare acoperite de gunoi, suburbii plictisitoare și proprietăți neinteresante la periferia orașelor păreau să fi aparținut unei alte planete și îl uimea că într-o țară de mărimea aceasta se puteau zări atât de multe priveliști diferite dincolo de parbriz.”

Nu-i așa că parcă te uiți la un film?

Mi-a plăcut povestea, pot să spun că m-a captivat chiar, mi-a plăcut Leonora, copil, tânără fată, soție, mamă și bunică și mi-a displăcut nepotul ei, Efe, un tânăr încrezut, arogant și nesuferit.

Cotația mea pe Goodreads e de 5 stele și sunt curioasă care e părerea ta :).

Dacă vrei să citești cartea, o poți găsi AICI.

Lectură plăcută!

2 gânduri despre „„Taina pictorului” de Adèle Geras

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.