Amasia, un orășel ascuns între stânci

Povestea

Dacă vrei să explorezi puțin istoria Turciei, unul dintre locurile pe care trebuie să le vezi este Amasia, orașul între stânci, pe valea îngustă a râului Yeşilırmak (Râul Verde), nu departe de coasta sudică a Mării Negre.

Dacă ar fi să-i dăm crezare lui Strabo, geograf, filozof și istoric grec, numele Amasia vine de la Amasis, regina amazoanelor, care au trăit în regiune. Și de ce nu l-am crede, având în vedere că Strabo s-a născut în Amasia? Un grec născut pe teritoriul Turciei de azi? Nu e fascinant cum se schimbă lucrurile, inclusiv geografia?

Amasia are o istorie care se întinde peste 7500 de ani, timp în care a fost mai întâi, un oraș fortificat cocoțat sus pe stânci, în antichitate, apoi o capitală bogată de provincie, care a dat lumii, nu doar pe Strabo, ci și regi, prinți, artiști, poeți sau oameni de știință. Sultanii otomani Murad I și Selim I s-au născut în Amasia. De altfel, în timpul guvernării otomane timpurii, fiii sultanului erau trimiși ca guvernatori în Amasia, ca să capete experiență.

Cetatea

Am plecat din Samsun spre Amasia cu un microbuz, pe o vreme primăvăratecă, cu soare, pe drum a nins puțin, iar când am ajuns, se întorsese iarăși primăvara. Prima dată am urcat la cetate, de unde am putut vedea splendida panoramă a orașului.

amasia

Plimbare prin oraş

Apoi am coborât să vedem atracțiile turistice ale Amasiei: casele tradiționale otomane, construite din lemn și mormintele regilor Pontului, săpate sus în stâncă. Urcușul este abrupt, așa că ne-am mulțumit să le vedem de jos, deși, sinceră să fiu, mi-ar fi plăcut să urc. Dar ghidul nostru de ocazie ne-a spus că nu era timp suficient. A fost însă timp suficient să adimrăm frumoasele case otomane, restaurate și transformate în cafenele, restaurante, hoteluri sau muzee.

Orașul are forma literei V și se întinde de-a lungul râului, cea mai mare parte pe malul său sudic. Râul este traversat de cinci poduri care leagă cele două părți ale orașului.

La sfârșitul vizitei în Amasia, am urcat din nou versantul abrupt al muntelui, pe celălalt mal al râului, spre un restaurant, unde am mâncat preparate tradiționale și, mai ales, am admirat, din nou, superba panoramă a văii Râului Verde.

Cu siguranță, Amasia e un loc unde merită să petreci câteva ore, dacă te nimerești prin zonă.

Galerie foto:

4 gânduri despre „Amasia, un orășel ascuns între stânci

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.