Galeria Vittorio Emanuele II (primul rege al Italiei), unul dintre cele mai vechi spații comerciale din Italia, a fost proiectată de către arhitectul Giuseppe Mengoni și a fost construită în perioada 1865-1877, pe terenul viran care era în jurul domului.
Galeria face legătura între două dintre cele mai importante atracții ale orașului Milano: Domul și Teatrul Scala.
Cele două pasaje (196 respectiv 105 metri) care formează galeria se intersectează într-un spațiu octogonal, acoperit cu o cupolă uriașă, din sticlă și metal, cu o înălțime de 45 de metri și un diametru de 36 de metri, inspirată de cupola bazilicii Sf. Petru de la Roma, proiectată de Michelangelo.
Atenția trecătorului nu este atrasă doar de arcadele din sticlă și metal ci și de pardoselile din mozaic, granit și marmură, adevărate opere de artă. Atrag atenția stema Casei de Savoia și blazoanele orașelor Roma, Florența, Turin și Milano. Cea mai populară pare a fi stema orașului Turin, deoarece se spune că, dacă te învârți de trei ori în jurul axei proprii, cu călcâiul pe testiculele taurului din stemă, o să ai noroc în viață. Ușor de imaginat că s-a făcut o gaură în zona cu pricina, atât de mulți doritori de noroc au trecut pe-acolo :).
În galerie se găsesc magazine exclusiviste ale marilor creatori de modă dar și câteva cafenele milaneze celebre. printre acestea, cafeneaua Camparino, printre ai cărei clienți s-au numărat Verdi și Pucini.
Până în 2012, a existat și un restaurant McDonald’s, dar nu i s-a mai reînnoit contractul, spațiul respectiv fiind alocat unui magazin Prada. În ultima zi de funcționare a restaurantului, 5000 de norocoși care se aflau prin zonă au mâncat gratis la McDonald’s. Inițial, firma americană a dat în judecată municipalitatea milaneză, solicitând 24 milioane de dolari despăgubire, dar a renunțat la proces când i s-a pus la dispoziție un spațiu în apropierea galeriei.
Citește și:
Domul din Milano în literatură