10 sfaturi pentru optimizarea eficienței energetice a locuinței tale

Nu sunt eu vreo mare specialistă în energie sau în metodele de economisire a ei, dar cum tot românul se pricepe la fotbal și la politică, de ce să nu se priceapă și la energie? Așa că uite aici niște sfaturi super-mega-competente:

1. Cumpără doar aparate electrocasnice din clasa A+ sau A++ de consum. Bine, hai, poate fi și A, dacă ți se par prea scumpe cele cu + sau ++. Așa că studiază cu atenție eticheta și fii atent (și) la consumul energetic, nu doar la preț. Nu uita că ce economisești azi pe frigider, dai mâine pe factura de curent. Electric, nu ăla care le intră românilor pe geam sau pe ușă.

2. Schimbă toate becurile din casă cu unele economice. Ele consumă cu aproximativ 60 % mai puțin și nici nu se încălzesc atât de tare ca cele vechi. Vara te vei bucura pentru asta, iar iarna adu-ți aminte că becul nu e calorifer, totuși, să te încălzești la el. Ai însă grijă să nu faci economie și de vedere, mai ai nevoie de ea. Caută becurile care să nu te ardă la buzunar dar nici să nu te trimită direct la medicul oftalmolog.

audit-energetic-avizez-superblog3. Închiriaz-o pe regina Elisabeta a II-a pentru o lună, ca să-ți arate cum să stingi becurile, atunci când nu ai nevoie de ele. Se spune că e responsabilă cu economisirea energiei la Palatul Buckingham. Poate că nu e la fel de distractiv, dar sigur-sigur e mult mai ieftin.

4. Dacă nu ai chef să te ocupi chiar tu de izolarea termică, convinge-ți colocatarii să vă înscrieți blocul în programul Primăriei de reabilitare termică a clădirilor. O să economisiți astfel sume considerabile de bani. Doar de aceea s-au inventat programele europene de reabilitare termică a clădirilor, nu?

5. Nu ține încărcătorul telefonului mobil tot timpul în priză. Și el are nevoie de o pauză, la fel ca tine. Nici al laptopului, ar zice Sotzul (ar trebui să-mi aduc aminte de asta mai des, recunosc).

6. Nu uita că aparatele electrice consumă chiar și în stand-by. Așa că nu-ți fie lene și închide monitorul calculatorului când pleci de acasă. Factura îți va fi recunoscătoare. Și tu ei.

7. Dacă te-ai plictisit de locuința ta și vrei s-o vinzi sau s-o închiriezi, nu uita că trebuie să obții un certificat energetic. Nu e prea greu, trebuie doar să contactezi o firmă specializată, care să-ți eliberezi un certificat energetic ieftin. Dacă tot vrem să facem economie.

8. Dacă vecinii nu se pot hotărî, dar tu vrei neapărat să declari război total facturii de energie, te sfătuiesc să iei în calcul o izolație bună. A apartamentului, dacă nu se poate a blocului. După ce a izolat balconul închis pe interior, Sotzul i-a pus acum gând rău și peretelui dormitorului. E pe colț și spre nord, pe deasupra. Concediu pe cinste, nu?

9. Schimbă instalațiile clădirii cu unele cu surse regenerabile de energie și obții astfel o casă cu zero consum. Vorba vine, consumul există doar că este acoperit de sursele respective.

10. Cel mai bine, angajează un auditor energetic ca să-ți dea sfaturi competente. Ca să nu zici că n-ai știut!

M-am băgat în seamă pe probleme energetice pentru proba nr.7 de la Spring SuperBlog 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.