Căsuţă poştală, cutie poştală, oficiu poștal

Pe la începutul lunii februarie, cred, o editură mare a dorit să știe ce cărți mai citesc și ce obiceiuri de lectură au cititorii săi. Tuturor celor care vor răspunde la întrebările din chestionar li s-a promis câte o carte din partea editurii. Frumos gest, m-am gândit atunci.

Timpul a trecut și, la un moment dat, au început să apară pe Facebook poze cu cărțile primite. Și, tot acolo, solicitarea editurii ca cei care nu au fost cuminți și nu au primit cărțile, să ridice (fiecare :)) două degețele.

M-am conformat, am trimis e-mail-ul la adresa indicată și de aici a început o corespondență pe care o pot folosi la lecțiile despre relațiile publice, ca studiu de caz. La secțiunea „Așa NU”.

Eu: „Nu am primit deocamdată cartea trimisă.”

Editura: „Cartea a fost expediată prin poștă, fără mandat poștal. Ar trebui să o găsiți în căsuța poștală.”

Eu: „In care căsuță poștală ar trebui să găsesc cartea? Eu nu am căsuță poștală.”

Editura:
Niciun răspuns …. (profi,nu?)
Eu (după 5 zile): „Revin cu întrebarea în ce căsuță poștală ar trebui să caut cartea, având în vedere că nu am căsuță poștală? Ar fi păcat să se rătăcească.”
Editura: „Nu aveți căsuță poștală? Facturile cum le primiți?” (ca și cum ar fi treaba voastră unde primesc eu facturile)

Eu : „Eu primesc facturile la domiciliu sau online, nu la căsuța poștală. Toată corespondența și coletele le primesc la domiciliu. Nu înțeleg de ce mi s-a solicitat adresa, dacă nu era nevoie de ea.”

Editura (pe un ton didactic): „Căsuța poștală este cea în care primiți corespondența la domiciliu. Dumneavoastră faceți referire la oficiu poștal, nu căsuța poștală. Poșta română trebuie să vă aducă cartea exact asa cum vă aduce și corespondența, facturile.” (pe bune că la asta fac referire?)

Răspunsul meu ar fi: Din păcate, nu mi-a adus-o. Asta era problema de rezolvat, credeam eu. Se pare că m-am înșelat :(. Editura, sau cei care scriu în numele ei, par preocupați mai degrabă de terminologie.

Am putea continua acest „dialog al surzilor” la nesfârșit, dar pentru mine schimbul respectiv de scrisori e încheiat. Nu o să mă apuc acum să le explic celor care răspund de corespondența unei edituri (nu a unei langoșerii, până la urmă) ce înseamnă căsuță poștală, cutie poștală sau oficiu poștal. S-a inventat dicționarul pentru asta. Dacă l-ar studia, ar înțelege că eu am acasă cutie poștală, nu căsuță poștală. Căsuța poștală e la oficiul poștal :).

Căsuță poștală = ghișeu sau compartiment special unde se repartizează și se păstrează, la poștă, scrisorile pe care le ridică personal adresantul.

Extras de pe www.posta-romana.ro: „Clienţii (persoane juridice) care doresc să-şi ridice trimiterile personal, prin împuternicit sau delegat de la o subunitate poştală, pot închiria, pe bază de abonament, o căsuţă poştală.”

Cutie de scrisori = cutie specială, plasată pe stradă de către organele poștale, în care expeditorii introduc scrisorile; cutie particulară în care factorii poștali depun corespondența adusă la domiciliu.

Oficiu = denumire dată unor servicii ale unor întreprinderi sau instituții; serviciu (administrativ); local, birou al acestui serviciu.

Și o recomadare pentru editură: n-ar strica să-i trimiteți la un curs de corespondență. Face bine la imaginea firmei.

În rest, s-auzim numai de bine. Și să citim cărți frumoase, ca și până acum :).

14 gânduri despre &8222;Căsuţă poştală, cutie poştală, oficiu poștal&8221;

 1. Imi pare rau ca dumneavoastra n-ati primit cartea pana acum. Eu am primit-o pe a mea si toate persoanele pe care le stiu au primit-o. Cred ca, cel mai probabil, problema n-a fost la ei. Mie mi s-a pierdut odata un colet pe drum, chiar daca fusese trimis. La mine a venit tocmai la sfarsitul lunii februarie, dar am vazut ca au mai venit si zilele acestea la alte persoane, poate la dumneavoastra inca n-a ajuns.

  Apreciat de 1 persoană

  1. La mine sigur n-a ajuns :(. Nu asta m-a deranjat, ci felul în care mi s-a răspuns. Nu înțeleg de ce au mai întrebat cine n-a primit cartea? Doar ca să ne spună să o căutăm bine în căsuța poștală, pardon cutia poștală?

   Apreciază

  1. Așa cred că e și normal să se întâmple. La oficiul poștal, cu aviz, nu în cutia poștală, unde nimeni nu mai știe de ce nu a ajuns. Poate că era așa de mare că nu a încăput în cutie :). Poate că au subtilizat-o vecinii și acum se delectează cu ea. Glumesc, desigur. Primesc în cutie și reviste din SUA și nu s-au pierdut niciodată.

   Apreciază

 2. Si eu sunt cam in aceiasi situatie, cartea nu a ajuns si cand am dat mail am primit acelasi mirific raspuns, doar ca nu m-am obosit sa le explic diferenta intre cutie si casuta postala. Si chiar imi faceam mustrari de constiinta ca nu am trimis mailul mai repede si e cam tarziu sa verifice.
  Si asta in conditile in care, fiind din Bucuresti, m-am oferit sa ma duc eu la sediul editurii ca sa nu mai fie nevoiti sa o trimita prin posta.
  Pacat ca au multe carti bune si de fiecare data cand am dat comenzi direct pe site-ul editurii, cand am fost sa ridic comenzile sau cand am fost la standurile editurii la diverse targuri chiar am dat de oameni grozavi, care stiau ce fac.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Nici eu nu as fi pierdut timpul, doar ca o vreme nici nu m-am prins ce vor cu casuta postala :). Se vede asta din corespondenta. Nu credeam ca PR-ul unei edituri face asemenea confuzii :(. Mai mult de atat, au incercat ei sa-mi explice ce e aia o casuta postala si ca o confund cu un oficiu. Ai dreptate, pacat de carti.

   Apreciază

  1. Corina, nu cred ca e vorba de O CARTE (desi pentru un cititor pasionat O CARTE chiar reprezinta ceva!), ci mai degraba de calitatea serviciilor de la noi, fie ele postale, servicii cu clientii sau cate altele…

   Apreciat de 2 persoane

 3. Nici verisoara mea n-a primit-o… a trimis email in urma aceluiasi mesaj de pe facebook si i s-a raspuns intr-un mare fel :)) ca s-au expediat deja cartile si ei nu mai trimit :)))) problema principala a fost ca ei nu i-a fost trimis acel email prin care i se solicita adresa pentru a se trimite cartea so… nicidecum cartea ei nu fusese expediata… oful ei nu e cartea promisa si netrimisa, ci la fel, un pr de cacao… vremuri noi, oameni noi… pacat, candva, chiar am avut o colaborare foarte frumoasa cu ei!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.