Atunci când pleci să-ți vizitezi prietenii aflați departe de țară, una din problemele care-ți dau bătăi de cap este ce ai putea să le dăruiești ca să le mai treacă dorul de casă. Aceeași problemă și când ai musafiri din străinătate și vrei să aibă amintiri plăcute despre România.
Ca să nu pierzi prea mult timp cu asta, fiindcă trebuie să-ți faci bagajele/să-ți pregătești casa pentru musafiri și să te decizi ce locuri minunate o să vizitezi împreună cu prietenii tăi (la noi sau la ei :)), o să-ți vin în ajutor cu câteva câteva sugestii de produse românești pe care ai putea să le dăruiești.
Amintiri din România
1. O farfurie decorativă cu imagini reprezentative din România (Turnul cu Ceas din Sighișoara, Ateneul Român din Bucuresti, Castelul Bran, Arcul de Triumf, Palatul Parlamentului și Castelul Peleș) tocmai bună ca, odată întorși acasă, oaspeții noștri din străinătate să le arate și prietenilor că România nu e un fel de Bantustan, cum par să creadă mulți când vin pentru prima dată în țara noastră. Nu odată s-a întâmplat ca profesorii veniți pentru diferite proiecte să se arate uimiți de ceea ce au văzut aici :(. În plus, nu se știe dacă vom mai putea vedea imagini ale Palatului Parlamentului (prietenii știu de ce!).
2. O cutie din lemn lăcuit, sculptată pe margine cu migală de meşterii populari şi pictată pe capac cu o scenă din cultura populară românească: un băiat și o fată în costume populare, în timpul unui dans tradițional românesc.
Cutia poate fi folosită ca obiect decorativ, dar și pentru păstrarea unor obiecte: bijuterii, cheile de la mașină, USB-uri, brichete sau alte mărunțișuri. Rămâne doar să te hotărăști cui vrei s-o dăruiești.
3. O farfurie din ceramică de Horezu, decorată cu motivul cocoșului și realizată cu multă migală de meșetri populari. Ceramica de Horezu a intrat in Patrimoniul UNESCO începând cu anul 2012.
Este un cadou pe care orice colecționar l-ar aprecia, cu siguranță. Pot să-mi imaginez cu ușurință ce frumos ar decora balconul meu prietenilor tăi din Spania, de exemplu. Ai putea să decorezi și bucătăria, dar e deja prea banal :). Unii i-au găsit o utilitate mai practică și zic că ai putea să pui alune ca să le ronțăi în fața televizorului. Hm, nu știu ce să zic despre asta! E un obicei cam nesănătos, nu?
4. Mascotele folclorice din lemn, sculptate și pictate manual pot fi cadouri inspirate, doar că s-ar putea să-ți dea bătăi de cap la transport. Dar poate tocmai de aceea vor fi și mai apreciate, dacă reușești să ajungi cu ele întregi la destinație. Nu e prea complicat, le poți face loc printre șosetele tale. Hey, dacă achiziționezi vreo mascotă de pe unde te plimbi, nu mai poți face același lucru când te întorci acasă:)! Ai neapărat nevoie de o folie cu bule.
Poţi alege dintr-o mare varietate de mascote, reprezentând diverse zone folclorice ale ţării.
5. Unul dintre cele mai apreciate cadouri pe care le-am făcut vreodată a fost o față de masă lucrată manual și țesută cu motive traditionale, pe care am dăruit-o unei doamne profesoare din Belgia. Și astăzi fața de masă roșie stă la loc de cinste în livingul ei. Astăzi aș alege una albastră, cu nuanțe de verde, galben, roșu, negru și alb. Mi se pare că dă un aer modern încăperii.
6. Pentru cei pofticioși, mai mari sau mai mici, nu vei da greș cu niște dulciuri tradiționale. Ce zici de turtă dulce cu scorțișoară sau cu ciocolată, caramele cu unt, biscuiți cu cacao sau jeleuri cu zmeură? Dulciurile sunt realizate după reţete tradiţionale, păstrând valorile şi tradiţiile culinare româneşti şi sunt ambalate în cutii cu imaginea micului conte, urmaş al temutului şi legendarului Conte Dracula. In plus, fiind un vampiraş modern şi adaptat zilelor noastre, Vlăduţ are dinţi şi colţisori ca un vampir autentic, dar nu mai aprobă practicile violente ale strămoşilor săi. El găseşte numai avantaje în consumarea dulciurilor. Aşa zice povestea :). Dar nu-i așa că nu-i poți rezista lui Vlăduț?
7. And the Oscar goes to … ouă încondeiate. Ele simbolizează sosirea primăverii și renașterea naturii.
Obiceiul încondeierii este o tradiție străveche, de origine precreștină, încă practicată în țări din Europa centrală și estică. In prezent, sunt folosite mai multe culori pentru încondeierea ouălor, fiecare dintre ele având un anume simbol și anume: albul – puritate, roșu – viața, albastru – cerul și apa, negru – fertilitatea, galben – soarele și aurul, iar liniile pictate pe ouă simbolizează eternitatea.
Și pentru că ai fost un cititor răbdător și ai ajuns până aici, te las să te delectezi cu meșteșugul încondeierii ouălor în Bucovina. Cine știe, poate într-o zi o să încerci și tu!
Și dacă încă nu te-ai hotărât ce suveniruri să alegi pentru prietenii tăi, Art&Craft îți vine în ajutor cu o generoasă ofertă de produse, la magazinele sale de pe aeroporturile din Otopeni, Târgu-Mureș, Sibiu și brand corneruri în Craiova, Cluj Napoca și Timișoara. Așa că poți rezolva problema chiar înainte de plecare. Sau dacă nu vrei să te lași pe ultimul moment, consultă oferta magazinului online.
Bonus:
Dacă aș face parte din echipa Art&Craft, aș crea o casetă sculptată cu motive tradiționale românești, care să conțină dulciuri tradiționale, mascote folclorice miniaturale, o brățară de mărgele din zona Oașului și un CD cu muzică românească (Rapsodia română de George Enescu, cântecele Mariei Tănase, Balada lui Ciprian Porumbescu). Cred că ar fi un cadou complex, potrivit pentru o familie :).
Ascultă superba Rapsodie Română şi gândeşte-te ce suvenir ai crea dacă ai face parte din echipa Art&Craft. Ne spui şi nouă ce idee ai avut?
Articol scris pentru proba 2 de la Spring SuperBlog 2016