Calendar: 2 februarie

1913 – A fost inaugurată gara Grand Central Terminal (cunoscută și ca Grand Central Station) din New York.

Gara are o suprafaţă de 19 hectare şi 44 de peroane, mai multe decât orice altă gară din lume. Grand Central Station nu este doar o gară obişnuită, este şi una dintre cele mai vizitate atracţii turistice din lume (peste 21 milioane de vizitatori anual).

Sursa foto
Main Concourse – Sursa foto

1922 – A fost publicat Ulise de James Joyce, un roman despre care George Orwell ar fi spus: „As fi vrut sa nu fi citit niciodata Ulise. Imi provoaca un complex de inferioritate.“.

Calendar amuzant

– Ziua Internațională a Clătitelor

Clătitele, care se numără printre cele mai apreciate deserturi din lume, au fost preparate încă din cele mai vechi timpuri. Se pare că, încă din Antichitate, oamenii amestecau făină cu ouăle și laptele de capră, apoi turnau compoziția pe o piatră încinsă.

clatite
Sursa foto: rexel.be

Clătitele, rude ale lipiei și a pâinii nedospite s-au răspândit rapid în lume, având însă ingrediente diferite. Cronicarul grec Athaeneus povestește cum erau preparate clătitele, care se serveau dimineața: plakous-ul (500 g de făină, 60 ml de vin alb, 60 ml de lapte acru, o jumătate de linguriţă de sare) era prăjit în puțin ulei de măsline, se rumenea și se servea cald, asezonat cu miere, semințe de susan și, uneori, cu brânză.

În Evul Mediu, clătitele erau mai groase și mai pufoase decât cele de astăzi, și erau preparate din orz și secară.

Pentru împăratul austro-ungar Franz Joseph I se povestește că se  preparau clătite rupte fâșii, caramelizate și amestecate cu gem și alune de pădure. Soția împăratului, Sissi, se pare că nu le-a aprecita prea mult, considerându-le adevărate bombe calorice.

Clătitele, în forma lor de astăzi, sunt originare din Bretania, din nordul Franței. În diferite zone ale lumii însă, clătitele au forme și ingrediente diferite. În Scoția, ele se servesc sub forma unor biscuiți, în SUA sunt mai groase și au diametrul mai mic, iar în Noua Zeelandă se servesc cu gem și smântână.

Nici în privința zilei în care se sărbătoresc clătitele se pare că nu există o opinie unitară. Unii zic că pe 2 februarie, alții pe 12 sau 13. Indiferent de zi, unii iau sărbătoarea ca pe ceva foarte serios: organizează concursuri de măiestrie în prepararea sau aruncarea clătitelor sau întreceri de alergat cu tigaia în mână, participanții trebuind să întoarcă, în fugă, clătitele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.