Cât o să mai schilodiți limba română?

teze-unice-2009-17267Te întrebi cui mă adresez? Simplu: tuturor acelora care-și bat joc de limba română, maltratând-o în fel și chip. Cine sunt aceia? Mulți, foarte mulți, din păcate. De la elevi cărora le e lene să învețe să scrie corect până la jurnaliști de pe la renumite posturi de televiziune, de la oameni politici importanți care scriu Romînia cu î până la unii bloggeri (chiar cu bloguri de cărți!) care nu se pot decide cu câți de i se scrie un cuvânt. Chiar pe site-ul unei foarte cunoscute librării online am găsit, în prezentarea unei cărți, cuvântul poveștiile.

Nu pot înțelege nici de ce aleg unii să scrie cu î în loc de â sau sînt în loc de sunt, chiar în reviste culturale sau literare. Zic alții că fac asta în semn de protest față de regulile stabilite de Academia Română. Hmm, am ajuns să folosim limba română ca instrument de protest? Nu știu ce să zic despre asta…

Și ce mi-a venit să scriu despre asta? Niște comentarii de pe Facebook. Oh, da! Paradisul agramaților și analfabeților.

Uite aici comentarii la o postare despre Secția Pediatrie a Spitalului Județean Arad:

 • Rusine, ca-ci ptr.spitale nu mai este interes
 • si leucoplast mi-a cerut asistenta sa-i cumpar din farmacie ca nu avea cu ce sa-i ficxeze
 • MERGETI si votati toti nenorociti acesta este respectul si grija fata de om de voi contribuabili fata de stat. sinteti in europa veniti in europa sa vedeti cum arata spitalele tratamentele grija fata de bolnav STATI in case salari de mizerie pensi de cacao si minciuna cita incape. O CITA RUSINE DUPA 26 DE ANI.
 • Numai la noi in Romiinia egzista asa ceva
 • Vaisamar de acei ce ajung acolo ,nu sunt oamenii cei care nu fac nimica bine ca investesc in targuri cei de la consiliu si fac petreceri si etc … Astia ar trebui inchisi ,mai ales ce vad io in imagine si ce am vazut in realitate ar cam arata a fii Spital de oamenii nebunii ,ia sa stea si gunoaiele de la guvern si totii cei pe care nu ii intrereseaza ce ii acolo si mai ales unde sunt tratatii copii rusine sa va fie sa ne fie noua bine si pe restu sa ii dam dracu …Romania asta
 • Si nici nu cred că se v-a schimba ceva prea curând!

Și „bomboana de pe tort”: Ce alt or ad,alt spot al,alti doctori competenti nu se gasesc.

Ar mai fi și altele, dar m-am săturat să dau copy-paste la toate prostiile astea. Dacă o ținem în ritmul ăsta, în curând n-o să ne mai înțelegem român cu român.

Tuturor celor enumerați mai sus le spun doar atât: mai puneți mâna pe o carte, că nu mușcă!

4 gânduri despre &8222;Cât o să mai schilodiți limba română?&8221;

 1. Exact acelaşi subiect l-am abordat eu dar văzut din alt punct de vedere. E adevărat că sunt câţiva agramaţi dar până la a merge la acuzaţia ca 98% din vorbitori nu cunosc normele oficiale este deja prea mult. Cei care trebuie să aibă grijă de limba română nu înţeleg că s-a format în alt context şi straturi precum slava, maghiara, germanic, turcă, etc… sunt elemente care nu se regăsesc în alte limbi romanice. Ei vin cu implanturi de cuvinte şi norme care sunt un cancer pentru limbă. E adevărat că o modelează dar prea puţin deoarece limba opune rezistenţă. Nu poţi învăţa soarele să alerge invers. Sper să îţi facă plăcere să vezi ce se întâmplă cu limba română, care sunt realităţile.

  http://damaschinjamesrobert.blogspot.com/2016/01/de-ce-macelariti-limba-romana.html

  Apreciază

 2. De unde a apărut acest 98%? Și, sincer, nu prea îmi face plăcere să văd ce se întâmplă cu limba română și nici care sunt realitățile despre care am scris mai sus. Și nu cred că dacă ești de părere că oamenii nu ar trebui să scrie „că-ci” sau „v-a schimba” asta face din tine un profesor soldat sau un soldat profesor.

  Apreciază

 3. Și eu mai scriu câte o atenționare la anumite intervale de timp, însă acestea nu ne vor ajuta cu nimic nici pe noi, nici pe ei. Un motiv ar fi că publicul care s-a format în jurul blogurilor noastre nu este agramat.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.