„Delicatețe” de David Foenkinos

Despre autor: 

David Foenkinos (n. 1974, Paris) este un scriitor și scenarist francez. A studiat literatura la Sorbona. Este pasionat de muzică, în special de jazz și a fost, o vreme, profesor de chitară.

A debutat în 2001, cu romanul Inversion de l’idiotie: de l’influence de deux Polonais, cu care a câștigat Premiul François Mauriac. Și celelalte romane ale sale s-au bucurat de un real succes, au fost recompensate cu numeroase premii și au fost traduse în 40 de limbi.

Despre carte: 

Produs publicat în 2013 de Nemira
Colecția Damen Tango
Format: 107×178
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 336
ISBN: 978-606-579-476-4

„A întrebat-o ce vrea să bea. Alegerea ei va fi hotărâtoare. Dacă va comanda o ceaşcă de cafea decofeinizată, mă ridic de la masă şi plec. Nu ai dreptul să bei o ceaşcă de cafea decofeinizată la genul acesta de întâlniri. Este cea mai puţin convivială băutură din câte există. Nici ceaiul nu este mai bun. Abia ne-am întâlnit şi ne instalăm deja într-un cocon moale. Simţi că ne vom petrece după-amiezile de duminică uitân­du-ne la televizor. Sau, mai rău, la socri. Da, fără îndoială ceaiul creează o atmosferă de familie la locul ei. Dar ce comanda? Alcool? Nu, nu este potrivit la ora aceasta. o femeie care, așa, pe nepusă masă, începe să bea, te-ar înfricoșa. Nici măcar un pahar de vin roșu nu ar fi indicat. Francois continua să aștepte ca ea să aleagă ce anume va bea și își continua astfel analiza lichidă a primei impresii feminine. Ce mai rămânea? Coca-Cola sau orice altă băutură carbogazoasă…nu, nu se poate, nu avea nimic feminin. Măcar să ceară un pai dacă tot comanda așa ceva. În cele din urmă şi-a spus că un suc ar fi în regulă. Da, un suc e simpatic. Convivial şi deloc agresiv. Ar arăta că fata este blândă şi echilibrată. Dar ce fel de suc? Mai bine te fereşti de cele clasice: de evitat sucul de mere sau de portocale. Trebuie să fii puţintel original fără să fii excentric. Sucul de papaya sau de guava, te ia cu fiori. Nu, cel mai bine ar fi să aleagă ceva între ele, bunăoară sucul de caise. Asta e. Sucul de caise este perfect. Dacă alege sucul de caise, o iau de nevastă, a gândit François. […]

Am să iau…

– …?

– Un suc de caise, cred.

A privit-o ca pe o efracţie a realităţii.“

Acestea erau gândurile lui Francois și așa s-a hotărât el să o ceară în căsătorie pe Nathalie. Prima întâlnire s-a transformat într-o mare dragoste, apoi într-o căsnicie fericită. Până într-o duminică, una care părea ca oricare alta, când Francois s-a dus să alerge și, din atenție, a fost călcat de o mașină. Nathalie și-a revenit cu greu după moartea soțului ei și s-a refugiat în muncă.

Delicatete

După trei ani, a fost promovată la conducerea unei echipe din care făcea parte și Markus Lundell, un bărbat originar din Suedia, dar care, în ochii lui Nathalie, părea uneori mai degrabă un est-european, polonez sau român.

Tocmai când Nathalie credea că n-o să se mai îndrăgostească niciodată, face ceva neașteptat: îl sărută pe Markus. Și de la sărutul acela a început povestea celor doi.

Trebuie să recunosc că titlul cărții și „analiza lichidă” a lui Francois de la început m-a făcut să cred că voi citi o poveste romantică, poate chiar siropoasă. Ei bine, m-am înșelat.

Am citit, în schimb, o poveste cu sincope, întreruptă de diverse considerații, definiții, înșiruiri, mai degrabă un schimb de replici, mai mult sau mai puțin spirituale.

Ce mi-a plăcut:

  • mesajul încurajator că nu trebuie să căutăm prea departe lucrurile pe care le dorim sau persoanele pe care să le iubim, ele s-ar putea afla chiar sub nasul nostru
  • coperta (e delicată, nu-i așa?)
  • aforismele din Cioran, citate de Markus la un moment dat:

Arta de a iubi? Să știi să îmbini temperamentul unui vampir cu discreția unei anemone.”

”Înăuntrul oricărei dorințe se încaieră un călugăr și un măcelar.”

”Spermatozoidul este banditul în stare pură.”

Ce mi-a plăcut mai puțin:

  • acțiunea e, pe alocuri, lipsită de fluiditate
  • personajele sunt lipsite de consistență, par mai degrabă schițate
  • uneori ai impresia că citești o piesă de teatru, nu un roman.

Recomandare:

E o carte ușor de citit (și de transportat :)), așa că poți s-o iei cu tine în călătorie, la plajă sau la școală. Eu i-am acordat 3 steluțe pe Goodreads

În 2011, David Foenkinos a realizat adaptarea cinematografică a romanului. Filmul La Délicatesse îi are în rolurile principale pe Audrey Tautou și pe François Damiens.

Dacă vrei să citești cartea, o poți comanda pe nemira.ro, pe elefant.ro sau pe libris.ro.

Lectură plăcută!

4 gânduri despre „„Delicatețe” de David Foenkinos

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.