Ucenicul arhitectului de Elif Shafak

Despre autoare: 

Elif Shafak (n.1971) este o scriitoare de origine turcă, născută la Strasbourg. Și-a petrecut copilăria și adolescența în Spania și în Iordania, apoi a revenit în Turcia, împreună cu familia.

A studiat Relațiile internaționale la Universitatea din Ankara, are un master în Studii feministe și un doctorat în Științe politice.

A  locuit o perioadă în Statele Unite, unde a predat la Departamentul de Studii despre Orientul Apropiat al Universității din Arizona. A mai predat și la universități din Turcia și Marea Britanie.

A debutat ca scriitoare în 1994, cu povestirea Kem Gözlere Anadolu, iar în 1997 a publicat primul roman, Sufiștii. Elif Shafak scrie în limbile engleză și turcă și a publicat, până în prezent, 14 cărți, dintre care 9 romane. Cărțile sale au fost publicate în peste 40 de țări și se bucură de un mare succes. A colaborat cu numeroase publicații.

Trăiește, împreună cu soțul ei și cu cei doi copii, la Londra și la Istanbul.

Despre carte:

ucenicul-arhitectuluiPublicat în 2015 de Polirom
Colecția BIBLIOTECA POLIROM. Actual
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 520
ISBN: 978-973-46-5721-6

Romanul Ucenicul arhitectului a fost nominalizat, chiar în anul apariției, la Walter Scott Historical Novel Prize. Ideea să scrie acest roman i-a venit autoarei după ce a văzut un tablou în care apare sultanul Suleyman Magnificul și, în plan secundar, un elefant.

Romanul este povestea unui băiat indian, Jahan, care aduce la curtea sultanului otoman un dar din partea șahului Indiei. Darul este un elefant, nu unul obișnuit, ci un elefant alb, pe nume Chota. Cei doi sosesc la Istanbul cu o corabie.

„După atâtea săptămâni în largul mării, vederea orașului i-a tulburat închipuirea lui Jahan, mai ales într-o zi cețoasă ca aceea. S-a uitat drept înainte, la linia unde apa mării se lovea plescăind de țărm, o fâșie ca de cenușă, și n-a izbutit să-și dea seama dacă se apropiau sau se depărtau de Istanbul. Cu cât se zgâia mai mult, cu atât uscatul i se părea o prelungire a mării, un oraș de plumb topit cocoțat pe creasta valurilor, legănat, năucitor, veșnic în schimbare. Acela a  fost, mai mult sau mai puțin, felul în care a văzut Istanbulul întâia oară și, fără s-o știe, avea să rămână același chiar și după o viață întreagă.”

Elefantul și cornacul (îngrijitorul) său se integrează treptat în viața de la Topkapî Seray și au parte de o serie de peripeții. Printre ele, eșecul de la festivitățile de pe hipodrom, unde Chota a doborât tot ce a întâlnit în cale (era să fie și sultanul în calea elefantului :D) sau „vizita” lui Jahan la închisoare.

La serai, Jahan o cunoaște pe unica fiică a lui Suleyman, sultana Mihrimah, de care se îndrăgostește, o dragoste care nu are, evident, nicio șansă, dar care îl urmărește întreaga viață.

Micul indian ajunge unul dintre ucenicii lui Mimar Sinan, arhitecul sultanului, împreună cu care construiește, ani la rând, moschee după moschee. Sinan și ucenicii săi schimbă fața Istanbulului, operele sale rivalizând cu cele ale lui Michelangelo. Mahalalele fac loc unor construcții mărețe, pe care le putem admira și astăzi, la sute de ani după ce au fost construite. Printre acestea, moscheea Suleymanyie:

Aşezată pe o colină, moscheea, ca şi sultanul de la care îşi luase numele, avea să vegheze asupra întregului oraş.

Toate materialele erau alese cu grijă. Plumbul şi fierul fuseseră aduse din Serbia şi Bosnia, lemnul – de la Varna. Marmura era din ţările arabe, din locul unde se înălţase odată palatul regelui Solomon, feţele ei netede oglindind încă frumuseţea reginei din Saba.

O coloană uriaşă era din Baalbek, Oraşul Soarelui. Şaptesprezece stâlpi de sprijin fuseseră luaţi din hipodrom, tulburând stafia mânioasă a împărătesei Teodora.”

Povestea este populată cu personaje diverse, de la sultani și sultane pînă la ucenicii animalelor de la serai, ucenicii arhitectului Sinan (unul dintre ei o … fată) sau  doica fiicei sultanului, un personaj care se dovedește mai important decât am crezut la început. Plus comunitatea de țigani, cu șeful ei, Balaban.

O poveste interesantă, căreia i-am dat 4 steluțe pe Goodreads. Dar, dincolo de poveste, cel mai mult mi-a plăcut călătoria imaginară prin Istanbulul sfârșitului de secol XVI.

Dacă vrei s-o citești și tu, poți comanda cartea aici.

Lectură plăcută!

Un gând despre „Ucenicul arhitectului de Elif Shafak

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.