Mărul – beneficii pentru sănătate și frumusețe

Apple-Desktop-Wallpapers-001-minMărul este o specie de plante, pom sau arbust, din familia Rosaceae (adică este rudă cu trandafirii :D).Este cultivat în zona temperată din Europa, Asia și America de Nord. Partea comestibilă a mărului nu este fructul (cunoscut drept cotor) ci receptaculul, o prelungire a codiței.

Sezonul de recoltare al merelor începe la sfârșitul lunii iulie, în cazul soiurilor de mere timpurii și durează până toamna târziu, în octombrie -noiembrie, în funcție de soi.

Merele sunt printre cele mai rezistente fructe. Dacă sunt ținute în condiții adecvate, ele pot fi păstrate până primăvara.

Simbolistică: 

Sursa foto
Venus Verticordia, Dante Gabriel Rossetti – 1866

Mărul a apărut ca simbol al dorinței și considerat fructul interzis, asociat cu ispita, deși se crede că, de fapt, fructul mâncat de Adam și Eva în Grădina Edenului era o rodie.

Afrodita, zeița dragostei și a căsătoriei, a fost reprezentată de mai multe ori cu un măr în mână. Războiul troian a fost provocat (indirect) de ceea ce a fost, probabil, primul concurs de frumusețe, în care s-au întrecut cele trei zeițe, Afrodita, Hera și Atena.

În mitologia greacă, Hera, soția lui Zeus era stăpâna unui copac cu mere de aur, aflat în Grădina Hesperidelor (nimfe, fiicele lui Atlas). Grădina era păzită de Ladon, un dragon cu o sută de capete așa că nimeni nu avea acces la merele Herei, considerate surse ale nemuririi. Nimeni, în afară de Hercules care a reușit să obțină câteva mere, îndeplinind astfel cea de-a unsprezecea muncă.

De asemenea, mărul era considerat, în multe culturi, un simbol al soarelui dătător de viață. Zeul soarelui, Apollo, considera mărul o plantă sacră. Numele zeului pare să aibă aceeași rădăcină lingvistică cu apple, care în limba engleză înseamnă măr.

Tot de la măr vine și numele insulei Avalon (Insula Merelor), unde s-a retras regele Arthur după ce a fost rănit în bătălie.

Sursa foto
The Son of Man, Rene Magritte

Mărul în artă și în literatură:

Merele, asociate cu ispita, au simbolizat, de-a lungul vremii și dragostea, tinerețea, frumusețea și fericirea. Așa încât mărul a fost sursă de inspirație pentru pictori (Paul Cezanne, Magritte, Lucas Cranach cel Bătrân), a apărut în povești (Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici este doar una dintre ele) sau în poeme (William Butler Yeats).

Beneficiile merelor pentru sănătate:

Calitățile terapeutice ale merelor sunt cunoscute încă din vremea lui Plinius cel Bătrân, care le recomanda pentru bolile de stomac.

 1. Au acțiune tonică, diurectică, antiseptică, laxativă
 2. Fibrele solubile reduc problemele intestinale, inclusiv diverticulita, hemoroizii si unele tipuri de cancer (colon, prostată și pulmonar)
 3. Pulpa este antiseptică, astringentă și conţine substanţe care împiedică dezvoltarea bacteriilor pe piele. Poți dezinfecta o rană provocată de arsuri sau lovituri prin aplicarea de măr ras. Pentru un efect și mai bun, aplică apoi o cremă cu extract de gălbenele sau de arnică
 4. Cojile de mere conțin acid ursolic, care  reduce obezitatea și intoleranța la glucoză
 5. Pectina din mere contribuie la reducerea colesterolului prin diminuarea secreției de insulină
 6. Curăță și detoxifică organismul
 7. Elimină metalele grele din organism
 8. Otetul de mere impiedica formarea pietrelor la rinichi
 9. Merele au în compoziție vitaminele A, B1, B2, C și și substanțe nutritive precum magneziu, fosfor, fier și potasiu (acesta susține sănătatea inimii)
 10. Merele au puține calorii (un măr are 50-80 calorii) și nu conțin grăsimi sau sodiu
 11. Consumul de mere este indicat în astenie, surmenaj, convalescență, graviditate, anemie, reumatism, gută, litiază urică, hepatită, colibaciloză, stări febrile, ulcer gastric, gastrite, insomnie, diabet și altele.

Beneficiile merelor pentru frumusețe:

 1. Măștile din mere hrănesc tenul în profunzime, îi dau luminozitate și suplețe. În plus, sunt ușor de preparat
 2. Sucul de măr revitalizează ţesuturile. Se aplică cu o dischetă demachiantă, se lasă pe față 25 de minute, apoi se clătește cu apă călduță
 3. Coaja de măr reduce cearcănele, împrospătează şi catifelează pielea din jurul ochilor, datorită antioxidanţilor pe care îi conţine.

Ce nu știai (poate) despre mere:

 • In lume există mai mult de 7500 specii de mere
 • 25% din volumul unui măr este aer și aproape 90% din densitatea sa este apă
 • Merele au 5% proteine
 • Copacul măr poate trăi până la 100 de ani
 • Cel mai mare măr din lume a cântărit 1,5 kilograme.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.