Știi deja că printre lecturile mele preferate se numără și romanele istorice sau de ficțiune istorică. Ți-am povestit deja despre 5 personaje istorice, mai mult sau mai puțin cunoscute, dar care au devenit eroine de roman. Cred că a venit timpul pentru o nouă serie de personaje feminine. Și de cărți pe care ți le recomand, desigur :D.
1. Anne Neville
Anne Neville (1456–1485) a fost una dintre reginele Angliei, fiica lui Richard Neville, Conte de Warwick, poreclit și „Făcătorul de regi”. A devenit regina Angliei ca soție a regelui Richard al III-lea.
Ca membră a Casei Neville, a jucat un rol important în Războiul Rozelor, dus de Casele Lancaster și York pentru coroana Angliei. S-a căsătorit la o vârstă fragedă cu Edward, fiul regelui Henric al VI-lea, iar după moartea acestuia cu Richard, din Casa York, care urma să devină regele Richard al III-lea, în iunie 1483.
A avut un singur fiu, Edward, care a murit la vârsta de 10 ani. Părinții săi nu i-au supraviețuit prea mult, Anne a murit în 1485, cu doar cinci luni înaintea soțului său.
Fiica eminenței cenușii de Philippa Gregory
Prezentarea cărții:
„Fiica eminenței cenușii, al patrulea roman din ciclul dedicat Războiului celor Două Roze, aduce în prim-plan una dintre reginele mai puțin cunoscute ale istoriei: Anne Neville.
Folosită din copilărie ca pion în jocurile politice ambițioase ale tatălui ei și aruncată necontenit între cele două tabere rivale din Războiul celor Două Roze, Casa de Lancaster și Casa de York, Anne Neville cunoaște din plin suișurile și coborâșurile roții destinului. Văduvă și orfană la doar paisprezece ani, hotărăște să-și ia viața în propriile mâini, căsătorindu-se cu Richard, ducele de Gloucester și fratele regelui Edward al IV-lea. Această alianță îi va aduce cele mai înalte onoruri – tronul Angliei, la care a visat tatăl ei -, dar și cele mai mari nenorociri, dușmanii și, în cele din urmă, chiar moartea.”
- Produs publicat în 2013 de Polirom
- Colecția BIBLIOTECA POLIROM. Proza XXI
- Format: 130×200
- Tip copertă: Broșată
- Număr pagini: 440
- ISBN: 978-973-46-3243-5
Poți citi ce am scris eu despre carte aici și o poți comanda, cu reducere, aici.
Anne de York. Iubirea pierdută de Jean Plaidy
Prezentarea cărții:
„In 1470, lady Anne Neville, fiica puternicului conte de Warwick, se logodește, împotriva voinței sale, cu Eduard, prinț de Wales. Insă inima ei îi aparține lui Richard, duce de Gloucester. Când logodnicul ei moare în bătălie, Anne este liberă să-l ia de soț pe cel pe care-l iubește. Viața lor idilică împreună nu durează mult, căci soarta le rezervă o surpriză – Richard este ales rege, iar Anne devine astfel regină. In scurta lor domnie, care durează doi ani, două luni și două zile, Anne este martora luptelor din Războiul celor Două Roze și a uneltirilor împotriva soțului său – Richard al III-lea, căruia îi va fi alături până la moarte.”
- Produs publicat în 2015 de Alma
- Colecția Iubiri și destine
- Format: 140×210
- Tip copertă: Broșată
- Număr pagini: 308
- ISBN: 978-606-686-871-6
2. Elizabeth Woodville
Elizabeth Woodville (1437–1492) a fost soția regelui Edward al IV-lea al Angliei. S-a născut într-o familie din aristocrația de mijloc engleză, s-a căsătorit de tânără cu Sir John Grey, unul dintre susținătorii Casei de Lancaster, cu care a avut doi băieți. După ce a rămas văduvă, l-a făcut pe regele Edward al IV-lea să se îndrăgostească de ea (gurile rele spuneau că i-a făcut farmece, fiind vrăjitoare), s-o ia în căsătorie și chiar s-o încoroneze regină. Acest lucru i-a atras ostilitatea multor persoane puternice în regat. I s-a spus Regina albă deoarece soțul ei provenea din Casa de York, a cărui simbol era trandafirul alb. Și-a păstrat influența până la urcarea pe tron a regelui Henry al VII-lea, în 1485. Ca să pună capăt Războiului celor Două Roze, acesta s-a căsătorit cu o prințesă din casa rivală, Elizabeth de York, fiica Reginei albe,
Elizabeth Woodville a fost bunica lui Henry al VIII-lea Tudor și străbunica regelui Edward al VI-lea și a reginei Elizabeth a I-a.
Regina albă de Philippa Gregory
Prezentarea cărții:
„Inaugurând un nou ciclu de romane dedicat de astă dată dinastiei Plantageneților, Regina albă (2009) zugrăvește cu o fidelitate impresionantă una dintre cele mai întunecate și mai frământate perioade din istoria Angliei – Războiul celor Două Roze. Mizând pe aceeași combinație fascinantă între legendă și biografie, ficțiune și adevăr istoric, cu care și-a obișnuit cititorii, Philippa Gregory readuce la viață una dintre figurile feminine marcante ale perioadei – regina Elizabeth Woodville – și urmărește destinul uimitor al acestei femei de o neasemuită frumusețe care ajunge peste noapte, dintr-o văduvă săracă din mica nobilime, însăși regina Angliei, prin căsătoria secretă cu Edward al IV-lea. O adevarată cronică de epocă, romanul reconstituie din perspectiva acesteia rivalitățile permanente dintre cele două ramuri ale dinastiei Plantageneților, Casa de Lancaster și Casa de York, războaiele violente pentru supremație dintre Henric al VI-lea și Edward al IV-lea, intrigile complicate și trădările infame, alianțele îndoielnice și crimele pline de cruzime nelipsite din jocul puterii, atmosfera de teroare și nesiguranță care domnește pretutindeni în Anglia secolului XV.”
- Produs publicat în 2014 de Polirom
- Colecția BIBLIOTECA POLIROM.Actual
- Format: 130×200
- Tip copertă: Broșată
- Număr pagini: 432
- ISBN: 978-973-46-4483-4
Poți citi ce am scris eu despre carte aici și o poți comanda, cu reducere, aici.
3. Elizabeth de York
Elizabeth de York (1466–1503) a fost regina consoartă a Angliei din 1486 până la moarte. S-a căsătorit cu Henry al VII-lea și a fost prima regină Tudor a Angliei. A fost fiică de rege (Edward al IV-lea), soție de rege (Henry al VII-lea), soră de rege (Edward al V-lea), nepoată de rege (Richard al III-lea, cu care se soune că ar fi avut și o aventură amoroasă) și, în cele din urmă, mamă de rege (Henry al VIII-lea).
Prințesa albă de Philippa Gregory
Prezentarea cărții:
„Undeva, între hotarele Angliei, un pretendent la tron strânge o armată. Spune tuturor că e fratele Prințesei albe și adevăratul moștenitor. Să fie el oare băiatul trimis cândva în necunoscut de mama sa, Regina albă? Sau poate un prinț închipuit, un inamic dintr-o spiță măruntă al lui Henric Tudor și al prințesei de York? Când Henric Tudor a luat coroana Angliei, a știut că, pentru a aduce pacea într-o țară chinuită de războaie, trebuie să ia de soție o prințesă dintr-o stirpe rivală, pe Elizabeth de York. Insă Elizabeth se va găsi în situația de a hotărî de partea cui să fie: a Casei Tudor sau a Casei de York, a soțului sau a băiatului ce pretinde să-i fie frate, un frate demult pierdut.”
- Produs publicat în 2015 de Polirom
- Colecția BIBLIOTECA POLIROM. Actual
- Format: 130×200
- Tip copertă: Broșată
- Număr pagini: 496
- ISBN: 978-973-46-4448-3
Poți citi ce am scris eu despre carte aici și o poți comanda, cu reducere, aici.
4. Anne Boleyn
Anne Boleyn (1501–1536) a fost regina Angliei între 1533 și 1536, ca a doua soție a lui Henry al VIII-lea. A fost educată în Olanda și țn franța, apoi s-a întors în Anglia unde a devenit doamnă de onoare a reginei Catherine de Aragon, prima soție a lui Henry al VIII-lea. La curtea Angliei, își dispută favorurile regelui cu sora ei, Mary, dar refuză să-i devină amantă, determinându-l astfel să o ia de soție. Pentru asta, a anulat (foarte greu) căsătoria sa cu regina Catherine, a fost excomunicat de Papă și a rupt biserica Angliei de Roma, devenind el însuși capul bisericii anglicane.
Anne a fost încoronată regina Angliei în iunie 1533, iar în septembrie o năștea pe cea care urma să devină regina Elizabeth I. În perioada următoare, Anne a avut mai multe pierderi de sarcină, așa încât, în 1536, Henry, dezamăgit că nu avea un fiu, a început să o curteze pe Jane Seymour.
Regina Anne a fost acuzată de adulter, incest, vrăjitorie și înaltă trădare, închisă în Turnul Londrei și decapitată, în 1536.
Deși a domnit o perioadă scurtă, Anne Boleyn este una dintre cele mai cunoscute regine ale Angliei. Viața ei a fost o sursă de inspirație pentru mai multe cărți și filme.
Surorile Boleyn de Philippa Gregory
Prezentarea cărții:
„Romanul a fost ecranizat de studiourile Miramax, intr-o producție ce îi are drept protagoniști pe Scarlett Johansson, Natalie Portman și Eric Bana.
Distins cu premiul Parker Romantic Novel of the Year (2002) și cu premiul Romantic Times pentru biografie ficțională, romanul Surorile Boleyn (2001) descrie rivalitatea dintre Mary si Anne Boleyn și lupta lor pentru dragostea și favorurile regelui Henric al VIII lea. La paisprezece ani, Mary atrage atenția regelui și, deși căsătorită cu Sir William Carey, este constrânsă de familie, pentru care ea și Anne nu sunt decât niște pioni în jocul puterii, să devina amanta acestuia. Legătura lor durează câțiva ani, timp în care Mary îi dăruiește lui Henric, măcinat de gândul că va muri fără moștenitori, un băiat și o fată. Curând însă, ambițioasa Anne reușește să intre în grațiile regelui și să-l convingă să o repudieze pe Caterina de Aragon și să o ia pe ea de soție, în ciuda împotrivirii Bisericii. Neputința de a-i dărui regelui un moștenitor, legăturile incestuoase și adultere și intrigile sale o vor sorti în cele din urmă eșafodului, dar sora ei mai tânără, din perspectiva căreia este povestită întreaga acțiune a cărții, se bucură de șansa unei vieți noi, departe de strălucirea și primejdiile curții regale.”
- Produs publicat în 2008 de Polirom
- Colecția BIBLIOTECA POLIROM. Proza XXI
- Format: 130×200
- Tip copertă: Broșată
- Număr pagini: 656
- ISBN: 978-973-46-1143-0
Poți comanda cartea, cu reducere, aici.
5. Elisabeta I
Elisabeta I (1533–1603) a fost regina Angliei și regina Irlandei din 1558 până la moartea sa. A fost fiica lui Henric al VIII-lea și a celei de-a doua soție a acestuia, Anne Boleyn. Nu s-a căsătorit și nu a avut copii, așa încât, odată cu moartea ei, s-a stins și dinastia Tudor.
A fost cunoscută și ca Regina Fecioară, Buna regină Bess sau Gloriana.
Lunga domnie a Elisabetei (44 de ani), cunoscută ca era elisabetană sau epoca de aur, au dat stabilitate regatului și au ajutat la crearea identității naționale. A fost o perioadă marcată de creșterea puterii Angliei pe plan mondial și de o extraordinară înflorire culturală și artistică dar și de evenimente care au întunecat domnia reginei Elisabeta, cel mai important fiind, probabil, executarea verișoarei sale, Maria Stuart.
Fiicele reginei fecioare de Jeane Westin
„Personalitate învăluită într-o aură legendară, Elisabeta I a Angliei este eroina unui roman în care poveștile de dragoste se înlănțuiesc pe fundalul unei epoci care nu contenește să aprindă imaginația scriitorilor și cititorilor deopotrivă. La Curtea reginei fecioare, intrigile se țin lanț. Doamnele de onoare nutresc pasiuni secrete, care le pot amenința statutul social. Privită prin ochii acestor personaje fermecătoare, capricioasa Elisabeta I se dezvăluie în ipostaza de femeie îndrăgostită, captivă a imposibilei alegeri între sentimentul datoriei politice și dorințele inimii.
Autoare de indrăgite romane istorice, Jeane Westin a scris o carte pasionantă despre puterea regală, datorie, dragoste, trădare. La Curtea unei regine de fier, destinele doamnelor de onoare stau sub semnul întrebării, iar aparențele ascund întotdeauna primejdii. Emoția, atmosfera și misterul își așteaptă cititorii în fiecare pagină a romanului.”
- Produs publicat în 2008 de Nemira
- Colecția Damen Tango
- Format: 107×178
- Tip copertă: Broșată
- Număr pagini: 568
- ISBN: 978-606-579-368-2
Poți comanda cartea, cu reducere, aici.
Lectură plăcută!
Sursa foto: elefant.ro
Citește și:
Wow, superbe recomandari! Multumesc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂
ApreciazăApreciază