Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei de Elizabeth George Spears

Despre autoare:

Elizabeth George Speare (1908 – 1994) a fost o scriitoare americană de cărți pentru copii, dar este cunoscută și pentru romanle sale istorice. A studiat la Universitatea din Boston, apoi a devenit profesoară de engleză, s-a căsătorit și a avut doi copii. S-a dedicat scrisului abia când copiii ei au crescut. Este unul dintre cei 100 cei mai populari scriitori pentru copii. Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei este un roman apărut în 1958.

vrajitoarea-de-la-iazul-mierlei_1_fullsizeDespre carte: 

Publicată în 2015 de Art
Colecția YoungArt
Format: 140 x 205
Tip copertă: Cartonată
Număr pagini: 238
ISBN: 978-606-93849-6-1

Am ales să citesc această carte fiindcă mi-a plăcut … coperta. Mai rar mă orientez după copertă, deși nu sunt deloc de acord cu cei care spun că important este conținutul nu coperta. Sigur că citești cartea nu coperta, totuși cât de mult ne plac cărțile frumoase, nu?

Revenind la Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei, cred că are o copertă superbă, care m-a determinat s-o citesc. Altfel nu m-aș fi apucat de ea, fiindcă nu sunt neapărat o fană a cărților cu vrăjitoare.

De fapt, este o poveste foarte frumoasă despre viața unei comunități puritane din Noua Anglie, în secolul al XVI-lea.

Kit Tyler a fost crescută în Barbados de bunicul ei, sir Francis Tyler și a avut o viață lipsită de griji. Când bunicul ei moare, descoperă că trebuie să vândă tot ce avea, pentru a plăti datoriile bunicului. Rămasă singură se îmbarcă pe Delfin, o corabie care făcea curse între Barbados și America și pleacă în Noua Anglie, la sora mamei sale.

Ajunsă la Wethersfield, în Connecticut, descoperă, pentru început, un loc cenușiu și neprimitor

„Se simți descurajată. Deci acesta era Wethersfield! O fâșie îngustă, nisipoasă, de țărm, câțiva piloni împlântați în apă și niște scânduri montate grosolan în chip de platformă. Un șir de construcții de lemn respingătoare se ivi din ceață, probabil niște depozite și , dincolo de ele, un desiș verde de păduri și de câmpuri. Nici vorbă de vreun oraș, nici măcar o casă, doaro mână de bărbați și de băieți, plus doi câini care lătrau, care veniseră în întâmpinarea corabiei. „

Kit încearcă să-și găsească locul și să se adapteze la modul de viață puritan din casa mătușii Rachel. Ajută la muncile domestice, participă, împreună cu membrii familiei la slujbele de la Casa de Adunare și, împreună cu verișoara Mercy, îi învață pe câțiva copii să citească și să scrie.

La un moment dat, ajunsă din greșeală în luncă, o cunoaște pe Hannah Tupper, o femeie în vârstă, despre care coloniștii cred că e vrăjitoare. Aceasta trăiește singură, într-o casă dărăpănată, având drept companie o pisică. Și, din când în când, un musafir, un marinar care o mai ajută la treburile casei.

Wethersfield Cove - sursa foto: http://albradenphoto.com/blog
Wethersfield Cove – sursa foto: http://albradenphoto.com/blog

Kit se împrietenește cu Hannah și o vizitează des, în ciuda interdicțiilor unchiului Matthew. La un moment dat, se întâlnește acolo cu marinarul misterios, despre care descoperă că este, de fapt, Nat Eamon, fiul căpitanului corabiei Delfinul. Cei doi petrec clipe plăcute în luncă.

„Rămaseră așa multă vreme, în tăcere. Nat molfăia un pai. Kit se sprijinea cu coatele goale pe firele înțepătoare de stuf. Simțea mângăierea soarelui. Jur-împrejurul lor plutea bâzâitul domol al albinelor, întrerupt de sunetul ascuțit al unui greiere. Chemarea misterioasă a mierlei se ridica din iarbă, și din când în când zăreau sclipirea stacojie de pe aripile sale negre strălucitoare.”

Viața în colonie, deși monotonă, pare a se desfășura liniștit. Avem parte chiar și de povești de dragoste. Toată liniștea este spulberată de o boală ciudată care pune stăpânire pe localitate, boală despre care locuitorii cred că a fost adusă de vrăjitoarea din luncă.

Hannah este nevoită să fugă și, în lipsa acesteia, locuitorii se îndreaptă împotriva lui Kit, care este nevoită să se confrunte cu mânia acestora.

O carte foarte frumoasă, pe care am citit-o cu mare plăcere. I-am dat 5 steluțe pe Goodreads.

Dacă vrei s-o citești, o poți comanda aici.

Lectură plăcută!

7 gânduri despre „Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei de Elizabeth George Spears

  1. Într-adevăr, coperta e superbă! Mi-am pus-o și eu acum puțin timp pe listă și abia aștept să o citesc. Nici eu nu mă dau în vânt după poveștile cu vrăjitoare, dar asta pare interesantă. 😀

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.