Tradiții de Anul Nou în lume

Anul Nou este întâmpinat în multe feluri în diferite părți ale lumii, dar toate tradițiile sunt menite să aducă fericire, noroc și prosperitate.

Iată câteva obiceiuri și ritualuri din lumea largă:

America Latină

În Argentina, Peru, Mexic și în alte țări există obiceiul ca oamenii să poarte lenjerie colorată, în funcție de dorința pe care o au: roșie pentru dragoste sau verde pentru bani. Cel mai bine ar fi să fie multicoloră (părerea mea :D).

Anglia

Englezii cred că prima persoană care trece pragul casei în Noul An le va aduce noroc și bunăstare. Cu condiția să fie bărbat, să intre pe ușa din față și să aducă daruri: pâine, băutură pentru capul familiei și cărbune pentru foc.

Austria

La masa de Anul Nou, austriecii mănâncă carne de purcel de lapte și înghețată de mentă, ca să le aducă bogăție.

Belgia

Ajunul Sf. Sylvester, cum este numit în Belgia ajunul Anului Nou, este întâmpinat cu petreceri, unde lumea toastează, își urează toate cele bune pentru anul care vine, iar copiii dăruiesc adulților felicitări și decorațiuni.

anul-nou-rio
Sursa foto

Brazilia

Brazilienii cred că lintea le aduce prosperitate, așa că mănâncă supă de linte de Anul Nou. În ajun, oamenii se îmbracă în alb (simbol al renașterii și liniștii), pentru ceremonia în care o sărbătoresc pe zeița apelor. Pe plaja de la Rio, oamenii sar peste șapte valuri, la miezul nopții și aruncă în ocean bijuterii, lumânări și flori, ca un fel de ofrandă pentru sănătate, bunăstare și fericire.

China

Chinezii vopsesc ușa de la intrare în roșu, culoare care simbolizează fericirea și norocul.

Danemarca

Locuitorii aruncă cu farfurii sparte în ușile prietenilor, ca simbol al prieteniei. Cel care are cele mai multe cioburi la ușă este cel care are cei mai mulți prieteni (logic, nu?).

Ecuador

La miezul nopții, oamenii ard efigiile anului vechi, simbolizate de portretele unor celebrități sau persoane asociate cu anul care se încheie. Aș vrea să fie și la noi obiceiul ăsta, cred că ar fi distractiv.

Egipt

Egiptenii cred că Anul Nou începe atunci când luna în creștere este vizibilă pe cer. Anunțul oficial al sosirii Noului An se face într-o moschee sfântă din Cairo și este întâmpinat cu mare bucurie, într-o atmosferă festivă.

Filipine

Anul Nou este zgomotos, el vine cu focuri de artificii, zăngănit de oale și tigăi, pentru a alunga spiritele rele în locuri mai liniștite.  Filipinezii cred că fiecare lucru rotund este de bun augur. Așadar, mănâncă struguri, aruncă monede și poartă rochii cu buline, ca să atragă bogăția și prosperitatea.

Germania

Se crede că plumbul este un element de bun augur. Se toarnă plumb topit în apă rece și forma pe care acesta o ia prezice viitorul. De exemplu, o inimă simbolizează căsătoria, o formă rotundă indică noroc, o ancoră arată nevoia de ajutor.

Grecia

Anul Nou este ziua Sf. Vasile, iar grecii pregătesc o pâine specială, cu o monedă în interior. Cel care găsește moneda va avea mult noroc în anul care începe.

Italia

În unele părți ale Italiei, la miezul nopții, petrecăreții  aruncă pe fereastră oale, tigăi și mobilier vechi. Fac asta ca să scape, simbolic, de ceea ce e vechi în viața lor și să facă loc schimbărilor pozitive. La Roma, sărbătorile durează trei zile, iar locuitorii își decorează casele cu lumini colorate și verdeață, aleg cadouri pentru cei dragi, de preferat aur sau argintul pentru prosperitate și miere pentru viață dulce.

anul-nou-japonia

Japonia

Anul Nou sau Oshogatsu (care înseamnă prima lună) se sărbătorește împreună cu familia și, pentru a-l întâmpina cum se cuvine, toate îndatoririle (inclusiv cele financiare) sunt îndeplinite înainte de începerea anului. Anul Nou este întâmpinat cu o ramură de pin, care reprezintă longevitate, o tulpină de bambus pentru prosperitate și o floare de prun, simbol al nobleții. Înainte de miezul nopții, ei bat 108 clopote pentru a arăta că toate cele 108 necazuri 108 au fost eliminate.

Olanda

Anul Nou este întâmpinat cu focuri făcute din brazii de Crăciun, din același motiv pentru care italienii aruncă lucrurile vechi pe fereastră. Oare cum fac cu brazii artificiali sau cu cei în ghiveci?

Puerto Rico

Oamenii curăță bine casele și străzile localităților și aruncă apă cu găleata pe fereastră, ca să alunge spiritele rele.

România

Dansul ursului este un obicei arhaic care constă în interpretarea unui ritual de către o ceată de urători mascați sau deghizați în urs, ursari, fluierari, toboșari sau irozi. Dansul ursului își are originea într-un ritual păgân cu origini geto-dacice. În jocul ursului, acesta moare și învie evocând reînnoirea timpului, anul nou luându-i locul anului vechi.

Scoția

Anul Nou în Scoția este numit Hogmanay și este una dintre cele mai importante sărbători, chiar eclipsând Crăciunul, care nu a fost o sărbătoare publică, până la sfârșitul anilor 1950. Celebrarea Anului Nou durează mai multe zile și cuprinde mai multe tradiții diferite. În Stonehaven, un oraș în Aberdeenshire, localnicii fac mingi din sârmă, hârtie și alte materiale, le dau foc și apoi le plimbă pe străzile orașului. Cam periculoasă distracție. ISU scoțian cred că are mult de furcă cu chestia asta :D.

Spania

La miezul nopții, spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, câte una pentru fiecare bătaie de ceas. Ei cred că asta le va aduce noroc și fericire pentru următoarele 12 luni. Obiceiul s-a răspândit și în țările din America Latină.

anul-nou

Țara Galilor

La miezul nopții, la prima bătaie a ceasului, ușa din spate a casei este deschisă și apoi închisă imediat. Aceasta simbolizează eliberarea anului vechi și închiderea afară a ghinionului. La a 12-a bătaie de ceas, ușa este redeschisă pentru a primi Anul Nou, împreună cu noroc și prosperitate.

Statele Unite ale Americii

Anul Nou este întâmpinat cu binecunoscutul sărut sub vâsc, pe care l-am văzut de multe ori în filme.

Un An Nou fericit tuturor!

 

 

 

4 gânduri despre „Tradiții de Anul Nou în lume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.