Misterul de Crăciun de Jostein Gaarder

Despre autor: 

Jostein Gaarder (n.1952, Oslo, într-o familie de profesori) este un scriitor norvegian de romane, povestiri și cărți pentru copii. A debutat în 1986 cu un volum de nuvele. Înainte de a deveni scriitor, a fost profesor de filozofie și istoria religiilor. A absolvit Universitatea din Oslo, specializările teologie, filozofie și limbi scandinave. Cel mai cunoscut roman al său este Lumea Sofiei, tradus în 60 de limbi și publicat în peste 40 milioane de exemplare.

Despre carte:

misterul-de-craciun

În așteptarea Adventului (știai că Advent înseamnă ce va începe?), Joakim împreună cu tatăl său descoperă într-o libărie un calendar de Advent, lasăt acolo, se pare, de Johannes, un vânzător de flori.

Calendarul se dovedește a fi unul magic. În spatele fiecărei ușițe, Joakim, căruia i se alătură și părinții săi, la un moment dat, descoperă câte un desen și un fragment dintr-o poveste.

Este povestea călătoriei pe care a făcut-o o fetiță norvegiană, Elisabet. Este o minunată călătorie în spațiu, din Norvegia până la Bethleem și înapoi în timp, din secolul al XX-lea până la momentul nașterii lui Iisus.

Aflată într-un mare magazin, împreună cu mama sa, Elisabet pornește în urmărirea unui miel cu un clopoțel la gât, care s-a strecurat din grămada de jucării, plicitisit de agitația cumpărătorilor și de zgomotul caselor de bani. Și de aici a început aventura ei. La început s-a întâlnit cu îngerul Efiriel care i-a spus că vor pleca spre Bethleem, acolo unde urmează să se nască Iisus.

Așa au luat-o înapoi în timp și au călătorit câte 100 de ani pe zi. Pe drum li s-au alăturat mai multe personaje, așa încât au ajuns la destinație 4 păstori, 3 magi, 5 îngeri, 7 oițe, un dregător din Siria, împăratul Augustus și stăpânul casei de popas. Grupul de pelerini a fost condus cu mare măiestrie (ca un ghid turistic experimentat :D) de îngerul Efiriel.

În drumul lor spre Bethleem, au trecut prin locuri minunate. Rând pe rând, au trecut pe lângă biserici, catedrale, teatre romane. au văzut lacul Geneva ca o bucată de cer căzută pe pământ, au traversat munți și ape și s-au întâlnit cu episopul din Mira (aka Moș Nicolae).

Prin câteva locuri (Padova, Veneția, Istanbul, Geneva, Alpii Elvețieni) am fost și eu, în alt secol decât Elisabet și prietenii ei, desigur :D.

Au ajuns la destinație tocmai la timp, atunci când, într-o iesle, se năștea pruncul Iisus.

O minunată lecție de istorie, de geografie, de religie și o poveste pe care trebuie neapărat să o citești. E cel mai frumos calendar de Advent pe care l-am văzut până acum.

I-am dat 5/5 steluțe pe Goodreads, dacă puteam îi dădeam mai multe.

Nu mai sta pe gânduri, Moș Crăciun pornește la drum în curând. Scrie-i aici.

Lectură plăcută!

Publicitate

4 gânduri despre „Misterul de Crăciun de Jostein Gaarder

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.