Muzeul de Arhitectură Tradițională din Dubai

Muzeul de Arhitectură Tradițională este situat într-o casă construită în 1928, pe malul micului râu Dubai. Clădirea are două niveluri, zece încăperi și o curte mare, înconjurată de coridoare largi. Clădirea, un exemplu al arhitecturii locale, este construită din piatră, coral, ipsos, trunchiuri de palmieri, lemn de santal și de tek. A servit ca reședință a unui șeic, închisoare și secție de poliție.

Muzeul spune povestea unei civilizații și a unei istorii mereu reînnoite. Pe o suprafață de 1100 mp, exponatele reflectă dezvoltarea urbană în Dubai și dau vizitatorului posibilitatea să exploreze experiența locativă a locuitorilor, de-a lungul coastei, în munți sau în deșert. Sunt expuse inclusiv materiale și instrumente utilizate în construcția tradițională și ornamente tradiționale din ipsos, lemn sau sticlă.

În trecut, o mare parte a populației nu locuia în case, ci într-un fel de „magazii” din paie de palmier.

În ce privește casele tradiționale din Dubai, acestea sunt construite în jurul unei curți centrale (housh) și a unei verande (liwan). Pereții exteriori sunt simpli și în general fără ferestre, pentru a asigura protecția locuitorilor. Camerele sunt aranjate în jurul curții, cea mai importantă încăpere fiind majlis (un fel de living), în care membrii familiei petrec timp împreună și primesc musafirii.  Casele mai mari au majlis separate pentru femei și pentru bărbați. Multe case înstărite au unul sau mai multe turnuri eoliene.

Casele erau construite din materiale naturale, disponibile pe plan local. Cele mai multe case de pe coastă erau construite folosind bucăți mari de piatră sau alte materiale marine. Pietrele erau cimentate cu ipsos, iar pereții erau consolidați cu tulpini de mangrove legate cu frânghii. Acoperișul era făcut din lemn de magrove și de tek. În zonele aflate la distanță de coastă, coralul a fost înlocuit cu cărămizi făcute dintr-un amestec de lut și paie sau dintr-un soi de noroi uscat.

Arhitectura locală este foarte bine adaptată pentru a-i proteja pe cei ce locuiau în case de arșita dogoritoare din Golf: zidurile erau groase și ferestrele mici pentru a nu se lăsa să pătrundă căldura în interior, iar coralii și „noroiul” au proprietăți excelente de izolare termică. Casele erau construite aproape una de alta, atât pentru securitate cât și pentru a asigura umbră pe aleile înguste dintre case. Cele mai multe case erau austere, dar ușile erau bogat sculptate iar în jurul ferestrelor și la arcade erau modele decorative florale și geometrice.

Muzeul este deschis de duminică până joi, între orele 8,00 – 14,00. Vineri și sâmbătă, muzeul este închis. Accesul este liber. Poți ajunge acolo cu metroul sau cu mașina, o parcare gratuită fiind disponibilă în apropiere.

În apropiere, se găsesc alte muzee interesante: Muzeul Cămilei, Muzeul Monedei, Muzeul Calului sau Muzeul Dubai.

Galerie foto: 

Sursa foto: Olivia Niesner

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.