Turul insulei Thassos – partea III

Panaghia – un sat ca un labirint ascuns în munți

Am încheiat turul insulei în pitorescul sat Panaghia, fostă capitală a Thassos-ului în secolul al XIX-lea și parte a patrimoniului UNESCO.

harta-thassos
Harta insulei Thassos

Numele localității a fost inițial Anastasios (în traducere, cel care răsare), dar fiindcă locuitorii insulei spuneau că merg la Panaghia, adică la Sfânta Născătoare, atunci când era slujbă, numele satului a fost schimbat, devenind astfel Panaghia.

Este un sat de munte tipic macedonean, cu case din piatră și lemn, construite de-o parte și de alta a unor străduțe înguste.

thassos
thassos
thassos

Unele dintre case sunt acoperite cu ardezie, iar câteva sunt mai vechi de 300 de ani.

thassos

Cea mai veche casă este din 1643 și are o particularitate interesantă. A fost construită fără uși, pentru a-i feri pe locatari de pirații bulgari, care invadau adesea insula. Se pare că locatarii intrau în casă pe o funie agățată de fereastră. Așa spune povestea. Eu o cred, deși m-am întrebat pentru o clipă ce pirați erau aceia care nu puteau escalada o fereastră? Am alungat repede gândul, fiindcă îmi plac poveștile :).

thassos
thassos

În ce privește străduțele, acestea formează un adevărat labirint. De aceea, am fost mai atentă decât de obicei să nu mă pierd de grup :).

PicMonkey Collage

În drum spre piațeta în care se găsesc câteva simboluri ale dragostei, am văzut o (altă) reclamă în limba română. Dacă vezi reclamele, poți să uiți că ești pe o insulă grecească și să te crezi într-o stațiune românească. Din păcate, asemănările se cam opresc aici.

thassos

Simbolurile dragostei veșnice sunt cele trei izvoare cu apă rece de izvor, podul îndrăgostiților și doi platani cu scorburi în formă de inimă. Se spune că dacă bei apă de izvor vei rămâne veșnic cu alesul/aleasa inimii tale. Și podul se pare că are puteri magice. Cred că e așa, fiindcă am văzut ce influență a avut asupra unor cupluri din grupul nostru :).

thassos
thassos
thassos
thassos
thassos
thassos
Cucu-bau!

Biserica din sat, cea mai mare de pe insulă, are același nume cu satul și a fost zidită în secolul al XV-lea. În 1831, a fost refăcută, o parte din fondurile necesare fiind donate de Mănăstirea Vatopedi, de pe Muntele Athos. În biserică se găsește o colecție de icoane vechi, din secolele XIV și XVI dar și o bucată din steagul regelui Richard Inimă de Leu, care a făcut un popas aici, în drumul său spre Țara Sfântă, în cruciada din anul 1200.

thassos

Am vizitat apoi muzeul și fabrica de ulei de măsline al fraților Sottirelis și am degustat dulcețuri thassiene în magazinul doamnei Suzi, o (altă) vorbitoare de limba română. O idee foarte bună asta cu degustarea, dacă până și Sotzul, care nu e mare fan al dulciurilor de orice fel, a fost convins să cumpere dulceață de nuci verde și de smochine.

Vizita noastră la Panagia s-a încheiat la platanul uriaș, vechi de 500 de ani, la umbra căruia am făcut un ultim popas, înainte să ne îndreptăm spre Limenas, locul de unde plecasem de dimineață.

Recomandare

Poți face turul pe cont propriu, cu mașina sau cu transportul în comun, dar eu îți recomand un tur ghidat (pe noi ne-a costat 35 de euro/persoană). Mulțumiri ghidei noastre, doamna Mirella Fogarassy, probabil cel mai bun ghid pe care l-am întâlnit până acum :).

Dacă ai trecut pe-aici, lasă-mi un semn să aflu și eu. Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul prietenilor tăi, să-l citească și ei :).

Dacă vrei să mai citești despre Thassos, uite aici alte articole la fel de interesante :):

Thassos, insula de smarald

Turul insulei Thassos – partea I

Turul insulei Thassos – partea II

4 gânduri despre „Turul insulei Thassos – partea III

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.