Un apartament la Paris de Michelle Gable

Despre autoare: 

Michelle Gable locuiește în California, lucrează în domeniul financiar (este licențiată în contabilitate), scrie romane, este pasionată de sport, joacă tenis și este, după propria declarație, „o bună prietenă, vecină și cetățeană”. Americană, desigur. Încă din clasa a patra a început să scrie scurte povestiri, urmate de nuvele. Este căsătorită cu un contabil și este mamă a două fetițe. A scris best-seller-ul internațional „Un apartament la Paris”, iar în 2016 urmează să apară „I’ll see you in Paris”.

Despre carte: 

un-apartament-la-paris_1_fullsizePublicat în 2015 de Humanitas Fiction
Colecția Raftul Denisei
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 404

Poveștile a două femei, o americancă și o franțuzoaică, se întâlnesc într-un apartament din Paris. Americanca este April Vogt, experta în mobilă europeană a Casei de licitații Sotheby’s iar franțuzoaica este o celebră curtezană pariziană de la sfârșitul secolului al XIX-lea, Marthe de Florian.

April sosește la Paris să evalueze obiectele dintr-un apartament, părăsit în urmă cu șaptezeci de ani și în care nimeni nu mai intrase în toată această perioadă.

„April n-avea să uite niciodată mirosul acelui apartament. Șaptezeci de ani păreau o nimica toată de îndată ce pășeai în acel apartament parizian. Mirosul părea să aibă o mie de ani, dacă mirosurile ar fi avut vârstă… Apartamentul era în al nouălea arondisment, pe malul drept al Senei, în apropiere de Opera Garnier, de Folies Bergere și de cartierul rău famat Pigalle. Era Parisul colorat, Parisul scriitorilor, al artiștilor și al cineaștilor”.

Apartamentul, o veritabilă capsulă a timpului, se dovedește plin de surprize. În afară de piese de mobilier una mai extravagantă decât alta, candelabre, covoare Savonnerie și alte obiecte provenind din strălucitoarea perioadă cunoscută ca Belle Epoque, April descoperă un tablou, necunoscut până atunci, pictat de un celebru portretist, Giovanni Boldini. Tabloul înfățișa o femeie de o frumusețe uimitoare, îmbrăcată „într-o rochie roz, spumoasă, magnifică, înfășurată pe picioarele ei de parcă era coada unei sirene.”

 

Sursa foto

Cercetând cu mare atenție obiectele din apartament, April găsește jurnalul Marthei de Florian. Curtezana și-a petrecut viața printre artiști și oameni politici importanți ai vremii. Un rol important l-au jucat Giovanni Boldini, contele Robert de Montesquiou și Victor Hugo (chiar dacă era mort la vremea când Marthe scria în jurnal). Mai apar Proust, Zola, Clemenceau și alți bărbați care-și petreceau timpul pe la Folies Bergeres sau  Maxim’s (un fel de demi-mondeni, nu?).

În timp ce descoperă treptat misterele frumoasei curtezane, April trebuie să-și facă ordine în propria viață, mariajul ei cu omul de afaceri Troy Vogt fiind în mare impas.

Trebuie să recunosc că sfârșitul poveștii m-a luat prin surprindere. Cu atât mai bine.

O carte frumoasă, incitantă, tristă pe alocuri, căreia i-am dat 5 steluțe pe Goodreads, fără ezitare.

Poți comanda cartea, cu reducere, aici.

Lectură plăcută!

5 gânduri despre „Un apartament la Paris de Michelle Gable

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.