Tosca la Cetatea Aradului

Joi, 1 octombrie 2015, ora 19,00 se va deschide stagiunea 2015-2016 a Filarmonicii de Stat Arad. Cu Tosca, de Giacomo Puccini. Asta n-ar fi o ştire. Stagiunea se deschide la fiecare început de octombrie, iar Tosca e o alegere excelentă dar nu neobişnuită. Ştirea este că, pentru prima dată, un astfel de eveniment va avea loc în Cetatea Aradului.

12003038_1189776084369738_7157255851005268802_n

Spectacolul de operă va fi oferit publicului de orchestra Filarmonicii de Stat Arad, sub bagheta maestrului Roberto Salvalaio, de corul Filarmonicii dirijat de maestrul Robert Daniel Rădoiaș şi de solişti de prestigiu pe plan internaţional. regia spectacolului este asigurată de Nicolae Mihai Brânzeu.

Ce trebuie să ştii dacă vrei să mergi la acest eveniment de excepţie:

  • intrarea se face pe bază de invitaţii, care pot fi procurate de la casieria Filarmonicii, aflată în incinta Teatrului de Stat Arad
  • trebuie să te înscrii pe lista specială aflată la casieria Filarmonicii
  • numele fiecărui spectator va fi verificat pe lista respectivă de reprezentanţii M.A.N.
  • trebuie să ai asupra ta cartea de identitate
  • fiind obiectiv militar, accesul cetăţenilor străini nu este permis
  • evenimentul este dedicat Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații.

„Tosca” este o operă în trei acte de Giacomo Puccini, care a avut premiera pe 14 ianuarie 1900, la Roma.

Cesare Angelotti, fost consul al Republicii Romane îşi găsise refugiul în biserica  San’Andrea della Valle, unde îl găseşte pe pictorul Mario Cavaradossi care lucra la o frescă reăreyentând-o pe Maria  Magdalena.  Apare Floria Tosca,  o cântăreaţă  celebră  şi iubita lui Mario şi îi face acestuia câteva  scene de gelozie,  din cauza asemănării picturii Mariei Magdalena cu imaginea unei marchize celebre. Până la urmă, pictorul îşi convinge iubita de dragostea lui sinceră.

Pictorul  refuză să dea vreo explicaţie şefului Poliţiei, Scarpia, care îl urmăreşte pe Angelotti. Mario este arestat. Văzând la ce  torturi  este supus  Mario, Tosca nu mai rezistă şi îi desconspiră ascunzătoarea. Mario este condamnat la moarte şi Tosca încearcă să-l salveze, promiţându-i lui Scarpia favoruri sentimentale, dar în momentul în care acesta vrea s-o îmbrățișeze, Tosca îl ucide.

În zorii zilei, pe terasa castelului Sant’Angello”, Mario Cavaradossi își așteaptă execuția. El evocă chipul iubitei sale care soseşte cu vestea că i-a obținut iertarea. Mario pășeşte fără teamă în fața plutonului de execuție, crezând că va fi o execuţie simulată. Plutonul îl ucide însă iar Tosca, disperată, se aruncă de pe terasa castelului, în abis.

Ne aşteaptă, cu siguranţă, o (nouă) seară de excepţie la Arad.

Arad 2021?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.