Lecții de franceză de Peter Mayle

Despre autor: 

Peter Mayle (1934-2018) s-a născut în Brighton, Marea Britanie și s-a mutat în Barbados, împreună cu familia, unde a locuit până la vârsta de 16 ani, când s-a întors în Marea Britanie. A lucrat ca stagiar la birourile din Londra ale Shell Oil, unde a descoperit că este pasionat de advertising. Așa încât i-a solicitat lui David Ogilvy, client al Shell Oil la vremea respectivă, un loc de muncă. A lucrat în publicitate, la Londra și la New York, până în 1974, când s-a dedicat în totalitate scrisului.

La început, a scris cărți educative, inclusiv cărți de educație sexuală pentru tineri. La sfârșitul anilor ’80 s-a mutat în Franța, în Provence și a scris primul său roman de succes, Un an în Provence, urmat de alte câteva cărți, care au fost traduse în peste 20 de limbi. Cea mai cunoscută este, probabil,  Un an bun, după care s-a făcut un film regizat de Ridley Scott, cu  Russell Crowe și Marion Cotillard.

Ca să scape de fani și de turiști, Peter Mayle s-a mutat în Statele Unite ale Americii, dar dragostea de Franța l-a determinat să se întoarcă în Provence.

Despre carte: 

Produs publicat în 2008 de Editura RAO
Colecția Carte de buzunar
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 256
ISBN: 978-973-103-745-5

Lecții de franceză sau Aventurile mele cu furculița, cuțitul și tirbușonul pe meleagurile Franței este o carte pe care o recomand celor care iubesc Franța, care au călătorit acolo sau intenționează să o facă, iubitorilor de gastronomie, pasionaților de vinuri și persoanelor cu simțul umorului. O recomand chiar și celor care nu se regăsesc în una sau mai multe din aceste categorii. Cred că după ce citesc cartea se vor regăsi.

peter-mayle

Cartea e un veritabil tur gastronomic al Franței, o colecție de 12 povestiri, fiecare dintre ele o aventură a lui Peter Mayle cu puii de baltă, cu aristocrații cu picioare albastre, cu vinurile de Burgundia, cu maratonul pentru connaisseurs sau cu boudin noir. Nu știi ce este boudin noir? Citește cartea și o să afli :).

Dezbaterea ce a urmat ținu pe aproape toată durata prânzului, cum de fapt ar fi trebuit să-mi dau seama că se va întâmpla. În Franța nu vei obține niciodată un răspuns simplu când vine vorba de mâncare. Întreabă cum se fierbe un ou și imediat vei obține zeci de păreri pentru că francezilor nu le place nimic mai mult decât să poarte discuții în contradictoriu despre mâncare în timp ce iau masa. În parte, sunt convins, e de vină faptul că la masă poți folosi tacâmurile și alte accesorii pentru gesturi dramatice. E mult mai spectaculos să agiți un cuțit decât să dai din deget, trântitul paharului de vin pe masă (gol, de preferat) are puterea unui semn de exclamație; manevrarea solniței, a borcănașelor de muștar, a farfurioarelor cu măsline și a cojilor de pâine poate uneori să te ajute în demonstrarea unei teorii complicate pentru neștiutorul din fața ta.”

La concluzia asta a ajuns Peter Mayle după ce a asistat la o dezbatere interminabilă despre cum se obține omleta perfectă :).

Preferata mea a fost O detoxifiere civilizată, care povestește experiența lui Mayle la SPA.

La sfârșit, în loc de desert, autorul ne face câteva recomandări, în caz că vrem să-i călcăm pe urme, pentru că „nimic nu se compară cu a fi tu însuți în locul acela”.

O carte plăcută, ușoară, la propriu și la figurat, numai bună de citit în vacanță. Sau în amintirea ei. Veritabilă declarație de dragoste pentru Franța (și pentru gastronomie).

Poți comanda cartea, cu reducere, aici.

Lectură plăcută!

Publicitate

2 gânduri despre „Lecții de franceză de Peter Mayle

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.