Povestea pantofilor cu toc

Nu știu cine a inventat tocurile, dar toate femeile îi sunt recunoscătoare.” (Marilyn Monroe)

Tocurile, o invenție minunată, menită să aducă femeilor care le poartă un plus de eleganță și rafinament. Dar cum au apărut tocurile? Cine le-a purtat prima dată și de ce?

Pantofii cu toc au fost purtați încă din Egiptul Antic, atât de către femei cât și de către bărbați, dar numai în timpul ceremoniilor. În Roma Antică, doar femeile cu o reputație proastă purtau pantofi cu toc, acesta fiind singurul accesoriu care le deosebea de celelalte femei.

Tocul a fost, la început, un accesoriu pe care-l purtau călăreții persani. Când se ridicau în scările şeii, tocurile îi ajutau să îşi menţină poziţia în timp ce trăgeau cu arcul. Mai aproape de zilele noastre și cowboy-ii americani folosesc pentru călărie celebrele cizme cu toc, inventate în secolul al XIX-lea și folosite și azi.

140617_EYE_PersianRidingShoe.jpg.CROP.original-original-min
Pantofi de călărie persani (sursa: http://www.slate.com)

Moda persană a tocurilor a fost preluată atât de aristocraţii cât și de burghezii din Europa, considerându-se că le permite bărbaților să-și etaleze nivelul social și că le conferă o atitudine virilă.

Pe la 1400, au apărut în Turcia așa-numitele chopines care au avut o mare popularitate până în secolul al XVII-lea. Acești pantofi cu platformă au început să fie utilizați de aristocratele europene pentru a le ajuta să nu-și murdărească rochiile când circulau pe străzile nu prea curate din orașe. Înălţimea platformelor pe care se cocoţau veneţienele putea să ajungă până la 24 cm, aşa încât nu e de mirare că aveau nevoie de unul sau doi asistenţi ca să le ajute să se încalţe. E de mirare că nu cădeau în nas la fiecare pas.

mfa-1740s-chopines-min
Chopine veneţiene (sursa: http://www.abeautifulwomaninvenice.com)

În ce le privește pe concubinele chineze și pe cadânele din Turcia, se speculează că erau nevoite să poarte platforme foarte înalte pentru a fi împiedicate să fugă. Mă mir că puteau să umble, așa cocoțate pe „trepiedele” astea!

c0f7018cf14fa37c0b8ad311c4575772
Qabaqib otomane, înălţime 24 cm (sursa: Pinterest)

La mijlocul secolului al XVI-lea, Caterina de Medici, scundă de înălțime și cu o conformație a corpului care nu se încadra în standardele de frumusețe ale vremii, a purtat la nunta ei cu Henri de Valois o pereche de platforme de 5 cm ca să pară mai înaltă. Doamnele de la curtea franceză i-au urmat de îndată exemplul și au început și ele să poarte tocuri.

Tocul a reapărut apoi la curtea Regelui-Soare Ludovic al XIV-lea, unde atât îmbrăcămintea cât și pantofii pe care-I purtau nobilii erau foarte înzorzonaţi. Regele Soare iubea luxul și era destul de scund (1,63 metri) așa încât pantofii săi aveau tocuri de 10 centimetri. Pe pantofi erau pictate scene de luptă, iar tocurile aveau mereu culoarea roşie.
Tocul a devenit astfel un simbol al statului social, iar tocul vopsit în roşu era strict apanajul aristocraţilor.

140617_EYE_Louis.jpg.CROP.original-original-min
Regele Ludovic al XIV-lea (sursa: http://www.slate.com)

Oamenilor de rând nu le era permisă încălţarea unui astfel de pantof cu toc roşu, iar cei care încălcau acest ordin riscau decapitarea. Probabil de aici s-a inspirat Christian Louboutin când a inventat celebra sa talpă roșie.

Moda franceză a pantofilor cu toc a ajuns și în Anglia. Regele Carol al II-lea, chiar dacă era mai înalt (1,85 metri), apare în tabloul făcut cu ocazia încoronării sale (1661) cu o pereche de pantofi roşii cu tocuri enorme.

Pantofii unisex au fost la modă până la sfârșitul secolului XVII, când bărbații au început să poarte un toc pătrat, mai solid și mai mic, iar tocul femeilor a început să fie mai subțire și mai curbat.

Treptat, bărbații au renunțat să mai poarte tocuri, astfel încât la 1740, acestea dispăruseră total din garderoba masculină. Femeile au mai continuat o vreme să poarte tocuri. În 1791, în timpul Revoluției Franceze, a fost interzisă purtarea pantofilor cu toc pentru că erau asociați cu opulența specifică epocii imperialiste. Cu toate acestea, în 1793, Maria Antoaneta, în drumul său spre eșafod, a purtat pantofi cu tocul de 5 centimetri.

Pantofii cu toc au revenit la modă la mijlocul secolului al XIX-lea.

AN9933519FILE - In this Apr
Pantofii purtați de Judy Garland în filmul „Vrăjitorul din Oz” (sursa: http://www.independent.co.uk)

După un secol, au fost creați pantofii stiletto, al căror toc era inspirat de celebrul pumnal italian cu lamă fina. Ei au fost imediat asociați cu imaginea de femeie fatală, cu puternice conotații erotice.

christian-louboutin-so-kate-120-pointed-toe-stiletto-pumps-black-patent
Pantofi stiletto Christian Louboutin (sursa: mylouboutins.com)

Mișcarea feministă din perioada anilor 1970 nu încuraja purtarea pantofilor cu toc, deoarece se considera că o femeie pe tocuri nu putea fugi suficient de repede astfel încât să se apere de un eventual atac masculin. În plus, tocurile erau asociate mai degrabă cu femeile catalogate drept “ușoare”.

Astăzi, tocurile sunt purtate în cele mai diverse ocazii, la birou, la petreceri, la cumpărături sau la școală. Abia aștept să vină prima zi de școală. Va fi un prilej foarte bun de etalare a noilor achiziții în materie de pantofi.

Viața e scurtă, tocurile tale nu ar trebui să fie. (Brian Atwood)

7 gânduri despre „Povestea pantofilor cu toc

  1. Dorina, chiar nu stiam de aceasta zi, dar documentarea ta a punctat esentialul. Multumesc pentru impresiile depuse si ma bucur ca tocurile au evoluat atat de mult. Stiu ca nu iti plac, dar pentru mine, ocazional sunt ideale. Ma reprezinta in totalitate

    Apreciază

  2. De aia îmi place blogul ăsta, pentru că documentează foarte bine fiecare subiect în parte şi am impresia că, de multe ori, documentarea corespunzătoare este exact ce lipseşte societăţii actuale. O singură mică corecţie: Maria Antoaneta a murit după ce Revoluţia Franceză a avut loc iar Napoleon a ajuns la putere după ce Maria Antoaneta a murit deci nu putea interzice purtarea pantofilor în timpul revoluţiei.
    Cât despre concurs, cam sexist, bărbaţii de ce să nu poată câştiga şi ei pantofi cu toc?

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.