Thassos, insula de smarald

Puțină geografie

Thassos este cea mai nordică insulă a Mării Egee, situată foarte aproape de continent (8 kilometri), vis-a-vis de Kavala, cel mai mare oraș din nord-estul Greciei.

harta-thassos
Harta insulei

Traversarea cu ferry-boat-ul durează 40  de minute de la Keramoti sau  1 h 30 de la Kavala.

ferry-thassos
Traversare cu feribotul
ferry-thassos
Feribot (sau Ferry, cum îi spuneam noi)

Insula este mică (393 km pătrați), aproape rotundă, care măsoară 22 km de la vest la est și 26 km de la nord la sud. Șoseaua care înconjoară insula pe coastă are aproximativ 100 km. Relieful este muntos, iar întâlnirea dintre munte și mare face ca peisajele să fie spectaculoase. Cel mai înalt vârf, Ipsarion, are 1214 m înălțime.

Clima este blândă și sănătoasă, ceva mai răcoroasă decât în celelalte insule, ceea ce l-a determinat pe Hipocrate, „părintele medicinei” să scrie că în Thassos „în general iarna se aseamănă cu primăvara”.

Pentru ce este renumită insula?

Pentru marmura albă ca zăpada, uleiul de măsline, mierea și vinul produse aici. Vinul din Thassos este considerat unul dintre cele mai bune din Grecia. Regina Egiptului (Cleopatra) trimitea bărci în fiecare an pentru a aduce vinul din Thassos în Egipt. Se spunea că zeii din Olimp beau numai vinurile din Thassos. Nu i-am crezut pe cuvânt, așa că am verificat. Nu s-au înșelat nici zeii, nici Cleopatra :).

Capitala insulei este Limenas (în traducere port) sau Thassos Town, un orășel (după standardele noastre) cu 2000 de locuitori. Este o combinație pitorească între un oraș, cu magazine, școală, biserică, oficii poștale și o stațiune, cu hoteluri, vile, restaurante și, evident, plaje.

limenas-scoala
Școala din Limenas
limenas-biserica
Biserica din Limenas

Orașul prezintă interes și din punct de vedere arheologic. Peste tot prin oraș te întâlnești cu mici situri arheologice iar dacă urci câteva sute de metri prin pădure, poți vedea ruinele unui teatru antic și ceva mai sus ale unei cetăți.

Cele mai importante descoperiri sunt expuse în Muzeul de Arheologie, unul dintre cele mai bogate din nordul Greciei.

limenas-muzeu-arheologie
Exponat în curtea Muzeului de Arheologie din Limenas

Puțină istorie. Și mitologie

Insula a fost locuită din vremuri străvechi, în siturile arheologice fiind găsite unelte din perioada neolitică. A fost menționată prima dată de Herodot. Numele insulei este legat de o legendă frumoasă, reprezentată pe reversul monedei de 2 euro bătută în Grecia. Se spune că Zeus, mai marele între zei, într-o bună zi s-a transformat într-un taur, a răpit-o pe frumoasa Europa, fiica regelui fenician Aeginor și a fugit cu ea în Creta. Supărat din cale-afară, regele Aeginor și-a trimis fiii în căutarea Europei. Unul dintre aceștia, Thassos, a ajuns în peregrinările lui pe coasta Traciei și a văzut această insulă. Fermecat de frumusețea ei, a hotărât să rămână, iar de aici vine numele insulei, Thassos, care mai înseamnă și „primul om”. Frumoasă legendă, dar cum rămâne cu dragostea de frate?

De-a lungul timpului, insula a mai fost numită Aeria pentru aerul său proaspăt, Aetria, pentrul cerul și marea sa și Chryssia, pentru minele sale de aur.

Primii greci care au venit pe insulă, la îndemnul Oracolului din Delphi, au fost cei din insula Paros, în secolul al VII-lea î.HR.  Timp de trei secole, a urmat o perioadă de înflorire economică, iar așezările construite erau populate de peste 80000 de locuitori.

Mai apoi, insula a fost, pe rând, cucerită, ocupată, anexată de perși, romani, venețieni, otomani, dăruită unui împărat bizantin sau atacată de pirații slavi. Așa încât, populația insulei a scăzut dramatic, iar locuitorii s-au retras în zonele de munte, greu accesibile de pe mare. Astfel, au luat naștere satele de munte Kastro, Panaghia, Theologos.

În secolul al XIX-lea, a urmat stăpânirea … egipteană.  Nici secolulal XX-lea nu a fost mai liniștit.  La început, a fost reinstaurată stăpânirea otomană, în 1913, insula devine parte a

N-ai bănui azi că insula Thassos a avut o istorie atât de agitată. Și dacă ne gândim bine, nici acum „nu e pace sub măslini”.

Resurse naturale

Este una dintre cele mai bogate insule ale Greciei, având izvoare de apă dulce, care au permis cultivarea cerealelor, legumelor, fructelor și a viței de vie.

panaghia-izvor
Izvor în Panagia

Suprafața insulei este acoperită de păduri dese de pini, stejari, castani, aluni, platani iar măslinii sunt foarte numeroși. Și când zic asta mă refer la peste un milion de măslini.

aliki
Măslini
limenas
Un măslin secular

Subsolul insulei este bogat în minereuri de argint, zinc, cupru, fier și aur.

limenas
Magazin de bijuterii în Limenas

Și nu în ultimul rând, marmura, foarte apreciată încă din antichitate datorită albului său imaculat și strălucirii sale. Marmura din Thassos a fost folosită la construcția unor monumente celebre, precum Agia Sofia din Istanbul sau Catedrala Sf. Sava din Belgrad.

marmura-aliki
Marmura de la Aliki

Locuitorii insulei

Aproximativ 18.000 de persoane trăiesc în mai mult de 31 de așezări din Thassos. Principalele ocupații ale locuitorilor din Thassos, în afară de turism, sunt legate de exploatarea carierelor, creșterea albinelor, pescuit și olărit. In plus, thassienii produc ulei de măsline, ouzo si vin. Sunt oameni prietenoși, amabili dar și gălăgioși. Vorbesc tare, gesticulează, opresc mașina în mijlocul drumului să discute cu cineva, fără ca ceilalți participanți la trafic să se enerveze. Își fac siesta, uneori ore întregi, în fața casei, pe balcon, pe barcă sau la câte o tavernă.

thassos
Portul

Ce poți să faci în Thassos?

  • Să lenevești pe plajă și să te scalzi în apa de culoarea smaraldului. Ai condiții bune pentru plajă, beneficiezi de șezlong și umbrelă toată ziua, contra unei consumații începând de la 2,50 euro.
thassos-plaja
La plajă
thassos-plaja
Una dintre plaje
leone-thassos
Leneveală
leone-thassos
Leone la plajă
  • Să vizitezi un sat din interiorul insulei și să mănânci la o tavernă preparate tradiționale. Noi am închiriat o mașină și am mers la Theologos, un sat macedonean pitoresc din mijlocul insulei.
theologos
Casă din Theologos
theologos
Taverna Iatrou
  • Să faci turul insulei, cu autobuzul, cu mașina închiriată sau într-o excursie organizată. Noi am optat pentru excursia organizată de agenția de turism și zic că bine am făcut fiindcă am avut parte de servicii de ghid excelente.
panaghia
Panagia
aliki
Situl arheologic de la Aliki
thassos
Mănăstirea Sf. Arhanghel Mihail
  • Să faci drumeții pe munte, peisajul e spectaculos, iar la întoarcere, te poți arunca direct în apa mării. Dacă te încumeți să urci pe munte (nu e chiar așa de greu) ai ocazia să vizitezi teatrul antic și ruinele cetății din Limenas.
thassos
Marea
thassos
Panoramă
limenas-thassos
Teatrul antic
limenas-thassos
Ruinele cetății
  • Să faci shopping în Limenas, unde poți găsi atât produse tradiționale și suveniruri cât și pielărie, bijuterii sau blănuri.
limenas-thassos
limenas-thassos
limenas-thassos
limenas-thassos
  • Să mănânci prăjituri, înghețată sau alte dulciuri de la cofetăria Fairy Tale din Limenas. Nu mă pasionează dulciurile dar prăjiturile „zânelor” m-au făcut să devin fan.
limenas-thassos
Fairy Tale
  • Să pescuiești. Cu asta s-a îndeletnicit Sotzul de câteva ori.
limenas-thassos
Pescari în port
  • Să mănânci seara la câte o tavernă de la malul mării. Poate ai noroc de muzică de buzuki live sau, dacă ești și mai norocos, să danseze patronul împreună cu soția lui dansuri tradiționale. Îți recomand taverna Muses din Limenas. Mâncarea este delicoasă, porțiile de mâncare uriașe, servirea promptă, marea aproape.
limenas-thassos
Musaca
limenas-thassos

Fructe de mare

  • Să savurezi o granita sau o bere Mithos la un bar de pe plajă.
limenas-thassos

Granita

limenas-thassos

Cafenea pe plajă

Ce n-am făcut noi, dar poți să faci tu:

  • Să faci scufundări
  • Să iei lecții de navigație
  • Să închiriezi o bicicletă sau un scuter și să vizitezi împrejurimile
  • Să te duci în croazieră în turul golfurilor.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un Like și nu-l păstra pentru tine, dă-l mai departe să-l citească și prietenii. Iar dacă vrei să-ți mai placă și alte articole, urmărește blogul prin e-mail, GFC sau dă Like paginii de Facebook DorinaDanila.com.

Citește și:

Turul insulei Thassos – în 3 episoade.

Publicitate

4 gânduri despre „Thassos, insula de smarald

  1. Am fost doar de 6 ori in Thassos, de fiecare data cate 2 saptamani 🙂 N-as mai adauga articolului tau decat maslinele de Thassos, cu modul lor unic de ambalare/pastrare si sporturile nautice de la Pefkari. In rest ai cam atins tot, la cele vazute sau dorite 🙂 Poti sa-i spui sotzului care sunt cele mai bune locuri de pescuit: Salonikios si Arsanas, dar nu in August ci mai degraba in Iunie sau Iulie. In August nu prea mai trage pestele 😦 Uite si o dovada video ca-mi place Thassos.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.