5 personaje istorice feminine în literatură (1)

1. Lucrezia Borgia

Lucrezia Borgia (1480-1519) a fost fiica lui Rodrigo Borgia, care a devenit mai târziu Papa Alexandru al VI-lea, și a Vannozzei dei Cattanei, o renumită curtezană a vremii. A fost sora mai mică a lui Cesare Borgia, de care o lega o dragoste, spun unii, aproape incestuoasă.

Sânge și splendoare de Sarah Dunant

Sange si splendoare

Prezentarea cărții:

“Această carte face parte din colecția Raftul Denisei a Editurii Humanitas Fiction și reprezintă o cronică flamboaiantă a uneia dintre cele mai spectaculoase familii din istoria lumii semnată de o maestră a ficțiunii istorice.

Spulberând miturile din jurul familiei Borgia, Sânge și splendoare este un roman convingător, riguros și captivant care reînvie lumea acesteia și, totodată, celebrează forța implacabilă a istoriei înseși. Rodrigo Borgia urcă în scaunul papal începând cu anul 1492. Un politician abil, bun cunoscător al firii omenești și mai ales al slăbiciunilor și dorințelor ei, Papa Alexandru VI visează să-și atingă scopurile politice folosindu-se de membrii familiei ca de niște simpli pioni, dar și să-i păstreze pe aceștia în jurul lui, pentru că are nevoie de tandrețea și căldura lor. Lucrezia Borgia e cea dintâi victimă a mașinațiunilor politice ale tatălui ei: în vârstă de doisprezece ani când începe acțiunea romanului, ea va trece prin trei căsnicii, în drumul de la inocența copilăriei la experiența dureroasă a maturității. Prototip al Principelui lui Machiavelli, Cesare, fratele ei, a cărui iubire pentru Lucrezia e aproape incestuoasă, devine un războinic rece, calculat și necruțător, capabil de fratricid – el este, de altfel, autorul moral al morții fratelui său Juan. In cursa nebunească pentru putere și faimă, membrii familiei Borgia scriu cu sânge un episod esențial din istoria Romei, sursă de inspirație pentru nenumărate opere de artă care au surprins splendoarea și cruzimea acestor trăitori ai secolului XV italian.”

 • Produs publicat în 2013 de Humanitas Fiction
 • Colecția „Raftul Denisei”
 • Format: 130×200
 • Tip copertă: Broșată
 • Număr pagini: 512
 • ISBN: 978-973-689-657-6

Poți citi recenzia aici și o poți comanda, cu reducere, aici.

Borgia. Păcatele familiei de Sarah Bower

Borgia. Pacatele familiei

Prezentarea cărții:

“O tânără evreică se trezește în lumea strălucitoare, dar coruptă și promiscuă, a celebrei familii Borgia. Esther Sarfati devine doamna de onoare a văduvei Lucrezia Borgia, fiica nelegitimă a papei, și se îndrăgostește de Cesare, fratele ei diabolic. Prinsă în labirintul de intrigi țesute de celebrele familii Borgia și Ferrara, tânăra eroină a acestui captivant roman de atmosferă îi deschide cititorului drumul spre poveștile întunecate ale istoriei.

Sarah Bower realizează o cronică închipuită, plină de culoare, a vieții din Italia renascentistă. Autoarea îmbină măiestrit fapte consemnate de istoria oficială a familiei Borgia cu zvonuri și ipoteze lansate de apropiații acesteia, informații pe care nu le găsim în cărțile de istorie.”

 • Produs publicat în 2013 de Nemira
 • Colecția Damen Tango
 • Format: 130×200
 • Tip copertă: Broșată
 • Număr pagini: 704
 • ISBN: 978-606-579-610-2

Poți citi ce am scris eu despre carte aici și o poți comanda, cu reducere, aici.

2. Isabela de Castilla 

Isabela de Castilia (1451-1504) a fost Regina Castiliei și Leonului. Împreună cu soțul său, Ferdinand al II-lea de Aragon, a pus bazele fundației pentru unificarea politică a Spaniei realizată de nepotul lor, Carol Quintul. Papa Alexandru al VI-lea i-a numit pe Isabela si pe soțul ei “Monarhii Catolici”, deci este cunoscută și sub numele de Isabel la Católica (Isabela Catolica).

Isabela de Castilia. Legământul iubirii de C.W. Gortner

Prezentarea cărții:

“Isabela de Castilia – regina care a făcut posibilă unificarea Spaniei, alături de soțul ei, Ferdinand de Aragon; regina care a pus bazele Inchiziției conduse de Torquemada, expulzând zeci de mii de evrei și musulmani; regina care a purtat un lung război pentru a-i alunga pe mauri din Granada; regina care a avut încredere în viziunea lui Columb și i-a finanțat expeditia în căutarea unui nou drum spre Indii. Cine a fost cu adevărat această femeie atât de puternică încât a schimbat destinul unei națiuni? De la măretele palate din Segovia la câmpurile de luptă din Granada și grădinile pline de intrigi politice din Sevilia, C.W. Gortner ne poartă într-o epocă fascinantă, lăsându-ne să descoperim pas cu pas frământările politice, dar și pe cele din sufletul unei femei uimitor de complexe – Isabela de Castilia.”

 • Produs publicat în 2014 de Alma
 • Format: 140 x 210
 • Tip copertă: Broșată
 • Număr pagini: 420
 • ISBN: 978-606-686-870-9

Poți citi recenzia aici și o poți comanda, cu reducere, aici.

3. Veronica Franco 

Veronica Franco (1546–1591) a fost o celebră poetă și curtezană din Veneția secolului al XVI-lea.

Onorabila venețiană de Rosa Ventrella

tn1_onorabila_venetiana-c1Prezentarea cărții:

“Într-o Veneție libertină, dar mereu înspăimântată de spectrul pedepsei divine, Veronica Franco își începe cariera de curtezană. Înzestrată cu o frumusețe și o inteligență ieșite din comun, tânăra pătrunde cu ușurință în cercurile elitei venețiene, subjugând dogi, negustori bogați și chiar și capete încoronate. În scurt timp, devine cea mai cunoscută și mai căutată dintre curtezane, stârnind deopotrivă pasiuni răscolitoare și dușmănii înveninate. Și totuși, vâltoarea întâlnirilor clandestine și a plăcerilor pasagere îi lasă în suflet un gol din ce în ce mai apăsător. Când ciuma lovește Veneția și Inchiziția începe să caute vinovați, faima Veronicăi se întoarce împotriva ei, iar curtezana e nevoită să facă o alegere dificilă, care îi va schimba destinul pentru totdeauna.

În această pasionantă reconstituire romanescă a personalității unei mari curtezane și poete a secolului al XVI-lea, Rosa Ventrella ne oferă o frescă deosebit de sugestivă a Renașterii târzii și, în același timp, o poveste nemuritoare despre căutarea sinelui într-o lume dominată de egoism, gelozie, măști și prejudecăți. ”

 • Produs publicat în 2014 de ALLFA
 • Format: 130×200
 • Tip copertă: Broșată
 • Număr pagini: 360
 • ISBN: 978-973-724-666-0

Poți citi recenzia aici și o poți comanda, cu reducere, aici.

4. Hazrat Mahal 

Hazrat Mahal (1820–1879), cunoscută și ca Begum din Awadh, a fost soția lui Nawab Wajid Ali Shah, rajahul din Lucknow. Ea s-a răsculat împotriva Companiei Indiilor de Est, în timpul Rebeliunii Indiene din 1857. După ce soțul ei a fost exilat în Calcutta, ea a devenit regenta fiului său, prințul Birjis Qadra. După scurt timp, a fost nevoită să-și abandoneze rolul și să fugă din calea britanicilor. În final, a găsit azil în Nepal, unde a murit în 1879.

În orașul de aur și argint de Kenize Mourad

0_2248Prezentarea cărții:

“La jumătatea secolului al XIX-lea, Lucknow, „oraș de aur și argint“, splendid simbol al armoniei dintre musulmani și hinduși, se transformă în câmp de luptă. Conflictul ia proporții. Minunata Hazrat Mahal devine sufletul unei revolte care se va sfârși aproape peste un secol, cand India își va câștiga independența.

Frescă istorică pe fundalul căreia se țese o poveste de dragoste ca o broderie din alte timpuri, In orasul de aur si argint istorisește destinul unei eroine neînțelese, prima femeie care a jucat un rol în eliberarea Indiei. Kenize Mourad pune întrebări neliniștitoare despre drepturi și îndatoriri, despre fericire și supliciu, despre libertate și soartă, într-un roman de savurat la fiecare pagină.”

 • Produs publicat în 2014 de Editura Nemira
 • Colecția Babel
 • Format: 145×215
 • Tip copertă: Cartonată
 • Număr pagini: 376
 • ISBN: 978-606-579-406-1

Poți citi recenzia aici și o poți comanda, cu reducere, aici.

5. Maria Luiza 

Maria Luiza (1791–1847), născută Arhiducesa Maria Louise a Austriei, devenită după căsătorie Împărăteasă a Franței, iar din 1817 Ducesă de Parma. A fost a doua soție a împăratului Franței, Napoléon Bonaparte, de două ori nepoată a Mariei Antoinette și mama regelui Romei, Napoleon al II-lea.

Maria Luiza. Adevărata dragoste a lui Napoleon de Michelle Moran

Maria-LuizaPrezentarea cărții:

“După sângeroasa Revoluție Franceză, puterea lui Napoleon nu mai cunoaște limite. Când tânăra Maria-Luiza de Habsburg, arhiducesa Austriei, află că împăratul i-a cerut mâna, se vede nevoită să accepte, pentru a evita un eventual război între Franța și Austria. Dar la extravaganta curte franceză descoperă că are mai multe rivale la dragostea lui Napoleon, printre ele numărându-se și sora lui, Pauline, geloasă și la fel de ambițioasă ca fratele său. Când războiul se abate din nou asupra Europei, Maria-Luiza găsește puterea de a lua decizii care nu numai că îi vor schimba viața, ci vor rămâne în istorie.”

 • Produs publicat în 2015 de Editura Litera
 • Tip copertă: Broșată
 • Format: 140 x 210
 • Număr pagini: 306
 • ISBN: 978-606-686-627-9

Poți citi ce am scris eu despre carte aici și o poți comanda, cu reducere, aici.

Lectură plăcută!

Despre alte 5 personaje istorice feminine poți citi aici.

Dacă ți-a plăcut ce-ai citit, apreciază pagina de Facebook a blogului și vei fi la curent cu tot ce scriu. Să nu zici că n-ai știut :).

3 gânduri despre „5 personaje istorice feminine în literatură (1)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.