Maria-Luiza. Adevărata dragoste a lui Napoleon de Michelle Moran

Despre autoare:

Michelle Moran este una dintre cele mai apreciate autoare de romane de ficțiune istorică contemporane. Cărțile ei au fost traduse în peste 20 de limbi.

S-a născut în sudul Californiei, a absolvit Pomona College, apoi a lucrat șase ani ca profesor de liceu. În timpul vacanțelor de vară călătorea mult, iar experiența ei de voluntar în cadrul siturilor arheologice constituie una dintre sursele sale de inspirație.

În 2012, s-a căsătorit în India și locuiește, împreună cu familia, în Statele Unite. Pasiunile sale sunt călătoriile, drumețiile și arheologia, dar mai presus de toate, cărțile.

Despre carte:

Maria-LuizaProdus publicat în 2014 de Alma

Format: 140 x 210

Tip copertă: Broșată

Număr pagini: 308

ISBN: 978-606-686-627-9

Disperat să aibă un moștenitor, Napoleon, împăratul Franței, divorțează de soția sa, Josephine și își caută o soție pe la curțile regale europene. Alegerea lui se oprește asupra tinerei arhiducese Maria-Luiza de Habsburg, fiica împăratului Francisc al I al Austriei. Pentru a evita un război între Franța și Austria, aceasta acceptă cererea în căsătorie a lui Napoleon, deși inima ei era dăruită altui bărbat.

Romanul spune povestea căsniciei lui Napoleon cu Maria-Luiza, prin “vocile” a trei personaje: Maria-Luiza, Pauline Borghese, una dintre surorile lui Napoleon și șambelanul acesteia, haitianul Paul Moreau.

Ajunsă la extravaganta curte franceză, Maria-Luiza descoperă un Napoleon destul de brutal în relațiile conjugale, cel puțin până în momentul în care află că va avea, în sfârșit, mult doritul moștenitor.

Curtea de onoare a Palatului Compiegne, unde Maria-Luiza l-a întâlnit pe Napoleon
Curtea de onoare a Palatului Compiegne, unde Maria-Luiza l-a întâlnit pe Napoleon

În mod paradoxal, noua împărăteasă a Franței se împrietenește cu Hortense, fiica Josephinei, împărăteasa alungată de Napoleon pentru că nu mai putea avea copii. Cu toate astea, Napoleon îi scria frecvent „Împărătesei, la Malmaison”.

În afară de Josephine, Maria-Luiza mai are o rivală la dragostea lui Napoleon, nimeni alta decât sora acestuia, Pauline, prințesa Borghese. Un personaj extravagant, cu mulți amanți la activ și care-și dorea să devină regina Egiptului. Nu singură ci împreună cu fratele ei, pe care-l dorea faraon. Probabil că erau efectele tratamentului cu mercur pentru bolile venerice de care suferea.

Plus:

  • O lecție de istorie frumos povestită, fără exces de date tehnice privind campaniile militare ale lui Napoleon.

Minus:

  • Titlul nu prea se potrivește cu cartea, nu reiese că Maria-Luiza ar fi fost adevărata dragoste a lui Napoleon. Nu putem ști dacă se potrivește măcar cu realitatea istorică.

Evaluarea mea: 4/5 stele pe Goodreads.com.

Un roman de ficțiune istorică pe care-l poți comanda aici.

Lectură plăcută!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.