Prințesa albă de Philippa Gregory

Despre autoare:

Philippa Gregory este o celebră autoare britanică de romane istorice, despre care poți citi aici.

printesa-alba_1_fullsizeDespre carte: 

Produs publicat în 2015 de Editura Polirom
Format: 130×200
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 496
ISBN: 978-973-46-4448-3

După mulți ani în care a trăit în exil, Henric Tudor reușește să ia tronul Angliei, învingându-l pe Richard al III-lea. Pentru a-și consolida puterea, el se căsătorește cu o prințesă din casa rivală, Elizabeth de York, fiica regelui Edward al IV-lea și a Reginei Albe, Elizabeth Rivers. Din căsătoria lor se nasc trei băieți și două fete: Arthur, Henric, Edmund respectiv Margaret și Elizabeth (aceasta moare însă în copilărie).

Dar regele nu are liniște, deoarece este nevoit să se confrunte mereu cu pretendenții la tron, reali sau imaginari, la tronul Angliei. Pe unul îl închide în Turnul Londrei, iar pe altul îl capturează și îl silește să mărturisească faptul că este un impostor. Lucrurile se complică atunci când apare un băiat care pretinde că este prințul Richard de York, fratele reginei și toate curțile europene par să-l recunoască.

Regina Elizabeth este prinsă între cele două case, Casa de York și Casa Tudor, între dragostea pe care i-o poartă fratelui său și dorința de a păstra tronul Angliei pentru fiul său, prințul Arthur.

Tot mai mulți nobili îl părăsesc pe Henric și pleacă să-l sprijine pe băiat. Așa i se spune la curtea Tudor, băiatul. Singura persoană în care regele mai are încredere este mama sa, Margaret Beaufort, așa-numita Regină Roșie. Autoritară și nemiloasă, aceasta are încrederea nestrămutată că doar fiul său este regele legitim al Angliei.

Băiatul apare în diverse locuri, dar când Henric crede că a reușit să-l prindă, dispare. La un moment dat, se stabilește la curtea regelui Scoției, unde se căsătorește și are un băiat.

Regele pleacă din nou la luptă și reușește să-l prindă pe rival. La început, îi cruță viața și îi permite să rămână la curte, atât băiatului cât și soției sale, Lady Katherine, de care regele se îndrăgostește.

Sfătuit probabil  de mama sa, Henric ajunge să facă fapte pe care mai târziu pare să le regrete. Sincer sau doar de teama unui blestem aruncat de soacra și soția sa, nu vom ști niciodată.

Palatul Westminster, reședință regală pe vremea lui Henric al VII-lea
Palatul Westminster, reședință regală pe vremea lui Henric al VII-lea

Ca de obicei, Philippa Gregory construiește o intrigă puternică, interesantă, “la doi pași de adevărul istoric”, după propria mărturisire. Citind cartea ai impresia că te uiți la un film, ale cărui personaje, deși desprinse din cartea de istorie au și o aură romantică, dacă pot spune așa.

Poți comanda cartea cu reducere aici.

Lectură plăcută!

Publicitate

4 gânduri despre „Prințesa albă de Philippa Gregory

  1. O iubesc pe Philippa Gregory, îi iubesc cărţile, am iubit-o şi pe aceasta, dar este singura din cărţile ei în care am avut momente (destule) când nu reuşam să înţeleg personajul principal, nu reuşam să îi înţeleg decizile. Ştiu că a scris cartea aşa şi pentru că nu poate schimba istoria iar povestea trebuia să se plieze pe istorie, dar aş fi vrut să fie puţin altfel.
    Oricum, între timp cei de la Polirom au tradus şi prinţesa statornică, pe care o recomand, este foarte bună şi pică perfect în continuarea acesteia.
    Şi ţin să precizez că au mai fost două fice ale lui Henric Tudor cu Elisabeta de York, Anne, care a supravieţuit şi încă o fiică, moartă la naştere, odată cu Elisabeta.

    Apreciază

  2. ” Elizabeth de York, fiica regelui Edward al VII-lea și a Reginei Albe „.
    Pentru a respecta adevarul istoric, trebuie sa fac urmatoarea si obligatoria rectificare: in acest roman este vorba despre regele EDUARD al IV-lea al Angliei, care a trait in per. 1442-1483.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.