Moscheea Albastră din Istanbul

Moscheea Sultanahmet (Sultanahmet Camii în turcă), mult mai cunoscută ca Moscheea Albastră, se află în partea de sud-est a pieței cu același nume, pe locul fostului palat al împăraților bizantini, față în față cu Hagia Sofia.

Nu te aștepta să dai de o clădire albastră, a fost poreclită așa datorită celor peste 20 000 de plăci ceramice de culoare albastră cu care a fost decorată în interior. La exterior, ceea ce atrage atenția nu este culoarea (cenușie, ca la celelalte moschei), ci cele șase minarete ale sale. Doar două moschei din Turcia au șase minarete: Moscheea Albastră și Moscheea Sabanci din Adana. Se spune că sultanul Ahmet a dorit o moschee cum nu mai era alta și a ordonat ca minaretele să fie făcute din aur. A trebuit să se mulțumească, în cele din urmă, cu un număr mai mare de minarete. În trecut, muezinul trebuie să urce scările în spirală din minaret de cinci ori pe zi pentru a chema credincioșii la rugăciune. Astăzi, este folosit un sistem automat așa că nu mai e nevoie de muezini cu bună condiție fizică.

Moscheea Albastră a fost construită în perioada 1609 – 1616 și nu a fost gândită doar ca un loc de rugăciune, ci și ca un complex social. Așa că au fost incluse o madrasa (școală coranică), o baie turcească, o fântână, un spital, un loc de odihnă pentru sultan și chiar camere pentru închiriat.

Moscheea are o cupolă principală și opt cupole secundare. Design-ul său este rezultatul a două secole de arhitectură otomană și este considerată a fi ultima mare moschee din perioada clasică.

moscheea-albastra-istanbul

Intrarea în moschee este liberă, dar donațiile sunt binevenite. Normal, nu? Ce m-a surprins a fost că primești bon fiscal pentru donația pe care o faci, oricât de mică ar fi suma respectivă.

Mai întâi, intri în curtea interioară printr-o poartă masivă a cărei dimensiuni arată importanța moscheii. Poarta monumentală are deasupra o semicupolă cu mici stalactite și un dom cu nervuri.

moscheea-albastra-istanbul

Doar sultanului îi era îngăduit să intre călare în curtea moscheii. Deasupra intrării atârna un lanț greu care-l silea să-și plece capul. Un simbol că până și sultanul trebuia să fie smerit în fața divinității.

Curtea, înconjurată de o arcadă boltită, este destul de spațioasă. Începuse să plouă când am intrat, în sfârșit, în curte. Mi-a luat ceva timp până am reușit să fotografiez macheta moscheii. Mi-o luase înainte o turistă japoneză care părea că vrea să fotografieze macheta din toate colțurile posibile. Și chiar imposibile.

moscheea-albastra-istanbul

moscheea-albastra-istanbul

Un alt punct de atracție al curții este o fântână hexagonală, cam mică, după părerea mea, raportată la dimensiunuile moscheii.

moscheea-albastra-istanbul

Fațada moscheii seamănă cu cea a moscheii sultanului Suleyman, exceptând turnulețele din colțuri.

moscheea-albastra-istanbul

Cu toate că nu trebuie să cumperi bilet de intrare, ești nevoit să aștepți la o coadă impresionantă. Nu te descuraja, merge destul de repede.

moscheea-albastra-istanbul

moscheea-albastra-istanbul

moscheea-albastra-istanbul

moscheea-albastra-istanbul

Nu este doar o atracție turistică, ci este o moschee activă. Credincioșii musulmani intră printr-o ușă situată în partea din față a moscheii, iar vizitatorii printr-una laterală. Știu că pe vremuri, credincioșii musulmani trebuie să se spele înainte de a intra în moschee, așa că aveau la dispoziție fântâni sau chiar robinete. Nu știu dacă mai fac asta azi. Am vazut oameni la rugăciune, dar nu i-am văzut spălându-și picioarele.

moscheea-albastra-istanbul

Ca să intri în moschee, trebuie să ai o ținută decentă, femeile să aibă capul acoperit cu o eșarfă și mai trebuie să te descalți. Poți să-ți lași încălțările la intrare, dar cel mai bine ia-le cu tine (ai la dispoziție pungi de plastic, la intrare) fiindcă trebuie să ieși prin partea opusă celei prin care ai intrat. Nu-ți fă griji că trebuie să te descalți, podelele sunt acoperite cu covoare, donate de oameni credincioși și sunt înlocuite frecvent.

Apropo de faptul că trebuie să-ți acoperi capul, te sfătuiesc să ai la tine o eșarfă tot timpul. Nu se știe când ai nevoie de ea. Ți se pun la dispoziție gratuit eșarfe la intrare în Moscheea Albastră, dar e mai sigur să ai propria eșarfă. Într-o singură moschee din Carcamba, o localitate din nordul Turciei nu am fost nevoite să ne acoperim caapul. Am făcut-o totuși, din respect pentru tradițiile gazdelor noastre.

Interiorul moscheii este decorat cu plăci ceramice realizate la Iznik. Ele reprezintă mai mult de cincizeci de tipuri diferite de lalele. La nivelul inferior, plăcile sunt decorate tradițional, iar în partea superioară, ele reprezintă fructe, flori și chiparoși. Plăcile de la balconul de la nivelul superior provin din haremul de la Palatul Topkapi. A fost nevoie să fie restaurate după ce au fost deteriorate de incendiul din 1574.

moscheea-albastra-istanbul

La nivelul superior, vopsit în albastru, 260 de ferestre cu vitralii superbe filtrează lumina naturală. Sticla colorată pentru realizarea vitraliilor a fost un cadou pentru sultan, de la Signoria din Veneția. Cele mai multe dintre aceste vitralii au fost însă înlocuite cu versiuni moderne.

moscheea-albastra-istanbul

Pereții sunt decorați și cu panouri inscripționate cu numele califilor și cu versete din Coran.

Cel mai important element din interior este mihrabul, sculptat în marmură. Lângă mihrab se află amvonul, bogat decorat, folosit pentru rugăciunile imamului în zilele de vineri sau în cele de sărbătoare, la prânz. Eu am vizitat moscheea duminică dimineața.

Chioșcul regal, aflat în colțul de sud-est, permite accesul la loja regală din galeria superioară a moscheii.

În interiorul moscheii, trebuie să vorbești în șoaptă și nu ai voie să faci poze cu blițul.

moscheea-albastra-istanbul

Trebuie să recunosc că interiorul nu m-a impresionat decât prin dimensiuni. În scurta vizită în Turcia, am văzut moschei care mi-au plăcut mai mult. De exemplu, moscheea de lângă Marele Bazar, mi s-a părut mai frumoasă și era, cu siguranță, mai luminoasă. La Moscheea Albastră, sistemul de iluminat mi-a dat impresia unei plase de păianjen care stătea să ne cadă în cap.

moscheea-albastra-istanbul

Erau și credincioși care se rugau, deși nu cred că era ora oficială pentru una din cele cinci rugăciuni ale zilei. Intimitatea le era asigurată de distanța la care se aflau de vizitatori.

moscheea-albastra-istanbul

După ce am ieșit din moschee, ne-am plimbat puțin prin parc, nu prea mult, pentru că mai aveam treabă în ziua aia.

moscheea-albastra-istanbul

moscheea-albastra-istanbul

moscheea-albastra-istanbul

Hagia Sofia și Palatul Topkapî ne așteptau. Unde mai pui că norii negri păreau că pun în pericol plimbarea noastră.

moscheea-albastra-istanbul

moscheea-albastra-istanbul

 Îți sugerez să le vizitezi în ordinea asta, ca să fii sigur că nu te grăbești când ajungi la palat. Acolo ai multe văzut.

2 gânduri despre „Moscheea Albastră din Istanbul

  1. De multi ani imi doresc sa ajung in Istanbul sa vizitez, printre altele, si Moscheea Albastra. Dar mereu imi spun ca Turcia e aproape si ma pot duce oricand. Istanbul e pe lista mea scurta, alaturi de Cappadocia 😊Foarte tare asta cu bonul fiscal la intrarea in moschee 😊

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.