„În orașul de aur și argint” de Kenize Mourad

Despre autoare:

Kenizé Mourad (n. 1940 la Paris) este romancieră și jurnalistă franceză. Mama ei a fost nepoata sultanului Murad al V-lea, iar tatăl ei era un rajah indian. A studiat psihologia și sociologia la Sorbona. A lucrat ca jurnalist pentru „Le Nouvel Observateur” și apoi ca însoțitoare de bord. A călătorit mult prin India, Turcia, Liban și Pakistan. În 1987, publică primul său roman, povestea familiei sale, În numele prințesei moarte”. Acesta a devenit rapid best-seller și a fost tradus în 34 de limbi. I-au urmat romanele Le Jardin de Badalpour” (1998) și “Dans la ville d’or et d’argent” (2010).

Kenize Mourad și cartea sa
Kenize Mourad și cartea sa. Sursa foto: http://www.thehindu.com

13177665_1301541376541909_7912179291690902666_nDespre carte:

Produs publicat în 2014 de Editura Nemira
Colecția Babel
Format: 145×215
Tip copertă: Cartonată
Număr pagini: 376
ISBN: 978-606-579-406-1

Orașul de aur și argint este Lucknow, capital regatului indian Awadh. La jumătatea secolului al XIX-lea, orașul este un simbol al armoniei dintre musulmani și hinduși. Suveranii invitau învățați cu credințe diferite ca să dezbată diverse probleme, în special religioase și erau pasionați de arte, făcând din Lucknow un centru al civilizației de aur și argint. Mai mult decât atât, erau ei înșiși artiști, scriau poeme sau puneau în scenă drame muzicale.

“Lucknow cu ale sale nouăzeci și două de palate, cu nenumăratele-i grădini, cu cele trei sute de temple și moschei și celecincizecișidouă de piețe, unde se găsesc din abundență covoare, țesături brodate și parfumuri, această capital a muzicii și a dansului, dar și a școlilor de teologie, acest oraș supranumit ”mireasa Indiilor” și comparat cu Parisul, doar Lucknow poate oferi desfătări atât de somptuoase.”

Aici domnește regele Wajid Ali Shah, pasionat de muzică, dans, teatru, poezie. El organizează fastuoase sărbători cu spectacole, focuri de artificii, flori rare și cu rafinata bucătărie mogulă. Plus fiole atârnate de fiecare ramură a arborilor din care picură delicat parfum peste trecători (asta mi-ar fi plăcut să văd).

Muhammadi, o tânără orfană, îl cucerește pe rege cu poeziile ei și ajunge, curând, cea de-a patra soție regală, begum Hazrat Mahal.

Armonia care domnește în oraș este tulburată de revolta contra “angrezilor”, cum îi numesc indienii pe britanici. Revolta se va încheia abia peste un secol, când India își va câștiga, în sfârșit, independența. Regele pleacă la Londra pentru a obține o audiență la regina Victoria, dar nu ajunge decât până la Calcutta. Hazrat Mahal îl proclamă rege pe fiul său, ea devine Rajmata (mama regelui) și ajunge sufletul revoltei indiene.

13226665_1301538476542199_2380210537926135507_n-min

Pe fondul luptei pentru independență, se țese o frumoasă poveste de dragoste.

Cartea nu se citește ușor, e o veritabilă lecție de istorie, cu lupte și intrigi politice detaliat relatate, cu nume de personaje greu de reținut și cu (prea) multe cuvinte indiene care îngreunează lectura. Bine, cu rajah, maharaj și sahib mai e cum mai e, dar cum s[ te descurci cu begum, hozur, cipai, taluqdar?

Romanul a apărut la Editura Nemira, în 2014, are 376 de pagini (mai e greu e până treci de primele o sută :)) și o frumoasă copertă cartonată.

Îl poți comanda, cu reducere, aici.

Lectură plăcută!

3 gânduri despre „„În orașul de aur și argint” de Kenize Mourad

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.