Acasă la amazoane

Într-o zi mohorâtă de aprilie am fost în vizită la … amazoane. Nu în Grecia, așa cum ați putea crede, ci în Turcia, pe țărmul sudic al Mării Negre, în orașul Samsun.

amazoane-samsun

Există mai multe legende despre amazoane și originile lor. Una dintre ele indică Samsun ca locul în care au trăit între 2000 și 1000 î.Hr. 

Conform legendei, amazoanele au trăit în orașul Themiscyra, de pe râul Thermodon în Asia Mică (în provincia Samsun de astăzi), într-o societate reglementată strict și exclusiv de către femei. Homer le descrie în Iliada ca „femeile care merg la război ca niște bărbați”. Ele erau călărețe excelente și învățau, încă din copilărie, să tragă cu arcul și să mânuiască toporul și scutul în formă de semilună. Ca să poată trage mai bine cu arcul își amputau sânul drept.

Povestea spune că amazoanele au luptat sub comanda lui Agamemnon în bătălia de la Troia în 1200 î.Hr. și că au apărat Anatolia sub comanda reginei Penthesileia, care mai târziu a fost ucisă de Ahile.

Nici nu m-am apropiat bine de așa-numita Insulă a Amazoanelor, că am fost întâmpinați de trei statui uriașe, o amazoană și doi lei.

amazoane-samsun

Amazoana are o înălțime de 12,5 metri, 4 metri lățime și o greutate de 6 tone. Este înarmată cu un scut și o lance și este păzită de doi lei anatolieni uriași (24 m lungime, 11 m înălțime și 8 m lățime). Leii simbolizează puterea și curajul amazoanelor, femei puternice, curajoase și neînfricate.

amazoane-samsun

Dacă ești norocos să ajungi înainte de ora 16,00, prin ușa frumos ornamentată din gura leului, intri într-un fel de expoziție care te transportă brusc în lumea amazoanelor, Eu am reușit doar să zăresc câteva statui de amazoane și o scară pe care puteai urca spre ochii leului, ca să admiri parcul de la înălțime. Aș fi putut să fac asta dacă domnul care era de serviciu nu mi-ar fi arătat ceasul și nu m-ar fi poftit, destul de brutal, afară. Nici vorbă de vreo limbă pe care să o înțeleg. Doar gimnastica mâinilor.

Destul de dezamăgită, am înfruntat vântul tăios și am făcut o plimbare pe faleză, spre satul amazoanelor.

amazoane-samsun

Aici, viața de zi cu zi a neînfricatelor războinice este ilustrată de 25 de figurine de ceară, amplasate în corturi, în peșteră sau la … închisoare. Ups, figurinele de la închisoare reprezentau doi bărbați. Firesc dacă ne gândim că amazoanele nu aveau voie să se căsătorească, deoarece căsătoria era considerată o formă de sclavie. Cu toate acestea, pentru perpetuarea speciei, ele se împerecheau (poate că nu sună prea bine, dar asta era) frecvent cu bărbații din societățile din apropiere sau cu prizonierii de război. Scopul odată atins, deținuții erau folosiți ca sclavi sau uciși. Dacă nășteau băieți, îi alungau sau chiar îi omorau.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre amazoane îi are ca protagoniști pe Hercules și pe Hippolyta. Hercules, cel mai puternic războinic din mitologia greacă, a avut de îndeplinit douăsprezece sarcini. A noua sarcină îl poartă pe Hercules, împreună cu Tezeu, Telamon si Peleu, spre țărmurile Pontului Euxin, de unde trebuia să-i aducă regelui Euristeu cingătoarea de aur a reginei amazoanelor, Hippolyta. Brăul i-a fost dăruit acesteia de tatăl său, Ares, zeul războiului. Hippolyta este pregătită să-i dea lui Hercules cingătoarea, dar Hera, deghizată în amazoană, le instigă pe acestea la luptă împotriva lui Hercules și a vitejilor săi. La sfârșitul bătăliei, văzând câte amazoane au fost ucise, Hippolyta îi dă cingătoarea, cu care Hercules pleacă spre Micena.

N-am părăsit satul înainte să fac un selfie în oglindă. Aveau amazoanele oglindă? Ce mai contează. În parc era una, care părea de pe vremea lor :).

amazoane-samsun

Am aruncat o ultimă privire spre mare și, dincolo de ea, spre România și am plecat în grabă din parc. Ploaia stătea să vină.

Cred că mi s-a făcut dor să recitesc Legendele Olimpului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.