Let’s play The Game of Thrones

Am în față câteva zile de vacanță, pe care abia le-am așteptat ca să pot citi în liniște cât mai mult din Regii blestemați. Se spune (scrie chiar pe copertă) că este seria care a inspirat Urzeala tronurilor. Chestia asta nu m-a interesat prea mult până acum. N-am citit cartea (mă refer, desigur, la Urzeala tronurilor), n-am văzut serialul (înțeleg că a ajuns deja la sezonul cinci), în ciuda faptului, sau poate tocmai de aceea, că subiectul pare să-i preocupe pe mulți. Cu același dezinteres total am tratat umbrele domnului Grey sau pe Paulo Coelho, cu mulți ani în urmă, când părea că toată lumea lumea părea că vrea să-și dea doctoratul în Coelho.

Până zilele trecute, când am dat de campania #Urzeala blogurilor, campanie care începe cu un soi de recesământ. Mai exact, bloggerii care se înscriu în campanie sunt întrebați cărei familii din Westeros îi aparțin și cu ce personaj cred ei că se identifică?

La început, m-am gândit că nu voi putea răspunde acestei provocări. Apoi m-am întrebat: de ce nu? Hop și eu în Westeros! Am început să mă documentez intens (prietenul Google să trăiască J) și am ajuns la concluzia că aș vrea să fac parte din clanul (pardon Casa) Tyrell. Nu un membru oarecare al familiei, ci chiar lady Olenna Tyrell, adevărata conducătoare a familiei (cred că nici nu vă așteptați la altceva).

Casa Tyrell guvernează regiunea Reach, cea mai fertilă și populată din Westeros. Au câștigat astfel o avere imensă și puteau mobiliza o armată enormă, de două ori mai mare decât oricare altă casă mare din Westeros.

Casa Tyrell era inițial o ramură mai puțin importantă a Casei Gardener, vechea familie regală din Reach. În timp, a devenit una dintre cele mai puternice case nobiliare din regiune, servind secole la rând la castelul regal de la Highgarden. Mai apoi, la fel ca alte case nobiliare, au încheiat căsătorii cu membrii vechii familii regale, ajungând astfel stăpâni la Highgarden și în Reach.

In prezent, familia este condusă de Lordul Mace Tyrell, deși mama sa, Lady Olenna Tyrell, exercită încă o influență considerabilă asupra afacerilor casei. Relațiile dintre membrii familiei par simple și afectuoase, fără rivalitățile care există în Casa Lannister sau în Casa Baratheon. În realitate, în ce privește politica și intrigile, ei sunt la fel de vicleni ca și membrii familiei Lannister, dar preferă de multe ori o abordare mai subtilă. Astfel, reușesc să asigure un soi de echilibru pragmatic între onoarea Stark și  cruzimea Lannister.

Blazonul Tyrell este un trandafir de aur pe un câmp verde pal, iar motto-ul lor este „Growing Strong”.

 House-Tyrell-heraldry

Olenna Tyrell este văduva lui Luthor Tyrell și mama lui Mace Tyrell, conducătorul actual de la Highgarden și șeful Casei Tyrell. Ea este și bunica copiilor lui Mace, Loras și Margaery. Ea s-a născut în Casa Redwyne, una dintre cele mai proeminente și puternice familii vasale  ale Casei Tyrell. Este cunoscută ca o femeie inteligentă și sarcastică, dar și vicleană și cu limba ascuțită, drept care este poreclită Regina Spinilor.

În tinerețea ei, a fost logodită cu un membru al familiei Targaryen, iar sora ei, Viola, trebuia să se mărite cu Luthor Tyrell. Pentru că nici nu-i trecea prin gând să se mărite cu un Targaryen cu păr argintiu, îl seduce pe Luthor în noaptea dinaintea zilei în care acesta trebuia s-o ceară în căsătorie pe Viola. Deși s-a referit adesea la soțul ei ca la un țărănoi, i-a mărturisit nepoatei sale că i-a fost foarte greu să accepte moartea acestuia.

Lady Olenna este o doamnă în al șaptelea deceniu de viață (cred că putem sări peste acest aspect la recensământ, nu?), scundă, cu părul alb și mâini cu degete subțiri. Ea merge sprijinindu-se într-un baston și pretinde că nu aude prea bine, dar unii cred că doar se preface, ca să pară mai fragilă decât e de fapt.

vlcsnap-2013-04-08-10h34m17s219

Sursa foto

Olenna rareori ezită să-și spună părerea și, deși îi ironizează adesea pe membrii familiei sale, este o susținătoare ferventă a intereselor Casei Tyrell. Mi s-a părut amuzant că nu-și putea deosebi gărzile, pe Erryk și Arryk și se referea la ei ca „stânga și dreapta”.

Se pare că Olenna a scăpat lumea (l-a omorât?) de un personaj antipatic, Joffrey Baratheon, cu care se căsătorise nepoata sa, Margaery.

Un personaj interesant, fără îndoială. Sunt curioasă ce părere voi avea după ce văd serialul. Se pare că Olenna va fi un personaj important în sezonul cinci.

Ca să vă faceți o idee despre ce vorbesc, aruncați o privire aici:

So, let’s play the game! The Game of Thrones. Tu ce personaj vrei să fii? No tag, as usual.

Publicitate

2 gânduri despre „Let’s play The Game of Thrones

  1. Olenna, un personaj interesant, sunt de acord. Eu as merge pe Arya Stark…sau Daenerys Targaryen…sau Tyrion Lannister…nu ma pot hotari, sunt prea multe personaje foarte bine construite 🙂 Urmaresc serialul si citesc cartea si le recomand pe ambele, chiar daca sunt putin violente pe alocuri

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.