Simboluri de Paște: Ouăle decorate

Unul dintre cele mai vechi simboluri pascale din lume este oul pictat. Oul a fost asociat cu viața și cu reînnoirea naturii încă din cele mai vechi timpuri, începând cu festivalurile păgâne care celebrau primăvara. Perșii și egiptenii credeau că viața a început de la un ou, iar în antichitate, în Roma, China și Grecia ouăle erau cadouri de primăvară. În Evul Mediu, membrii familiilor regale dăruia ouă învelite în foițe de aur.

Din perspectiva creștină, ouăle de Paște reprezintă apariția lui Isus din mormânt și Învierea. De aceea, când ciocnesc ouăle, dar şi când se salută, în perioada Paștelui, creştinii îşi spun: „Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat!”.

Obiceiul vopsirii ouălor datează cel puțin din secolul al XIII-lea. Se spune că ouăle erau interzise în timpul Postului Mare, așa încât oamenii au început să le decoreze pentru a marca sfârșitul perioadei de post, iar consumul lor era o adevărată sărbătoare.

Culoarea roşie a ouălelor simbolizează sîngele lui Iisus, care s-a scurs pe cruce pentru mîntuirea lumii. Se spune că persoanele care ciocnesc ouă se vor întâlni şi pe lumea cealaltă. In tradiţia populară de la noi, ouăle de Paşti sunt purtătoare de puteri miraculoase: vindecă boli, protejează animalele din gospodărie, te apără de rele.

Obiceiul decorării ouălor a devenit o adevărată artă prin tehnica, materialele şi simbolistica folosite. Se folosesc diverse metode: pictarea, încondeierea, tehnica scratch, aplicarea unor ornamente ș.a.

Colecția mea de ouă decorate

Eu folosesc, de mulți ani, o tehnică veche, eco, de la țară: fierb ouăle în coji de ceapă roșie, după ce le-am aplicat frunze mici și cu forme frumoase și le-am legat strâns în resturi de ciorapi.

Voi cum decorați ouăle pentru Paște?

2 gânduri despre „Simboluri de Paște: Ouăle decorate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.