Regii blestemați de Maurice Druon

Despre autor:

Maurice Druon (1918 – 2009) a fost un romancier francez, nepotul scriitorului Joseph Kessel, împreună cu care a scris versurile pentru imnul partizanilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost membru al Academiei Franceze, ministru al culturii (1973 – 1974) și deputat de Paris (1978 – 1981).

A scris povestiri, nuvele contemporane și o istorie a Parisului. În 1948, a primit Premiul Goncourt pentru romanul Marile familii, dar a devenit celebru mai ales pentru seria de mare success “Regii blestemați”.

Despre carte:

Această serie de șapte romane istorice a fost în două rânduri ecranizată pentru televiziune (scene din a doua adaptare au fost filmate la Castelul Huniazilor) și a fost o sursă de inspirație pentru Urzeala tronurilor.

Regele de fier – volumul I

regii-blestemati-regele-de-fier-vol-1_1_produsLa începutul secolului al XIV-lea, regele Franței era Filip al IV-lea, zis și Filip cel Frumos.

După un proces desfășurat pe parcursul a șapte ani, hotărât să pună mâna pe bogățiile cavalerilor templieri, îl condamnă la moarte pe marele maestru al ordinului Templierilor, Jacques de Molay. Numai că acesta, înainte de a fi mistuit de flăcări (a fost condamnat la ardere pe rug), aruncă un blestem îngrozitor asupra regelui, al păstrătorului sigiliilor regale și al papei, până la a treisprezecea spiță. Cei trei mor, unul după celălalt, la câteva luni de la acest blestem.

Între timp, avem parte din plin de intrigi politice, de adulter, de rivalități de familie, de bancheri lombarzi care-și șantajează clienții. O carte care mi-a adus aminte de romanele lui Alexandre Dumas, pe care le-am citit în copilărie.

În plus, am aflat ceva ce nu știam: cuvântul buget vine de la bougette sau bolgete, cum se numea punga purtată la centură sau la șa. În Anglia, cuvântul boudgett însemna și punga trezorierului regatului și, evident, conținutul ei. Aceste pungi (sau săculeți), bogat decorate cu pietre prețioase, au fost dovada faptului că Margareta de Navarra și verișoara ei, Blanche și-au înșelat soții, pe moștenitorul tronului și pe fratele lui.

Regina sugrumată – volumul II

regii-blestemati-regina-sugrumata-vol-2_1_produsRegele a murit! Trăiască regele! Filip cel Frumos a murit, după o domnie de 29 de ani, iar pe tron a urcat fiul său, Ludovic al X-lea, poreclit Arțăgosul. Acesta se dovedește nepregătit pentru a purta coroana Franței, având ca unică preocupare să scape de soția sa adulterină, Margareta de Burgundia. Intrigile politice și trădările continuă, conclavul de la Avignon încă nu a hotărât numele viitorului papă iar bancherii lombarzi, reprezentați de Spinello Tolomei, manevrează bani și trag sfori în apriga luptă pentru putere dusă de apropiații regelui.

Deși regele nu este liber să se căsătorească, încep negocierile cu Clemence, nepoata reginei Maria a Ungariei. Trimișii regelui, Bouville și Guccio, pleacă la Neapole, ca să aducă un portret al posibilei mirese regale. Deoarece Giotto, care fusese solicitat să o picteze pe prințesă, este ocupat la Florența, portretul este realizat, până la urmă, de un ucenic al său.

Ludovic al X-lea trebuia să scape de soția sa cu orice preț și, cum posibilitatea alegerii unui papă care să anuleze căsătoria era tot mai îndepărtată, este sfătuit să apeleze la o altă soluție. La urma urmei, condițiile în care sunt ținuți prizonierii pot dăuna grav sănătății lor, mai ales dacă sunt femei. Va alege regele această variantă? Rămâne să aflați dacă citiți cartea.

Volumul II este mai antrenant, am avut impresia că mă uit la un film. Cu toate astea, un personaj care să-mi placă nu a apărut.

Otrăvurile coroanei volumul III

regii-blestemati-otravurile-coroanei-vol-3_1_produsRegele Ludovic al X-lea pornește un război dezastruos împotriva flamanzilor, din care se întoarce cu “oastea înămolită”. Vremurile sunt complicate în Franța, iarna e grea, foametea bântuie prin țară. La toate astea se adaugă ambițiile nobililor și incapacitatea regelui de a guverna. Nu sunt puțini cei care cred că fratele său, Filip de Poitiers ar fi fost un rege mai bun.

Prințesa Clemence a Ungariei sosește de la Neapole ca să se căsătorească cu Ludovic al X-lea, după ce înfruntă o furtună cumplită pe mare. Să fi fost un semn rău? La început, tânăra mireasă este uimită de obiceiurile nobililor francezi, dar îl cucerește rapid pe soțul său care o copleșește cu daruri și face tot ce-i cere ea. Chiar dacă asta înseamnă să o ierte pe cumnata sa, Jeanne de Poitiers. Singura dorință a regelui este să aibă cât mai repede un fiu, care să-i asigure succesiunea.

Când, în sfârșit, regina rămâne însărcinată, regele nu apucă să se bucure prea mult, deoarece cade victimă uneltirilor contesei Mahaut d’Artois. Pentru prima dată după mai bine de trei sute de ani, regele moare fără să aibă un moștenitor de sex masculin. Este posibil să existe, în schimb, un moștenitor de sex feminin, Jeanne de Navarra, fiica Margaretei de Burgundia și, posibil, a regelui. Însă nimeni nu era sigur asupra paternității. Poate doar mama ei, dar aceasta fusese ucisă la ordinul regelui.

Între timp, continuă povestea de dragoste dintre Guccio Baglioni, nepotul bancherului lombard și Marie de Cressay, fiica și sora unor nobili scăpătați.

A apărut și personajul care să-mi placă. Puteți să ghiciți care este? Aștept niște răspunsuri. E cam multă liniște pe aici.

Legea bărbaților – volumul IV

regii-blestemati-legea-barbatilor-vol-4_1_produsLudovic al X-lea, poreclit Arțăgosul a murit, otrăvit de contesa Mahaut d’Artois. Fratele lui Ludovis, Filip de Poitiers trebuie să facă față atât luptei pentru regență cât și cardinalilor aflați la Lyon care, de mai bine de doi ani, nu reușesc să aleagă un papă. Are parte și de o mare bucurie, deoarece soția sa, Jeanne de Burgundia, naște un băiat, un nou pretendent la tronul Franței.

Filip, ca frate mai mare a regelui decedat, se proclamă regent, în ciuda celor care i se împotrivesc. Apoi îi închide pe cardinali în biserică, zidește ușile și le spune că nu vor ieși de acolo până când nu aleg un nou papă. Șiretlicul lui Filip funcționează și, în cele din urmă, cardinalul de Dueze este ales papă și va purta numele de Ioan al XXII-lea. Tot Ioan va fi botezat și fiul reginei Clemence, deși apropiații spun că nici un rege al Franței nu s-a numit Ioan. Regina promisese însă că-i va da fiului său acest nume în timpul furtunii iscate pe mare, în drumul său spre Franța.

Marie de Cressay îl naște pe fiul lui Guccio și este dusă la o mănăstire, până la întoarcerea acestuia de la Lyon. Dar acolo lucrurile se complică și Guccio este închis, împreună cu viitorul papă, în biserică, așa că este nevoit să-și prelungească șederea.

Contesa Mahaut este foarte supărată că regina a născut un băiat, așa că ălănuiește să-l îndepărteze din calea ginerelui său spre tron. Între timp, acesta încearcă să salveze Franța de la anarhie și pune bazele a ceea ce se va numi mai târziu Adunarea Stărilor Generale.

La distanță de un an și jumătate de la încoronarea ultimului rege, orașul Reims se pregătește din nou de sărbătoare. Una cam costisitoare, iar oamenii încep să se întrebe dacă nu mor cam repede regii aceștia? Să fie efectul blestemului Marelui Maestru al Templierilor, ars pe rug de Regele de Fier?

Lupoaica Franței – volumul V

regii-blestemati-lupoaica-frantei-vol-5_1_produsLupoaica Franței este Isabella, regina Angliei, fiica Regelui de Fier și sora lui Carol al IV-lea. Ea părăsește Anglia și găsește adăpost la curtea regelui Franței, unde îl regăsește pe Roger Mortimer, evadat din Turnul Londrei.

Monseniorul Carol de Valois, conducătorul din umbră al Franței, moare, după o lungă agonie. Guccio, nepotul bancherului Tolomei,  se întoarce din Siena și merge la Neauphle, chipurile, să-și vadă fiul.  De fapt, îl duce cu el la Paris, fără să vorbească cu Marie și fără să știe că micul Jeannot era, de fapt, fiul regelui Franței și al reginei Clemence.

În alt plan, povestea de dragoste dintre regina Angliei și lordul Mortimer, precum și solicitările imperative ale soțului Isabellei, Eduard al II-lea, îl determină pe Carol al IV-lea să încerce să o trimită pe sora sa înapoi la Londra . Ea fuge și, împreună cu lord Mortimer, pune la cale o revoltă ca să-l alunge pe soțul ei de pe tronul Angliei. Împreună cu fiul său și în fruntea unei armate numeroase, Isabella debarcă în Anglia. Va reuși ea să-l înlăture de pe tron pe regele Eduard al II-lea?

Crinul și leul – volumul VI

regii-blestemati-crinul-si-leul-vol-6_1_produsOdată cu moartea regelui Carol al IV-lea, dinastia Capet se stinge, împlinindu-se astfel blestemul templierilor. Pe tronul Franței urcă Filip de Valois. Robert d’Artois speră că va primi înapoi domeniul pentru care a dus o îndelungată luptă pe viață și pe moarte (la propriu) cu mătușa sa, Mahaut. Nimic nu-l împiedică pentru a obține ceea ce-și dorește: falsifică documente. minte și pune să fie uciși adversarii săi. Demersurile sale eșuează și este nevoit să fugă din Franța. După peregrinări de câțiva ani , se refugiază în Anglia, unde încearcă să-l convingă pe Eduard al III-lea să revendice coroana Franței. Săbiile se ascut din nou, iar crinul francez și leul englez pornesc la luptă.

Regele Angliei nu este însă singurul pretendent la tronul Franței. Mai este și un bancher sienez, Giannino Baglioni, fiul lui Guccio și al Mariei de Cressay. Acesta conduce banca Tolomei din Siena, are o viață împlinită de familie, când află care este adevărata sa identitate. Va revendica fiul reginei Clemence tronul?

În acest volum își găsesc sfârșitul câteva personaje, mai mult sau mai puțin importante. Citește volumul și vei afla care sunt acestea. Vei avea parte de intrigi, înșelătorii, rivalități și multă acțiune. No spoiler, nu vreau să-ți răpesc plăcerea de a le descoperi singur/ă.

Când un rege pierde Franța – volumul VII

regii-blestemati-cand-un-rege-pierde-franta-vol-7_1_fullsizeCardinalul de Perigord călătorește spre Metz și, în timpul călătoriei îi povestește nepotului său despre regele Ioan al II-lea, zis cel Bun, deși este mai degrabă crud și incompetent.  Franța se află în criză profundă, ciuma face ravagii, nobilii se luptă între ei și Războiul de 100 de ani nu se mai sfărșește. Povestea se termină cu bătălia de la Poitiers, în care regele Franței este luat prizonier de englezi.

Lectură plăcută!

P.S. Poți comanda întreaga serie pe libris.ro sau elefant.ro.

8 gânduri despre „Regii blestemați de Maurice Druon

  1. Poate că totuși trebuia să faci o prezentare mai sintetică pentru a stârni interesul. Așa unii vor spune „ce s-o mai citesc. Mi-a povestit-o Dorina”. 🙂

    Apreciază

      1. De acord cu tine în privința faptului că se înșeală. 🙂 Evident că ar trebui să o citească. Era doar o opinie dat fiind că și eu fac mici prezentări ale cărților pe care le-am parcurs. 🙂

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.