Isabela de Castilia. Legământul iubirii de C.W.Gortner

Despre autor:

C.W. Gortner este un autor american (jumătate spaniol, prin naștere) de ficțiune istorică. A crescut în Malaga, Spania și s-a mutat în SUA în adolescență. Are un master în studii renascentiste. A avut o carieră interesantă: a lucrat în industria modei, ca publicist freelancer, apoi în sectorul de sănătate publică, pentru ca, din 2012, să devină scriitor full-time. Romanele sale, care aduc la viață personaje istorice controversate, au fost traduse în 21 de limbi.

Despre carte:

Produs publicat în 2014 de Alma
Format: 140 x 210
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 420
ISBN: 978-606-686-870-9

isabela-de-castilia

Isabela de Castilia – un personaj cu lumini și umbre

Isabela de Castilia este unul dintre personajele controversate ale istoriei, un personaj cu lumini și umbre. Este regina care, împreună cu Ferdinand de Aragon a unificat teritoriile spaniole și a crezut în visul lui Cristofor Columb și i-a finanțat expediția în căutarea unui nou drum spre Indii. Dar este și regina care a expulzat zeci de mii de evrei și musulmani și a pus bazele sângeroasei Inchiziții spaniole, conduse de Torquemada.

Acțiunea începe în anul 1454, cînd regele Juan al II-lea, tatăl Isabelei, moare, iar Isabela, împreună cu mama și fratele său, Alfonso, sunt exilați la castelul Arevalo, departe de curtea de la Segovia, unde domnește regele Henric al IV-lea, fratele vitreg al Isabelei.

După câțiva ani, cu prilejul nașterii fiicei sale, Juana, regele Henric îi aduce pe cei doi infanți, Isabela și Alfonso, la curte. Aici, Isabela îl cunoaște pe Ferdinand de Aragon, cu care se va căsători, în cele din urmă. Cei doi trăiesc o frumoasă poveste de dragoste, din care vor rezulta patru fete, Isabel, Maria, Juana, Catalina (viitoarea soție a lui Henric al VIII-lea) și un băiat, Juan.

Între frați începe o aprigă luptă pentru putere, mai întâi între Henric și Alfonso, iar după moartea acestuia din urmă, între Henric și Isabela. La început, Isabela îl susține pe Henric, iar acesta o declară moștenitoare, în detrimentul Juanei, a cărui paternitate chiar regele începuse să o pună la îndoială.

În 1474, regele Henric moare, iar Isabela este încoronată regină a Castiliei. După câțiva ani, Ferdinand urcă pe tronul Aragonului, iar cei doi monarhi încep procesul de unificare a teritoriilor spaniole.

Deși Isabela s-a opus inițial măsurilor luate împotriva evreilor, în cele din urmă cedează presiunilor făcute de călugărul dominican Tomas de Torquemada și emite, în 1492, Decretul de la Alhambra privind expulzarea evreilor care nu se converteau la catolicism. Aproximativ 200.000 de oameni au părăsit atunci Spania. Câțiva ani mai târziu, a fost instaurată și politica de convertire sau expulzare a musulmanilor.

Ferdinand și Isabela au primit din partea papei Alexandru al VI-lea titlul de Reyes  Católicos (Monarhii Catolici). Ei sunt înmormântați în Capela Regală din Granada, alături de fiica lor, Juana și soțul ei, Filip de Burgundia.

O carte interesantă, pe care era bine s-o fi citit înainte de călătoria mea în Granada. Cu siguranță, unele lucruri le-aș fi văzut altfel.

Cartea poate fi comandată aici.

Lectură plăcută!

Publicitate

4 gânduri despre „Isabela de Castilia. Legământul iubirii de C.W.Gortner

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.