Roma – Oraşul Etern

Roma este un oraş cu adevărat fermecător, fapt care poate fi confirmat de orice turist care l-a vizitat măcar o dată. Deşi poate suna paradoxal, Roma este un oraş tumultos, dar în acelaşi timp liniştit. Este un monument al istoriei, fără a fi străin de termenul “modernitate”. Este un loc în care îţi doreşti să te plimbi de dimineaţa până seara, pentru a descoperi cât mai multe, dar nu te-ar deranja nici să îţi petreci întreaga zi stând pur şi simplu într-un singur loc. Roma trezeşte sentimente contradictorii, însă în sensul cel mai bun cu putinţă. Oricât de tautologic ar suna, Roma este, pur şi simplu, Roma…

Oraşul are în spate o istorie de peste două milenii şi jumătate, fiind locuit fără întrerupere începând cu anul 1000 î.Hr. În trecut, Roma purta supranumele de Caput Mundi, ceea ce în traducere liberă înseamnă capitala lumii. Fosta capitală a Imperiului Roman este considerată a fi leagănul civilizaţiei vestice. Totuşi, să nu crezi că oraşul a rămas ancorat în trecut: Roma este, fără îndoială, unul dintre cele mai moderne oraşe din lume.

Roma
Forumul Roman
Colosseum
Colosseum

Când să mergi la Roma?

Oricând. Serios, chiar oricând. Clima este foarte blândă, iar ceea ce are de oferit Roma nu ţine de o anumită perioadă a anului. Cu alte cuvinte, din punct de vedere al frumuseţii oraşului, iarna chiar e ca vara atunci când vorbim despre Roma.

Cât să stai la Roma?

Asta depinde, în mod evident, de timpul şi de bugetul pe care le ai dispoziţie. Un city-break la Roma îţi va permite să vizitezi câteva dintre atracţiile turistice majore, însă părerea mea este că două zile nu sunt de ajuns pentru a cunoaşte cu adevărat oraşul. Acesta are atât de multe de oferit încât ai impresia că nici măcar o săptămână nu îţi va fi suficientă pentru a putea spune cu mâna pe inimă că ai văzut totul. Aşadar, sfatul meu este următorul: stai la Roma cât mai mult timp cu putinţă.

Roma
Columna lui Traian

Ce să faci la Roma?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când ajungi în Roma este să cauţi un local retras unde să te aşezi şi să savurezi un espresso “de la mama lui”. Încearcă să intri cât mai mult în atmosfera oraşului. Admiră stilul vestimentar tipic italienilor, croiul impecabil al costumelor şi al rochiilor, eleganţa celor care le poartă. Vei observa că, deşi majoritatea persoanelor par să fie agitate, stările care domină atmosfera sunt, în mod paradoxal, liniştea şi calmul. Doar că, în ciuda expresiei, ele nu prevestesc o furtună.

Roma
Pantheon

După ce te-ai familiarizat puţin cu atmosfera, e timpul să începi să descoperi Roma. Evident, nu vei vrea să ratezi obiectivele cele mai cunoscute, care atrag anual milioane de turişti. În cazul în care mai este necesară menţionarea lor, acestea sunt: Colosseumul, Pantheonul, Basilica di San Pietro din Vatican, Castelul Sant’Angelo, Fontana di Trevi, Piazza della Repubblica… şi enumerarea poate continua la nesfârşit. Evident, dacă perioada pe care o petreci în Roma este una scurtă, îţi va fi fizic imposibil să le vezi pe toate. Documentează-te înainte şi stabilieşte-ţi, în funcţie de timpul pe care îl ai la dispoziţie, un traseu care să acopere cât mai multe dintre ele. Ia în calcul şi timpul de aşteptare pentru fiecare: spre exemplu, coada de la intrarea în Colosseum este de-a dreptul uriaşă, astfel că în cazul în care ţii neapărat să îl vezi “pe dinăuntru” vei pierde din start câteva ore. Acelaşi lucru poate fi valabil, în funcţie de perioada anului, şi la Vatican. Un sfat: amândouă merită tot timpul și toți banii, așa că nu te lăsa descurajat destatul la coadă.

Roma
Basilica Sf. Petru
Roma
Intrarea în Muzeul Vatican
Roma
Aglomerație mare în Muzeul Vatican

Ce să mănânci la Roma?

Pizza. Şi paste. Şi saltimbocca. Şi quinto quarto. Şi gelato. Şi gnocchi. Şi, practic, orice specialitate din bucătăria italiană. E o adevărată crimă gastronomică să mergi în Italia şi să mănânci orice altceva în afara de preparatele specifice ţării.

Roma
Bocca della Verita

Unde să faci shopping în Roma?

Şansele de a găsi o stradă în Roma care să nu aibă cel puţin un magazin sunt foarte mici. Oraşul este un veritabil paradis al celor pasionaţi de shopping. Printre cele mai populare străzi de acest gen se numără Via del Corso, Via Cola di Rienzo, Via Nazionale şi, pentru pasionaţii de antichităţi, Via Margutta. Și, pentru cei mai sofisticați, Via Condotti, una dintre cele mai renumite străzi de shopping din lume.

Roma
Treptele Spaniole

Nu ştiu să îţi spun dacă toate drumurile duc la Roma, aşa cum se spunea înainte, însă îţi pot confirma fără ezitare că unul dintre drumurile tale viitoare trebuie să ducă obligatoriu aici. E unul dintre acele locuri pe care trebuie neapărat să le vezi într-o viaţă.

Recomandare de lectură:

4 gânduri despre „Roma – Oraşul Etern

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.