5 motive pentru care să faci un audit energetic al casei tale

Repartitoare, termopane, reabilitare termică, anvelopare. Sunt cuvinte intrate de mult în vocabularul curent al orășenilor, mai ales în sezonul rece. Toate lumea pare să se priceapă, fiecare își susține punctul de vedere, mai mult sau mai puțin vehement în discuțiile cu prietenii sau la ședințele de bloc.

În ultima vreme, se vorbește tot mai mult despre casa independentă energetic. Dar oare câți știu exact ce este o asemenea casă? Și, mai ales, câți știu cum poți transforma casa ta într-o casă independentă energetic. Unii ar spune că răspunsul este simplu. Printr-un proces de reabilitare termică. Dar cum poți ști dacă e nevoie într-adevăr de reabilitarea energetică a clădirii și dacă da, cum să faci asta “ca la carte”?

Evident, trebuie să apelezi la specialiști care vor analiza atent toate datele problemei, vor identifica principalele caracteristici termice și energetice ale construcției și ale instalațiilor aferente și vor stabili care sunt soluțiile de reabilitare sau modernizare termică și energetică.

Dacă vrei să vinzi sau să închiriezi un apartament, trebuie să obții mai întâi un certificat energetic, deoarece ești obligat (începând cu anul 2013) să pui la dispoziția potențialului cumpărător sau chiriaș o copie a acestuia, anterior perfectării contractului.

Certificatul de performanță energetică este un document tehnic rezultat pe baza evaluării termo-energetice a apartamentului și instalațiilor aferente și care atestă performanța energetică a acestuia.

Rolul acestui document este de a atesta performanța energetică a clădirii și încadrarea acesteia într-una din cele șapte clase de performanță energetică, de la clasa A, caracterizată prin consumul cel mai scăzut de energie, până la clasa G, corespunzătoare celui mai ridicat consum specific de energie. Valabilitatea certificatului de performanță energetică este de 10 ani de la data eliberării.

Dacă vrei să vinzi o clădire veche și te-ai hotărât să o modernizezi înainte, ca să obții un preț mai bun, cel mai bine ar fi să realizezi un audit energetic al construcției, înainte să te apuci de renovarea spațiului.

Iată 5 motive pentru care e bine să faci asta:

  1. Iţi arată care este performanţa energetică a construcţiei şi a instalaţiilor aferente, adică energia consumată în vederea utilizării normale a clădirii pentru încălzire, prepararea apei calde de consum, răcire, ventilare și iluminat;
  2. Afli care este consumul anual de energie pentru încălzirea spaţiilor, climatizare, prepararea apei calde şi iluminat;
  3. Afli ce poţi să faci pentru a îmbunătăţi eficacitatea energetică a clădirii;
  4. Afli cât te costă îmbunătăţirile pe care vrei să le aduci;
  5. Primeşti un certificat energetic de care ai nevoie dacă vrei să vinzi sau să închiriezi casa.

audit-energetic

Sursa foto: http://www.certificatenergeticbucuresti.com

În concluzie, un singur îndemn: ai grijă de viitorul casei tale!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.