Povestea zilei de 8 martie

Ce le-aș spune copiilor despre ziua de 8 Martie? Bună întrebare! Deși copiii mei au trecut de mult de vârsta la care așteptau asemenea răspunsuri m-am gândit la ce aș răspunde.

Dacă m-aș întoarce în timp, le-aș spune că, la început de primăvară, ziua de 8 Martie este un motiv de bucurie pentru doamne și domnișoare. Este o zi a bucuriei pentru toate femeile, care primesc flori şi diferite cadouri,  dar, mai ales, se bucură de mai multă atenție din partea celor dragi. Este o zi asociată cu primele flori ale primăverii, ghiocei, zambile, primule sau frezii. Este o zi în care le spunem “La mulți ani!” mamelor, bunicilor, mătușilor, învățătoarelor sau profesoarelor.

După ce ar mai crește, le-aș spune că lucrurile n-au stat întotdeauna așa. La început, Ziua internațională a Femeii celebra drepturile economice, sociale și politice ale femeilor. Totul a pornit de la un incendiu la o fabrică de textile din New York, în care și-au pierdut viața numeroase muncitoare. Incendiul a determinat acțiuni de protest pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. Prima Zi Națională a Femeii a fost sărbătorită în Statele Unite ale Americii pe 28 februarie 1909. În Europa, prima Zi a Femeii a fost sărbătorită în Germania, Austria, Danemarca și în alte țări în 19 mai 1911, dată  la care, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă față unei revolte armate și a promis o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei. Adunarea Generală a Națiunilor Unite din 1975 a stabilit ziua de 8 Martie ca Zi Internațională a Femeii.

În multe țări, sărbătoarea și-a pierdut aerul politic și a devenit doar un prilej ca bărbații să-și arate (o dată în plus) dragostea dar, în alte țări, această zi continuă să fie asociată cu lupta femeii pentru emancipare. Unii celebrează această zi purtând panglici mov, un simbol menit să atragă atenția asupra unor cauze, de la violența domestică până la bolile incurabile. În 1982, femeile din Iran au sărbătorit această zi făcând un gest foarte curajos: au renunțat întreaga zi la vălul care le acoperă fața.

În alte țări, ziua de 8 Martie este considerată mai degrabă Ziua Mamei. Copiii dăruiesc mamelor flori și mici cadouri, confecționate de ei la grădiniță sau la școală și le pregătesc emoționante programe artistice, care aduc lacrimi de bucurie în ochii mamelor și bunicilor.

Nici fetele mele nu au făcut excepție. Acum au crescut, dar când erau mici mi-au confecționat multe felicitări și cadouri simbolice (mici tablouri sau șiraguri de mărgele și brățări din macaroane vopsite) de Ziua Mamei. Le păstrez cu mare drag și, în fiecare an, de 8 Martie deschid cufărul în care le păstrez, ca să-mi umplu sufletul de bucurie.

Iată câteva dintre comorile mele:

Cu siguranță, toate mamele au în sertare și suflet asemenea comori.

Cu multă plăcere îmi aduc aminte și de un cântecel pe care-l fredonau fetițele mele:

“De ziua ta, mămico,

În dar ți-am adus inima

Și crede-mă, mămico,

Un dar mai frumos nu se putea.”

Copiilor care au crescut și au devenit adulți le-aș spune să nu uite să-i facă o bucurie mamei de ziua ei. Să-i ducă un buchet de flori, să-i dea un telefon fără să fie grăbiți sau absenți când îi vorbesc, să o invite într-un loc care-i place (la film, la teatru, la restaurant), să-i pregătească micul dejun sau cina.

Revenind la întrebarea  îmi dau seama că am răspuns, într-un fel sau altul la ea, că le-am spus fetelor mele ce sărbătorim la 8 Martie, chiar dacă întrebarea n-a fost niciodată formulată în felul acesta.

În ce mă privește, cred că femeia este sărbătorită și prețuită în fiecare zi, nu doar o zi pe an. Zilnic, ne bucurăm de prezența mamelor, fiicelor, bunicilor, verișoarelor, colegelor de serviciu sau a altor femei care ne fac viața mai ușoară și mai frumoasă.

La mulți ani tuturor femeilor!

UPDATE: Acum a venit și rândul Marei, nepoțica mea, să ne umple zilele de bucurii.

6 gânduri despre „Povestea zilei de 8 martie

  1. Un articol inspirat dintr-un alt articol..e frumos asa? Nu e ok asa!! Pe blogawards, cineva, inaintea ta a avut deja ideea de a posta pozele cu felicitarile din copilarie..

    Apreciază

  2. Am primit o sesizare referitor la articolul dvs. Imi pare rau doar ptr faptul ca m-am chinuit si am scanat felicitarile din copilarie si eram extrem de fericita ca am o idee originala..din pacate am vazut acum la dvs, aceeasi idee pe care eu o postasem inaintea dvs. Nu stiu cum se procedeaza pe blogawards si daca se va mai sesiza cineva dar…in fine..numai bine si o primavara frumoasa!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.