BALI – insula zeilor

Bali este o insulă din Indonezia, situată între insulele Java la vest și Lombok la est. Are peste 4 milioane de locuitori și este cea mai mare destinație turistică din Indonezia. Capitala insulei este Denpasar, oraș care se află în sudul insulei.

Bali, renumita Insulă a zeilor, cu peisajul său variat de dealuri și munți, cu liniile accidentate de coastă și plajele de nisip, cu terasele luxuriante de orez și dealurile vulcanice sterpe este una dintre destinațiile turistice cele mai populare. Bali are ceva de oferit pentru toată lumea: un număr mare de atracții culturale, istorice și arheologice, surfing și diving de înaltă clasă, natură luxuriantă, precum și o cultură unică, profund spirituală. În plus, oferta de cazare este foarte diversificată și se adresează tuturor buzunarelor.

1-min

2-min

3-min

4-min

5-min

6-min

O parte din acțiunea filmului Mănâncă, roagă-te, iubește, bazat pe cartea cu același nume de Elizabeth Gilbert, se desfășoară la Ubud și Padang-Padang Beach, în Bali.

Deși Indonezia este o țară majoritar musulmană, aproximativ 84% din locuitorii insulei Bali sunt hinduși. Restul sunt musulmani, creștini sau budiști.

7-min

Insula Bali este denumită și Insula celor o mie de Pura. De fapt, porecla nu prea mai e actuală, deoarece sunt mai mult de 20000 de Pura, conform ultimei numărări (oare există un recensământ al templelor?). O Pura este un templu, un loc de cult pentru adepții hinduismului balinez. Termenul Pura provine de la cuvintele sanscrite pur, -puri, -pura, -puram, -pore, adică un loc înconjurat de ziduri, de exemplu o cetate, un oraș fortificat, sau un palat.

8-min

9-min

O Pura balineză este formată din pereți care înconjoară două sau trei curți. Porțile de intrare sunt sculptate minuțios iar pereții sunt decorați cu basoreliefuri, care ilustrează scene mitologice sau evenimente din viața de zi cu zi a balinezilor.

10-min

În mijlocul curții interioare se află un copac, de obicei un frangipani. În diferite locuri din templu, se găsesc figuri sculptate.

11-min

12-min

În interiorul curților, există mai multe structuri interesante:

Bale – un pavilion mic, o structură cu acoperișul susținut de patru stâlpi.

13-min

Meru – o structură cu acoperișuri suprapuse, în vârful unui mic pavilion dedicat unui zeu sau unei zeițe. Numărul maxim de niveluri este 11, ceea ce înseamnă cel mai mare respect. De exemplu, Dewi Sri, zeița de orez, are structuri meru dedicate ei cu unsprezece niveluri.

16-min

Kulkul – un buștean scobit, de obicei găzduit într-un turn, folosit pentru a chema comunitatea satului, ca un fel de clopot de biserică.

17-min

Altar – un loc unde oamenii își prezintă ofrandele. De fapt, există câte un mic altar în fiecare casă și chiar pe câmpurile de orez sunt altare dedicat zeiței orezului, Dewi Sri.

18-min

19-min

Sursa foto: Andra Dănilă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.