Incursiune în lumea aurului lichid

Lângă satul Niguelas, la 30 km de Granada, am pătruns în lumea uleiului de măsline, poreclit și aurul lichid. Am făcut asta prin intermediul Turului uleiului de măsline (Olive Oil Tour). Acest tur este un produs turistic foarte important, lucru firesc dacă ne gândim că Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline la nivel mondial, iar Andaluzia asigură 45% din producția țării.

SPANIA 2070

Turul a început cu vizitarea plantațiilor de măslini, într-un peisaj andaluz tipic și cu o vedere impresionantă asupra Munților Sierra Nevada.

SPANIA 1970

SPANIA 1989

Ghida noastră, Beatrice, o tânără drăguță, vorbitoare a mai multor limbi străine și cu bogate cunoștințe în domeniu, ne-a povestit multe lucruri despre plantarea pomilor și recoltarea măslinelor.

SPANIA 1966

 SPANIA 1973

Măslinul poate trăi mai multe sute, uneori mai mult de o mie de ani. Lemnul de măslin este foarte dur și rezistent, datorită creșterii sale extrem de lente.

SPANIA 1976

  SPANIA 1971

În livadă, am văzut câteva superbe exemplare seculare de măslini.

SPANIA 1985

SPANIA 1988

Culesul măslinelor durează din octombrie până în decembrie și este un proces foarte laborios. Măslinele destinate consumului sunt culese cu mâna sau cu ajutorul unui pieptăn special în luna octombrie. Măslinele din care urmează să se extragă uleiul se recoltează în mod mecanizat, cel mai adesea prin scuturarea puternică a măslinilor, în general începând din luna decembrie.

SPANIA 1979

Atunci când sunt culese, măslinele au un gust amar. Măslinele culese înainte să fie coapte sunt verzi, iar cele coapte sunt negre.

Foarte interesante mi s-au părut canalele de irigare, utilizate încă din vremea romanilor și care mai funcționează și astăzi.

SPANIA 1993

În livada de măslini, la marginea drumului, am descoperit și câteva rodii (simbolul Granadei).

SPANIA 2006

SPANIA 2004

Ne-am deplasat apoi cu mașina, o Dacia Duster, spre un sat andaluz tipic, să vedem o moară de măsline din secolul al XV-lea, una dintre cele mai vechi din Spania. După o scurtă călătorie, am ajuns în piața principală a satului. Aici am admirat biserica în stil Mudejar, construită în secolul al XVI-lea. Am băut apă de izvor de la fântâna din piață. Se spune că oamenii din zonă trăiesc mult datorită traiului liniștit și a apei care izvorăște din Munții Sierra Nevada.

Moara din secolul al XV-lea a fost amenajată ca un muzeu.

SPANIA 2018

SPANIA 2043

O lungă perioadă de timp, moara asigura 80% din producția de ulei de măsline din întreaga zonă. Astăzi, vizitatorii pot vedea cum se extrăgea uleiul de măsline în urmă cu cinci sute de ani. De fapt, sunt două mori, una cu greutăți și una arabă, din timpul perioadei Nasrid.

 Imagini din prima moară

SPANIA 2027

SPANIA 2035

SPANIA 2034

SPANIA 2037

SPANIA 2049

Imagini din cea de-a doua moară

SPANIA 2051

 SPANIA 2053

SPANIA 2054   SPANIA 2064

SPANIA 2057

  SPANIA 2062

După ce am văzut cum era extras uleiul, am vizitat încăperea în care era acesta depozitat și am admirat frumoasele recipiente ceramice în care era păstrat.

Punctul culminant al turului a fost degustarea uleiului de măsline, care s-a desfășurat în magazinul de prezentare.

SPANIA 2077

SPANIA 2095

La început, Beatrice ne-a făcut o prezentare a diferitelor specii de măsline (există mai mult de 20 de specii), apoi a diferitelor modalități de obținere a uleiului.

SPANIA 2088

Am degustat cinci tipuri de ulei și am fost foarte uimită să descopăr cât de diferite pot fi, de la culoare până la aromă (miros și gust). Am discutat despre beneficiile pentru sănătate și despre diferitele utilizări culinare.

SPANIA 2073

SPANIA 2079

Beatrice ne-a spus că, de obicei, are acasă 12 feluri de ulei de măsline, fiecare cu altă destinație (wow!).

Pentru că degustarea a avut loc într-un magazin, idee foarte inspirată, de altfel, nu am plecat fără să cumpărăm câteva sticle de ulei de măsline și produse cosmetice cu acest ingredient. Alegerea a fost dificilă, deoarece oferta magazinului a fost foarte bogată.

SPANIA 2096

SPANIA 2098

SPANIA 2099

SPANIA 2102

Turul uleiului de măsline mi-a dat posibilitatea să descopăr secretele uleiului de măsline și farmecul vieții la țară în Andaluzia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.