Borobudur – cel mai mare templu budist din lume

Borobudur este un templu budist Mahayana, situat în Java Centrală, Indonezia. Este considerat una dintre minunile lumii și face parte din patrimoniul universal UNESCO.

Numele de Borobudur vine de la Vihara Buddha Uhr, care înseamnă Mănăstirea budistă de pe deal, în limba sanscrită. A fost denumit astfel fiindcă Borobudur a fost construit pe o înălțime stâncoasă, la 265 m deasupra nivelului mării.

1-min

Templul a fost construit între 750 – 842, cu 300 de ani înainte de construcția Angkor Wat. După zece secole în care a fost neglijat și supus capriciilor naturii, a fost redescoperit în 1815, îngropat sub cenușa vulcanică.

2-min

Borobudur se află la aproximativ o oră cu mașina de Yogyakarta, pe o colină aflată între doi vulcani gemeni, Sundoro-Sumbing și Merbabu-Merapi și două râuri, Progo și Elo.

Zona cunoscută sub numele de Câmpia Kedu este considerată un loc sacru și a fost denumită „Grădina din Java”, datorită fertilității sale ridicate. Există și o legendă conform căreia câmpia a fost odată un lac și Borobudur era o floare de lotus care plutea pe lac. Florile de lotus se regăsesc în aproape fiecare lucrare budistă de artă, de multe ori servind ca un tron pentru Buddha sau ca bază pentru stupa (o stupa este un monument religios indian destinat comemorării sau păstrării relicvelor unei căpetenii budiste).

3-min

Templul a fost proiectat în stilul arhitecturii budiste javaneze, care îmbină cultul indigen indonezian de venerare a strămoșilor și conceptul budist de a atinge Nirvana. Monumentul este format din șase platforme pătrate deasupra cărora se găsesc trei platforme circulare. Este decorat cu peste 2.600 de panouri de relief, reprezentând imagini din viața lui Buddha și aproximativ 500 de statui ale lui Buddha.

4-min

5-min

Templul a fost construit fără a se folosi nici un fel de ciment sau mortar. Este ca o structură masivă de Lego.

6-min

7-min

Monumentul seamănă cu o stupa uriașă, dar văzută de sus aceasta arată ca o mandala (simbol budist și hinduist al universului, de obicei un pătrat cu patru porți și un cerc în centru). Domul principal, situat în centrul platformei de sus, este înconjurat de 72 de statui ale lui Buddha așezate în interiorul unor stupa perforate. Traseul, urcând de la bază către vârf, are trei niveluri simbolice ale cosmologiei budiste: Kāmadhātu (lumea dorințelor), Rupadhatu (lumea formelor) și Arupadhatu (lumea fără forme).

8-min

9-min (1)

10-min

11-min

Monumentul conduce pelerinii printr-un sistem extins de scări și coridoare, cu panouri narative în relief pe pereți.

12-min

13-min

14-min

15-min

Recomandare

Poți avea parte de o experiență extraordinară dacă te duci să vezi Borobudur la răsăritul soarelui. Parcurgi, rând pe rând, nivelurile templului în timp ce e încă întuneric și îți luminezi calea cu un felinar. Ajuns sus, stai și te uiți cum se ridică soarele iar maiestuosul templu apare încet la lumină, în ceața care învăluie văile din jur și cu Muntele Merapi în depărtare.

16-min

17-min

Cum ajungi la Borobudur

De la Yogyakarta, cu o mașină (închiriată), taxi sau mini-bus.

Sursa foto: Andra Dănilă

 

2 gânduri despre „Borobudur – cel mai mare templu budist din lume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.